Büyükelçi: 170 Gram Pide 1,50 Tl

Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, MESOB tarafından açıklanan yeni pide ve somun ekmek tarifesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Büyükelçi: 170 Gram Pide 1,50 Tl

 Büyükelçi, “Son resmi tarife 2016 yılında yapılmıştır. Göreve geldiğimiz 2018 yılından sonraki pide tarifesi taleplerimizin tümü MESOB tarafından reddedilmiştir. Tüm tarife taleplerimiz reddedildiğinden 170 gram pide 1,50 TL şeklinde tavsiye tarife ile satış yapmaktayız. MESOB’un odamızdan bağımsız tarife yapma yetkisi yoktur. Kamuoyuna yeni açıklanan tarife sadece somun ekmekleri kapsamaktadır. Talebimiz de sadece somun ekmekler için olmuştur. Somun ekmek tarifesi ise komisyon görüşüne tabidir ve süreç tamamlanmamıştır.  MESOB esnafımıza oyun oynamayı bıraksın. Sorumsuzca yapılan açıklamalar ve uygulamalar sadece esnafımıza değil, odaları temsille görevli MESOB’a da zarar vermektedir.”ifadelerini kullandı.
Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi yaptığı yazılı basın açıklamasında şunları söyledi: “MESOB tarafından yapılan açıklamada 5362 sayılı yasanın 62.maddesine uygun olarak pide tarifesinin düzenlendiği ifade edilmiştir. İlgili yasa maddesinde “Bu Kanuna tabi esnaf ve sanatkârlarca üretilen mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri, bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın mensubu olduğu birlik yönetim kurulu tarafından fiyat tarifesinin sunulmasından sonra otuz gün içinde onaylanır veya reddedilir.”denilmektedir. Malatya merkez ilçelerinde yer alan pide fırınlarının yüzde 95’i Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf Odasına bağlıdır. Buna göre ilgili yasa çerçevesinde yüzde 95’in bağlı bulunduğu Esnaf Odası pide için bir tarife talebinde bulunmamıştır. Tarife talebimiz olmamışken MESOB neye göre tarife belirlemiştir. MESOB hem esnafın hem de odanın görev ve yetkilerini kendinde toplamaya kalkışıyor. Medyaya yansıyan 200 gram pide 1,50 liradır açıklaması gerçeği yansıtmamaktadır. Şevket Keskin kelime oyunlarıyla kamuoyunu yanıltma peşindedir. MESOB’dan pide tarifesi talebimizin olmadığını, MESOB tarafından ileri sürülen bir tarife var ise de bu tarifenin resen alınan bir kararla korsan bir tarife olduğunu ilan ediyoruz.”
MESOB tarafından kamuoyuna açıklanan pide tarifesinin uygulanmayacağını dile getiren Başkan Büyükelçi, “Tarife talebimiz sadece az sayıdaki somun ekmek üreticilerimiz için olmuştur. Somun ekmek tarife talebimiz ilgili komisyonlarda değerlendirilerek olumlu karşılanırsa buna eyvallah deriz. Ancak somun ekmek tarife talebimize pidenin de dahil edilmesini kabul etmeyiz, uygulamayız. Uygulamamız 170 gram pide 1,50 TL şeklindedir. İlçe karma odalarının pideci esnafları için talep ettiği bir tarife varsa bu tarife sadece ilçe esnaf odalarına bağlı fırınları bağlar. Bizi bağlamaz. MESOB Başkanı Şevket Keskin, tribünlere oynama huyundan vazgeçmeli, hazırladığı tarifeyi kamuoyundan önce bizimle paylaşmalıdır. Yada hangi oda esnaflarına tarife verdiyse onu açıklamalıdır. Fırıncı esnafının temsilcisi olarak bizler tarifeyi kamuoyundan öğreniyoruz. Kamuoyuna açıklanan tarifeyle ilgili odamıza gelmiş bir üst yazı bile yok. Üst yazı geldiğinde, gelen yazıyı inceleyip ona göre gerekirse yeni bir hukuki süreç başlatacağız.”dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER