Başkan Kiraz, 'Çok vahim bir tablo var'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, 10 Mayıs sabahı hava muhalefetinden dolayı kayısının dondan etkilendiğini ifade ederek, “Dallarda bir tane meyve kalmamış, ceviz ağaçlarının bir tane yaprak yok dallar bile yanmış. Bu bölgenin acilen afet kapsamına alınmasını, köylülerin zararlarının tespit edilmesini istiyoruz. Bunun başka bir yolu yoktur” dedi. 

Başkan Kiraz, 'Çok vahim bir tablo var'

Kiraz, Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ, Hekimhan İlçe Başkanı Mustafa Mutlu, il ve ilçe yöneticileri ile birlikte, dondan etkilenen kayısı bahçelerinde incelemede bulunarak, kayısı üreticilerine geçmiş olsun dileklerini ilettiler.  

Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ, burada yaptığı konuşmada, “Hekimhan’da bulunan bütün köylerimize geçmiş olsun dileklerimi ileterek sözlerime başlamak istiyorum. 10 Mayıs sabahı hava muhalefetinden dolayı gerçekleşen don Hekimhan’daki bütün kayısı ağaçlarından ziyade ceviz ve meşe ağaçlarını da yakmış durumda. Biz belediye olarak duyarlı olup, bütün vatandaşlarımızın yanında olmalıyız dedik. İl Başkanımız, Ziraat Odası Başkanımız, il ve ilçe yöneticilerimiz ile birlikte zararı yerinde görmek için geldik. Gördük ki burada büyük bir facia var. Bu durum bir an önce afet durumuna girmelidir. Hiçbir ayrım yapmadan bu zararın karşılanması gerekiyor. Tekrar bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, belediye olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazır olduğumuzu bildiriyorum” ifadelerini kullandı. 

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ise “Hekimhan Belediye Başkanımız ve Ziraat Odası Başkanımız ile birlikte kayısıları zarar gören bütün mahalleleri ziyaret ediyoruz. Şuan cevizin tescillendiği Hekimhan’ın en güzel cevizinin yetiştiği Kozdere mahallesindeyiz. Burada çok vahim bir tablo var. Dallarda bir tane meyve kalmamış, ceviz ağaçlarının bir tane yaprak yok dallar bile yanmış. Bu bölgenin acilen afet kapsamına alınmasını, köylülerin zararlarının tespit edilmesini istiyoruz. Bunun başka bir yolu yoktur” dedi. 

Üreticilerin sorunlarını dinlediklerini kaydeden Kiraz, “Burada köylülerle de konuştuk, bu ağaçların dondan dolayı en az dört beş yıl meyve veremeyeceklerini söylediler. TARSİM’den kaynaklı çok önemli sıkıntılar var. Poliçe bedellerinin yüksek olduğu için kimse TARSİM'den sigorta yaptıramamış. Ayrıca eksperlerin objektif değerlendirme yapmaması nedeniyle çiftçi her yıl uğraşmak zorunda kalıyor.  Bu sistemin değiştirilmesi gerekiyor. Diğer önemli durum ise çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine çok borçları var. Bu borçların faizleri silinip, faizsiz olarak borçların ertelenmesi gerekir. Dün Akçadağ ilçemizde yaptığımız çağrıyı bugün Hekimhan ilçemizde yineliyoruz. Hükumetten ve yetkililerden bu katkıyı istiyoruz. Başta duyarlılık göstererek don olayını hemen aynı gün mecliste gündeme getirip basın açıklaması yapan Genel Başkan Yardımcımıza, ilk dakikadan itibaren üreticilerin yanında olan Belediye Başkanımız ve Ziraat Odası Başkanımıza teşekkür ediyor, bahçelerin zarar gören bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. 
Bir bütün halinde örgütümüz, milletvekilimiz, belediye başkanımız, odalarımız, muhtarlarımız ve sivil toplum örgütlerimizle birlikte bütün bölgelerin sorunlarını hep birlikte el ele çözüm bulup, katkı sunacağız” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER