Çalık: 'Bolu Belediye Başkanı’nın söylediği cümleler yürek yarasıdır'

AK Partili Çalık’tan CHP’li Bolu Belediye Başkanına tepki: “Bolu Belediye Başkanı’nın söylediği cümleler yürek yarasıdır”

Çalık: 'Bolu Belediye Başkanı’nın söylediği cümleler yürek yarasıdır'

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın katıldığı programda başörtülü kadın ile yaşadığı olayı anlatmasına ilişkin, “Her siyasetçinin vatandaşlarla ilgili yaşamış olduğu diyaloglar vardır ama bunların bazıları paylaşılmayan bilgilerdir. Buna saygı göstermeyen CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Bey’i de şiddetle kınıyorum. Bununla ilgili de bütün kadınlarımızın, kadın inisiyatiflerinin, kadın sivil toplum örgütlerinin çok sert bir tepki göstermesi gerektiğini düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

Milletvekili Çalık, Malatya’daki temasları kapsamında bir dizi ziyaretlerde bulundu. Çalık, kentteki temasları çerçevesinde ilk olarak Malatya Mimarlar Odasını ziyaret ederek, mimarlarla bir araya gelerek, Malatya’nın yapılaşması ve mimarlık sektörü ile ilgili istek ve taleplerini dinledi. 

Ziyarette konuşan Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık’a ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti. 
Malatya ve yereldeki sıkıntılarla ilgili görüş alış verişinde bulunduklarını dile getiren Fidanel, “Malatya’mızın daha ileri bir noktaya taşınması için, merkezde ve ilçe belediyelerle ilgili yapılan çalışmaları istişare ettik. Çözüm önerilerimizi milletvekilimize aktardık. Yerelde de mimar meslektaşlarımızın yaşadıkları sıkıntıları milletvekilimize ilettik" dedi. 

“DEPREMİN YARALARINI SARIYORUZ”
Milletvekili Öznur Çalık ise, Malatya Mimarlar Odası’nın genç ve pırıl pırıl gençlerle Malatya’yı temsil ettiğini belirtti. Çalık, şehrin mimarisini ve imarını yapan mimarların sorumluluklarının çok büyük olduğunu ifade ederek, “Malatya, deprem kuşağında olan bir ilimiz ve çok büyük bir depremi de 24 Ocak 2020 tarihinde yaşadık. Bu depremin yaralarını sarmaya gayret ediyoruz. Toplamda 6 bine yakın konut yapıyoruz. İlçelerimizde de konutlarımız yükseliyor. Yerleşim yerlerini hazırlarken ve düzenlerken de mimarlarımızın çizmiş olduğu güzel projelerde vatandaşlarımızı oturtacağız. 6 bine yakın konutumuzundan tamamladığımız ve kuralarını çektiğimiz evlerimiz var. Daha yapımı devam eden özellikle kırsaldaki yer tespitlerinin doğal şartlar dolayısıyla tespit edilmesi geciken bu nedenle de yapımları devam eden evlerimiz var. Toplu halde inşa ettiğimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza bağlı TOKİ’nin AFAD’ın desteğiyle yapılan bir çok evimizin kuralarını çekerek teslimatlarını yaptık” diye konuştu. 

“MİMARLARIMIZIN YAŞADIKLARI SORUNLARA ORTAĞIZ”
Mimar ve inşaat mühendislerin şehirleri imar ve inşa ederken emeklerinin olduğunu dile getiren Çalık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hepinizden istirhamım şehrimizi imar ederken; evlerimiz başta olmak üzere özel hassasiyet göstermeniz. Bu konuda acılarımızı büyütmemeliyiz. Yeni yapılacak olan binalarda göstereceğiniz hassasiyet bizim için çok önemli. Deprem hassasiyeti olan şehrimiz ve ülkemiz için, mimarlarımızın yapacağı çalışmaları çok kıymetli buluyoruz. İkinci bir konu ise yerel yönetimlerimiz ile birlikte sivil inisiyatiflerimiz mutlaka istişare ediyorlar. Bunu istişareye sonuna kadar açık olan bir partinin mensubu olarak söylüyorum. İstişarelerimizi yapıp, şehrimizle ilgili alınan kararlarda mimarlarımızın da destek, görüş ve tavsiyeleri mutlaka alındı, alınmaya da devam edecek. Türkiye’de yaşadığımız sıkıntıları sizlerde biliyorsunuz. Mimar arkadaşlarımızın yaşadıkları sorunlara ortağız. Çözmek için elimizden gelen tüm gayret ve çabayı sarf ederiz. Ama odalar, meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri, gönüllü teşekküller demokrasinin gereği var olan bu sivil inisiyatiflerimiz öncelikle temsil ettikleri alanın içini doldurmaları gerekir. Kendi odalarını, meslek gruplarını temsil eden kişilerin hak ve hukuklarını korumak üzere mücadele etmelidir. TMMOB’a baktığımızda farklı sıkıntıları, farklı zamanlarda, farklı şekillerde çok önemli projelerde engel olmak istenen tavırlarını ve tarzlarını biliyoruz. Bu konuda Malatya Mimarlar Odası’na sundukları katkı, verdikleri destek ve tavsiyeleri için özel teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Tabii ki eleştiriye her zaman sonuna kadar açığız, eleştiri tamam ama hakarete hayır. Hakaretin boyutunu devlete dönüştüren bir zihniyetin var olduğunu maalesef görüyoruz. Bunu asla kabul etmemiz mümkün değil. Pırıl pırıl Malatya Mimarlar ekibini gördüm.”

“20 YILDIR SİYASET YAPIYORUM, KADINLARIMIZ ÖZEL İLGİ ALANIM OLDU”

Milletvekili Öznur Çalık, daha sonra Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ile birlikte AK Parti Malatya İl Kadın Kolları ile Yeşilyurt İlçe Kadın Kolları Başkanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği ‘STK Buluşması’nda kadın sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. 

Milletvekili Çalık, toplantıda yaptığı konuşmada, “Kadınlarımızın bugüne kadar yapmış oldukları çalışmaları yakından takip ettik. 20 yıldır siyaset yaparken de kadınlarımız benim hep özel ilgi alanım oldu. Kardeşlerimin, ablaların, annelerimin, kızlarımızın yaşamış oldukları zorlukları çözmek için Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çok önemli adımlar attık. Birçok yasal düzenleme yaptık. Anayasamızı değiştirdik, TCK, Medeni Kanun, İş Kanunu’nu değiştirdik. Bu değişiklikler ve yasal düzenlemelerle birlikte kadınımızın güçlenmesi için yasal bütün zeminler hazır vaziyette.” ifadelerini kullandı. 

“TBMM’DE KADIN TEMSİL ORANINI YÜZDE 4,1’DEN YÜZDE 18’E ÇIKARDIK”

Kadın istihdamının artmasının kendileri için çok önemli olduğunu dile getiren Çalık, şunları kaydetti:
“Tüm destek ve teşvikleri verirken de kadına yönelik verilen tüm destekleri, ‘Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı değildir’ diye Anayasa’nın 10’uncu maddesine derç ettik. İstihdam oranlarımızı artırırken de eğitimdeki, temsildeki kadın sayısını artırdık. Özellikle Emine Erdoğan Hanımefendi’nin başlatmış olduğu ‘Haydi Kızlar Okula’ kampanyasıyla birlikte kız çocuklarımızın okullaşma oranını artırdık. Şuanda yüzde 99,9’a dayanmış olan kız çocuklarımızın okullaşma oranıyla birlikte okula devamlılıklarını sağladık. Şuanda anaokulu, ilkokul, lise ve şimdi sırada üniversite… 81 ilimize üniversitelerimizi kurduk. Başörtülü kızlarımızın önündeki engelleri kaldırdık. Tüm Türkiye’de kızlarımızın üniversitelileşme oranı yüzde 50’lere varmış vaziyette. Bu oranı da hep birlikte artıracağız. Üniversitedeki hocalarımızın temsili, tüm dünyadaki üniversitedeki akademik kariyer yapan kadınların oranına baktığımızda iyi bir orana sahibiz. TBMM’deki temsil makamındaki kadın oranımızı yüzde 4,1’lerden yüzde 18’lere çıkardık. Kadının adının olmadığı bir siyaset vardı. Sadece kadının arka bahçede emek sarf ederek, çaba göstererek, çile çekerek yürüttüğü bir siyaset anlayışı vardı. 1994’te Sayın Cumhurbaşkanımızın belediye başkanlığıyla birlikte kadının siyasette aktif rol alışı çok önemli adımlardan bir tanesidir. 2001 yılında AK Parti’nin kuruluşuyla birlikte partimizin yönetim kademelerindeki kadın temsil oranları yüzde 30’a ulaştı. Analarımız evlatlarının askerlik törenlerine katılamazken, düğünlerde orduevlerine başı kapalı giremezken, bugün tüm temsil makamlarında öğretmeninden hâkimine, askerinden polisine kadar her makamda kadınlarımızın temsili var. Başı açık yada başı kapalı ayrımı gözetmeksizin bu temsiller verilmiş vaziyette.”

“CHP’Lİ BOLU BELEDİYE BAŞKANI’NI ŞİDDETLE KINIYORUM”

“Kadınlarımızla beraber emin adımlarla yürümeye devam ediyoruz” diyen Çalık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Siyaset ayrımı gözetmeksizin çalışıyoruz. Kadınlar üzerinden siyaset yapılmasını asla doğru bulmuyorum. Kadınlar üzerinden siyaset yaparak, kadınları ona aracı kılarak, kadınlar üzerinden siyaset yapıp maalesef kadını temsil makamına getirmek istediklerinde getirmeyen siyasi partilere sesleniyorum; biz, kadınlarımızın üzerinden yapılan söylemleri asla doğru bulmuyoruz. Taciz, tecavüz, şiddet kimden gelirse gelsin hep beraber dimdik karşı duruyoruz. Nereden gelirse gelsin; hangi siyasi partiden yada kurumdan gelirse gelsin bizi hiç enterese etmiyor. İnsana yapılan şiddetin, tacizin, tecavüzün; canlıya yapılan şiddetin tamamen karşısındayız. Bu konuda da tavırlarımızı net bir şekilde ortaya koyuyoruz. Bolu Belediye Başkanı’nın kendisinden tüp bebek konusunda yardım isteyen bir hanımefendi için söylediği cümleler yürek yarasıdır. Biz siyaset yapıyoruz, herkesin derdiyle dertleniyoruz. Çok özel ve mahrem konularını paylaşan erkek ve kadınlar var. Ama özelikle başörtülü bir kadın olarak vurgusunu yaparak, hassasiyetini göz önünde bulundurmadan yaşamış olduğu hadiseyi ‘enteresan ve komik hadise’ diye anlatabilecek seviyedeki bir siyasetçiyi toplumun değerlerine aykırı veya toplumun hassasiyetlerini rencide edici sözlerini kınıyorum. Kadın üzerinden hiçbir şekilde siyaset yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Her siyasetçinin vatandaşlarla ilgili yaşamış olduğu diyaloglar vardır ama bunların bazıları paylaşılmayan bilgilerdir. Buna saygı göstermeyen CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Bey’i de şiddetle kınıyorum. Bununla ilgili de bütün kadınlarımızın, kadın inisiyatiflerinin, kadın sivil toplum örgütlerinin tepki vermesi gerektiğini düşünüyorum.”

“KADINLARIMIZIN GÜÇLENMESİ, AİLENİN GÜÇLENMESİDİR”

Milletvekili Çalık, Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu Başkanlığını yaparken birçok sivil inisiyatifle bir araya geldiklerini kaydederek, “Kadına yönelik şiddet başta olmak üzere kadının ötekileştirilmesi, ayrıştırılmasıyla ilgili olarak tüm kadınlarımızın aynı sesi çıkarması gerekir. Hangi siyasi görüşte olursanız olun eğer kadına yönelik bir saldırı varsa, orada kadını sahiplenmemiz gerekir. Başörtüsü nedeniyle şiddete maruz kalan kadınlarımıza gösterdiğimiz hassasiyeti, giydiği kıyafet konusunda eleştiri ve şiddete maruz kalan kadınlarımız içinde her daim gösterdik, göstermeye de devam edeceğiz. Güçlünün güçsüze uygulamış olduğu şiddeti hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Bu konuda da yapılması gereken çalışmaları el birliğiyle yapıyoruz. Ben kadınlarımızın güçlenmesini, ailenin güçlenmesi olarak görüyorum” diye konuştu.
 

Güncelleme Tarihi: 04 Eylül 2021, 18:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER