Çalık'tan kadınlara 'KADES uygulamasını kullanın' çağrısı

"Tamamen yerli ve milli bir yazılıma sahip KADES uygulamasını bugüne kadar 2 milyon 760 bin kadın indirdi."

Çalık'tan kadınlara 'KADES uygulamasını kullanın' çağrısı

TBMM Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, kadınların Kadın Destek Uygulaması'nı (KADES) telefonlarına indirmesi gerektiğini belirterek, "Tamamen yerli ve milli bir yazılıma sahip KADES uygulamasını bugüne kadar 2 milyon 760 bin kadın indirdi." dedi.

Milletvekili Çalık, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadına yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğunu belirtti.

Kadına yönelik şiddeti önlemek için toplumun tüm kesimlerinin topyekün mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Çalık, AK Parti iktidarı döneminde kadının şiddete maruz kalmaması, güçlenmesi, istihdama erişimini sağlayabilmek için çok önemli düzenlemeler, reformlar yapıldığını söyledi.

Kadına şiddetle mücadele kapsamında 2004'te Anayasa'nın 10'uncu maddesine "Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir", 2010'da ise "Yapılacak pozitif ayrımcılık anayasanın eşitlik ilkesine aykırı değildir." eklemelerinin yapıldığını anımsatan Çalık, "Bu elimizi çok güçlendiren bir metindi ve anayasada yaptığımız bu değişiklikle birlikte yasal düzenlemelerimizde de çok güçlü değişiklikler yaptık." dedi.

Öznur Çalık, 2006'da da bu konuda Başbakanlık Genelgesi yayımlandığını aktararak, genelgede yayımlanan metinlerin bir devlet politikası haline geldiğine dikkati çekti.

2006'daki genelgenin çok önemli olduğunu belirten Milletvekili Çalık, "Orada kadına yönelik şiddetle mücadele edebilmek için kurumlara, kuruluşlara, sivil toplum örgütlerine, medyaya öneriler var. Başbakanlık Genelgesi ile bakanlıklarımıza ve kurumlarımıza görevler verildi." diye konuştu.

En son çıkarılan 6284 sayılı yasayla da kadına yönelik şiddeti önleyici tedbirlerin alındığını dile getiren Çalık, şunları kaydetti:
"6284 sayılı kanun kapsamında bugüne dek meydana gelen kadına karşı şiddet olaylarında 42 bin 572 şiddet mağduru kadına yönelik 50 bin 380 koruyucu ve önleyici tedbir kararı alındı. Buna rağmen, elimizde bu kadar yazılı metinler olmasına rağmen hala kadına yönelik şiddet devam ediyor. Cinayetler maalesef canımızı yakıyor, yüreğimiz burkuluyor. Cinayete kurban giden kadınlarımızın isimlerinin her biri yüreğimize yazıldı. Cinayet devam ediyor maalesef, şiddet devam ediyor, minimalize etmek için çok ciddi çabalar sarf ediyoruz. Kurumlarımız bu anlamda çok ciddi önlemler alıyor."

"ŞÖNİM’ler 830 bin kadına destek verdi"

Çalık, kadına şiddetle mücadelenin en önemli destek mekanizmalarından birini oluşturan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri'nin (ŞÖNİM) kuruldukları 2013'ten bugüne kadar 830 bin kadına hizmet verdiğini kaydetti. Çalık, "81 olan ŞÖNİM sayımızın artırılması, yeni ŞÖNİM'lerin oluşturulması da komisyon raporumuza girecek önerilerimizden olacak." bilgisini verdi.

"Kadın Konukevi sayısı arttı"

Türkiye'deki toplam konukevi sayısının 149, bunların kapasitesinin de toplam 3 bin 623 olduğunu ifade eden Çalık, 149 konukevinin 112'sinin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına, 33'ünün belediyelere, 1'inin STK'lara, 3'ünün ise Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne ait olduğunu aktardı. Çalık, 5393 sayılı Belediye Kanunu'na göre nüfusu 100 bini geçen il ve ilçe belediyelerinin özellikle barınma ihtiyacı başvurusu bulunan kadın ve beraberindeki çocuklara destek olmak amacıyla kadın konukevi açmakla yükümlü olduğunu hatırlattı.

Konukevlerinde kalan şiddet mağduru kadınların istihdama kazandırılması noktasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Bilim ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının çalışmalar yaptığını ifade eden Çalık, KOSGEB, İŞKUR ve ilgili kurumların proje ve diğer desteklemelerinin güçlenerek devam edeceğini belirtti.

"2 milyon 760 bin kadın KADES'i indirdi"

Şiddet mağdurlarının yüzde 70'inin ilk başvurduğu kurumun İçişleri Bakanlığı olduğunu kaydeden Çalık, bakanlığın Kadın Destek Uygulaması'nın (KADES) tüm dünyanın dikkatini çektiğini, tamamen yerli ve milli yazılıma sahip uygulamanın hayata geçirildiği 24 Mart 2018 tarihinden bugüne kadar 2 milyon 760 bin kadının telefonlarına indirdiğini söyledi. Çalık, KADES uygulamasından 242 bin 500 ihbarın gerçekleştiğini ve 138 bin ihbarın gerçek acil durumlar için gerçekleştirilmiş olduğunu ifade etti.

Çalık, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bütün kadınları buradan çağrımdır. KADES uygulamasını telefonlarımıza indirelim. Caniler hepimizin karşısına çıkabilir. Sadece yakınlarımızdan gelecek şiddet değil aynı zamanda tanımadığımız insanlardan gelecek şiddete karşı da kadınlarımız KADES uygulamasını mutlaka akıllı telefonlarına indirsinler. Akıllı telefon olmayan kadınlarımızla ilgili de bir çözüm bulunması için taleplerimizi önerilerimiz içerisine koyduk. Sadece kadınlara yönelik yapılan bu uygulama dünyanın çok az yerinde belki de tek yerinde, Türkiye'de uygulanıyor. KADES'in kadınların şiddete maruz kalmasını önlemek amaçlı çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum."

Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) bünyesindeki elektronik kelepçe izleme merkezinin de kadına şiddeti önlemede aktif bir rol üstlendiğini ifade eden Çalık, bu merkezde şu anda 272 kişiye aktif izleme yapılırken bugüne kadar toplam 764 kişiye elektronik kelepçe takılarak takibinin gerçekleştirildiğini aktardı.

"Şiddetin ilk çözüm yeri ailedir"

Kadına şiddeti önlemede medyaya da önemli görevlerin düştüğüne işaret eden Çalık, bu konuda tüm toplumun, kurumların, sivil toplum örgütlerinin ortak mücadele vermesi gerektiğini vurguladı. Şiddetin ilk çözüm yerinin aile olduğunu vurgulayan Çalık, ailenin bu konuda bilinçlendirilmesi ve aile kurumunun güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Çalık, "Bizim yapmamız gereken zihinsel bir dönüşüm. Şiddetin bir çözüm aracı olmadığını herkese anlatmamız lazım. Öncelikle öğrenme yaşındaki çocuklarımıza. Bizim eğitim alanında yapmamız gerekenler var." dedi.

Çalık, evlilik öncesi kadın ve erkeğin alması gereken eğitimler olduğunu, bu konunun komisyon toplantılarında da dile getirildiğini söyledi.
"Ya İyilikle tut, yada güzellik bırak" sözünün şiddeti önlemede en önemli düstur olduğunu ifade eden Çalık, “Anlaşıyorsanız iyilikle tutun ve aile kurumunu devam ettirin. Eğer anlaşamıyorsanız güzellikle bırakın. İyilikle tuttuğunuzda huzuru, güzellikle bıraktığınızda sonraki yaşantılarınızdaki rahatlığı göreceksiniz. Şiddeti önleyecek en önemli cümledir diye düşünüyorum.” değerlendirmesini yaptı.

Çalık, başkanlığını yaptığı "Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu" raporunun hazırlandığını da aktardı. Milletvekili Çalık, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nün toplumlarda bir farkındalık oluşturmasını temenni ediyor, tüm kadınlarımızın mutlu, sağlıklı ve sevgi dolu bir dünyada hiçbir şiddete maruz kalmadan yaşamalarını diliyorum." dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER