Durum Ciddi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Hekimhan, Darende ve Kuluncak ilçeleri başta olmak üzere 10 Mayıs gecesi yaşanan şiddetli fırtına ve ardından meydana gelen don ile kayısının zarar gördüğünü iddia etti.

Durum Ciddi
banner76

 9 Mayısı 10 Mayısa bağlayan gece Malatya’nın pek çok bölgesinde meydana gelen şiddetli fırtına dallardaki kayısının bir kısmının dökülmesine sebep olurken, gecenin ilerleyen saatlerinde Hekimhan, Darende ve Kuluncak ilçelerinde yaşanan don ise kayısının yüzde 80-90’ını imha etti. Akçadağ’ın yüksek bölgelerinde de donun  zarara yol açtığı,pek çok ilçede kayısının yanı sıra ceviz, badem,elma,armut ağaçlarının da büyük zarar gördüğü  belirtiliyor.

DURUM ÇOK CİDDİ

Hekimhan, Darende,Kuluncak, Akçadağ İlçesi Ziraat Odası Başkanları ve üreticiler ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba,durumun tahmin edilenden çok daha ciddi olduğunu, bölgede bir tabii felaket yaşandığını kaydetti.Hekimhan, Kuluncak ve Darende’de  şubat ve mart aylarında da dondan kaynaklı zararlar oluştuğunu,o dönem kurtulan kayısı ağaçlarının dün geceki don sonrası büyük zarar gördüğünü kaydetti.

BAZI BÖLGELERDE ÖNCE FIRTINA SONRA DON FELAKETİ

Hekimhan’ın merkezi, Güzelyurt, Girmana ve Kocaözü’nün bazı bölgeleri hariç geri kalan tüm köylerde, Kuluncak’ta önceki donlardan etkilenmeyen bölgelerin büyük kısmında, Darende’nin önceden zarar gören Tohma kıyıları hariç neredeyse tüm köylerinde, Akçadağ’ın Kürecik,Esenbey, Taşolar ve yüksek bölgelerde büyük kayıplar yaşandığını belirten Ağbaba, “Yaptığımız görüşmelerden ortaya çıkan sonuç bu.Özellikle Hekimhan,Kuluncak ve Darende’de yemeye kayısı kalmamış.Diğer ilçelerimizde de üreticilerden zarar görenler olduğu belirtiliyor. Dün akşam saatlerinde pek çok ilçede şiddetli fırtınanın kayısıları dökmesini de eklersek Malatyalı üreticiler için yine sıkıntılı bir yıl görülüyor” ifadelerini kullandı.

2090 SAYILI YASA DEĞİŞMEZSE ZARAR TESPİTİ KAĞIT ÜSTÜNDE KALIR

2090 Sayılı Kanununun  “Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar”ı ele aldığını kaydeden CHP’li Ağbaba, “Kanuna göre afet durumunda üreticinin mal varlığının yüzde kırkının kaybolması şart koşulmuş. Ürününün yüzde 70-80 nini de kaybeden üreticinin evi veya traktörü, tarlası varsa afet kapsamına alınmıyor, yardım yapılmıyor.Tarım politikalarındaki çarpıklık burada da karşımıza çıkıyor. Üreticilerin zararlarının karşılığını alabilmesi için afet kanunundaki yüzde 40’lık sınırın değiştirilmesi,şartların yumuşatılması lazım. Eğer bu değişiklik yapılmazsa sadece kağıt üzerinde zarar tespiti yapılır ama üretici zararının karşılığını alamaz.Yasa mutlaka üreticiler lehine düzenlenmelidir. Konuyla ilgili daha önce TBMM’ye verdiğimiz kanun teklifimizi yenileyerek tekrar meclise sunacağız” dedi.

BORÇ FAİZLERİ SİLİNMELİ,ANA PARA TAKSİTLENDİRİLMELİ

Malatya’daki kayısı üreticilerinin borçlarının faizlerinin silinip ana paranın taksitlendirilerek ertelenmesi gerektiğini kaydeden Veli Ağbaba, “Pandemi döneminde kriz yaşayan üreticilerin bir de tabii afet yükünü kaldıracak gücü kalmadı.En kısa sürede gerekli adımlar atılmalıdır.Malatya ekonomisinin en önemli kaynağı kayısı üreticilerimizin sıkıntılarının çözümü için girişimlerimize devam edeceğiz. Tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2021, 15:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER