Vali Baruş, 'Kurallara Uymayanlar Zorunlu Karantinaya Alıanack'

Vali Aydın Baruş’un nezaretinde esnaf ve vatandaşlara yönelik maske ve sosyal mesafe denetimi gerçekleşti. 

Vali Baruş, 'Kurallara Uymayanlar Zorunlu Karantinaya Alıanack'

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulunun Tavsiye Kararı, Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda İçişleri Bakanlığının 81 il valiliğine gönderdiği Covid-19 Tedbirleri konulu genelge kapsamında Malatya Valiliği tarafından il merkezi ve ilçelerde denetimler sürdürülüyor. Bu kapsamda Vali Aydın Baruş, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Necmi İnce, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Nedim Özata, Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Hüseyin Haybay, Büyükşehir Belediyesi UKOME Müdürü Zafer Bektaş, ESOB Başkan Yardımcısı Orhan Özbek ve görevli personelin katıldığı denetimlerde esnaf ve vatandaşlar maske ve mesafe konusunda uyarıldı.
Denetlemeler Devam Edecek 
Denetimler esnasında açıklama yapan Vali Baruş, “İçişleri Bakanlığımızın talimatı ile 81 ilimizde korona virüs ile mücadele amacıylayapılan çalışmaların denetimini yapmak üzere esnafımızı, işyerlerimizi dolaşıyoruz. İş yerlerimizin, Bilim Kurulu tarafından konulan ölçütlere uygun faaliyet gösterip göstermediğini denetliyoruz. Yanımızda kolluk kuvvetlerinden, Sağlık Müdürlüğü'nden ilgili kurumlardan arkadaşlarımızda var. Gerekli uyarılarımızı yapıyoruz, hijyenkonusunda esnafımızdan titizlik göstermelerini rica ediyoruz. Çünkü hastalığın yayılımına baktığınız zaman ana kaynağının kişilerarası temas olduğunu görüyoruz. Bu insanlar arası temasa mümkün olduğunca dikkat etmemiz lazım. Yoksa hasta olan kişilerden veya hasta olduğunun farkında olmadan bu sosyal mekânları kullanan kişilerden bu hastalığın başka insanlara yayılma ihtimali var. Son zamanlarda ilimizde hastalığın yaygın bir yayılımı var. Şu anda hala vaka sayılarımız da ivmenin azalması ile birlikte artış olduğunu görüyoruz. Artış ivmesi azaldı ama hala vaka sayılarında artış devam ediyor. 
Sağlık Personelimize Yardımcı Olalım
Hastanelerimizde yatan vatandaş sayılarımız da artıyor. Dolayısıyla mücadelede sağlık görevlilerimizin yanında olmamız için bu mücadeleye tüm vatandaşlarımızın katılması gerekiyor. Hakikaten sağlık görevlilerimiz, doktorlarımız, hemşirelerimiz ve diğer yardımcı sağlık görevlisi arkadaşlarımız salgının başlangıcından beri o kadar fedakârca bir mücadele veriyorlar ki gerçekten yoruldular. Sağlık görevlileri tüm vatandaşlarımızdan şunu bekliyorlar; lütfen kurallara uyun. Siz kurallara uymazsanız, hem bizim işimizi yoğunlaştırırsınız. Hem de hastaneye düşen insanlarımıza gerekli bir şekilde ilgi gösteremememize sebep olursunuz. Bu uyarıyı yapıyorlar. Çünkü hasta sayısı arttıkça mevcut personel ile çalışıyorlar. Personelimizin hastalarla tek tek ilgilenmesi gerekiyor. Bunu da hasta yoğunluğu arttığı müddetçe daha verimli bir şekilde yapamıyorlar. Onun için tekrar vatandaşlarımıza buradan sesleniyorum. Bunu mesaj yolu ile de iletmiştik. Önümüzdeki 15 günlük süreç ilimiz açısından çok kritik. Vaka sayılarını düşürmemiz için tüm vatandaşlarımızdan aynı hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz.  Kesinlikle üç temel kural olan maske, mesafe ve temizlik koşullarına uysunlar. Bu kadar basit olan ilkelere uyulduğu takdirde bu hastalığın yayılım hızını azaltıyor. Herkes buna uyarsa, maskesini sokağa adım attığı anda takarsa, açık mekân,kapalı mekân hiç fark etmiyor. Artık bütün kapalı mekânlarda, açık mekânlarda, yollarda,sokaklarda,caddelerde maske takma mecburiyeti var. Denetimde görevli arkadaşlarımız maskesiz birini gördüğü zaman mutlaka ceza uyguluyorlar ve bu cezaların tahsilatına da başlandı. Vatandaşlarımızın bundan şüphesi olmasın. Yani vatandaşların bu cezalar tahsil edilmez gibi bir düşüncesi var.  Kesinlikle öyle değil. Bu cezalar mutlaka tahsil edilecek. İlimizde de şu anda maske,sosyal mesafe kurallarına uyulmaması nedeniyle4 binin üzerinde ceza yazıldı. Bu cezaların yazılmasından hoşlanmıyoruz. Vatandaşlarımızla karşı karşıya gelmek de istemiyoruz. Ancak kurallara uyulmadığı takdirde bu hastalığın ne kadar tehlikeli bir şekilde yayıldığını da söylemek istiyoruz.
Kurallara Uymayan İş Yerlerine Girmeyin
Diğer taraftan vatandaşların sosyal mesafe koşullarını uyulmayan iş yerlerinde oturmamaları lazım. Bu sosyal mesafe koşullarını yerine getirmeyen işyerlerinde oturmak büyük bir risktir. Aynı zamanda bu koşullara uymayan, maske takmayan kişilerin çalıştığı iş yerlerine kesinlikle girmemeleri lazım. Normal sosyal hayatlarında sokakta, caddede maske takmayan birini kesinlikle muhatap almamaları lazım. Çünkü siz maske taksanız da karşınızdaki insan maske takmıyorsa hastalığın bulaşma riski %50 oranındadır. Dolayısıyla bu riski göğüsleyebiliyorsanız, kendinizi hasta etmek istiyorsanız, sadece kendiniz hasta olmuyorsunuz eve de götürüyorsunuz. Evinizde yaşlı, kronik hasta varsa bunların yoğun bakıma düşmesine,hatta en üzücüsü ölümüne sebebiyet verebiliyorsunuz.Bu konuda lütfen vatandaşlarımızdan hassasiyet bekliyoruz. Sık sık ilanlar yapıyoruz. Hem kolluk kuvvetlerimiz polis ve jandarma araçlarından, hem cami hoparlörlerinden bu duyuruları yapıyoruz Lütfen bu duyurulara kulak versinler. Durumumuz hassas.
Başarı İçin Birlikte Mücadele Etmeliyiz
 Eğer vatandaşlarımız birlikte bu mücadeleyi eleleyürütebilirsek bunda başarılı olabiliriz. Bu mücadelenin iki ayağı var. Birincisi denetim. İdari olarak, Valilik olarak, Kaymakamlıklarımız olarak, il ve ilçe Hıfzıssıhha Kurulu kararlarına uygun olarak bu denetim faaliyetlerini yürütüyoruz. Yine İçişleri Bakanlığımızın genelgeleri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda bu denetimlerimizi sıklaştırdık. Şu anda ilimiz genelinde 500'ün üzerinde denetim ekibimiz var. Arkadaşlarımız gece gündüz bu denetimleri yapıyorlar. Bazı konularda biliyorsunuz yasaklar geldi. Düğünler konusunda. Bu yasaklara uyulup uyulmadığını denetliyor arkadaşlarımız. Yine taziyeler konusunda her cenaze evinin bulunduğu yere nöbetçi arkadaşlarımızı bırakıyoruz. Düğün salonlarının olduğu yerde nöbetçi arkadaşlarımızı bırakıyoruz.  Şu anda sokaktaki durum Malatya'da genelde konulan kurallara uyum gösterildiği, ancak bazı noktalarda bu hassasiyetin hala ivme kazanmadığını görüyoruz. Bu da bizi üzüyor. Özellikle sosyal mekânları kullanırken vatandaşlarımız dikkat etsinler. Aile içi ziyaretler, birbirine gitmeler bir müddet son bulsun.  Çünkü şu anda gördüğümüz manzara hastalığın yayılımında insanların birbiriyle teması, yüz yüze buluşması, maskesiz bu şekilde konuşması ve beraber yemek yemeleri, toplu halde yemekler, bunlar çok önemli faktörler. Lütfen bunlara dikkat edelim. 
Mücadeleyi Sadece Görevli Olan İnsanların Üzerine Yıkmak Acımasızlıktır
Sosyal ilişkilerimizi, en azından önümüzdeki kritik süreç içerisinde daha hassasiyetle kısıtlayalım ve bu mücadeleden başarıyla çıkalım. Ben bir defa daha buradan tüm sağlık görevlilerimize çok teşekkür etmek istiyorum. Kendi sağlıklarını riske atarak büyük bir mücadele veriyorlar. Yine kolluk güçlerimiz Jandarma, Emniyet Müdürlüğü, diğer birimlerinden görevli arkadaşlarımız kendi sağlıklarını riske atarak bu faaliyetleri yürütüyorlar. Ancak bu mücadeleyi sadece denetimle görevli olan insanların üzerine yıkmak acımasızlıktır, merhametsizliktir. Lütfen vatandaşlarımız da kendi hayatlarında bu kurallara uyarlarsa, denetim ile birlikte kuralları da benimseyerek mücadeleyi yürütürsek çok daha başarılı oluruz diye söylemek istiyorum” dedi.
Zorunlu Karantinayı Uygulayabiliriz
Bir basın mensubunun “ Hastaların Karantina sürecine uymadıkları iddia ediliyor” sorusuna cevap veren Vali Baruş, “Bu konuda bazı tespitlerimiz var. Onlara idare para cezası ve arkasından Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuyoruz. Benim kesin talimatım,  Kaymakamlıklarımıza, denetimde görevli arkadaşlarımıza, bu tür ihlaller yapanları devamlı kontrol edeceksiniz ve kurallara uymamakta ısrar ediyorlarsa şu anda Kredi Yurtlardan yurt tahsisi ile ilgili görüşmelerimiz var. İlimizde valiliğimize tahsis edilen yurtlarda bunları zorunlu karantinaya alacağız. Yani bu koşullara olmayanlar varsa bunları zorunlu olarak karantinaya tabi tutacağız. Aynı zamanda da bu karantina koşullarında kendileri için sarf ettiğimiz masrafları da kendilerinden tahsil edeceğiz. Çünkü bu uygulamaları yapmazsak, bazı insanların bunları suiistimal ederek tüm toplum kesimlerinin sağlığını tehlikeye atmalarına göz yumamayız. 
Başka bir basın mensubunun vaka sayısı açıklanması ile ilgili sorusuna cevap veren Vali Baruş, “Bu konuda gerekli açıklamaları Sağlık Bakanlığımız yapıyor, yetkili orasıdır. Dolayısıyla vaka sayısına çok takılmamak lazım. Herkes kendi çevresindenhastalığın ne kadar yayıldığını görüyor. Hastane koşullarında orada Pandemi Polikliniği gelen, Eğitim Araştırma Hastanemizde, Tıp Fakültemizde ve Yeşilyurt Devlet hastanemizde polikliniklerinde bekleyen insan sayısını da görüyorlar. Bunları dikkate alsınlar. İşin ciddiyetini anlasınlar. Sadece şunu demeyelim. Biz sadece kendimiz veya bir yakınımız hastaneye düştüğü zaman tedbir alalım.  Çünkü insanların sonradan çok üzüldüğünü görüyoruz. Hiç dikkat etmeden anne babasını sadece ziyaret etmek için uzaktan gelen başka ziyaret eden insanların Anne babasına bunları bulaştırdığını sonradan ölümüne sebebiyet verdiğini acı ile öğreniyoruz. Gözyaşları içinde cenazelerini defin ediyorlar. Lütfen bu duruma düşmeyelim. Biz kendimiz için de yakınlarımız içinde bu üzüntüyüyaşamayalım” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER