DSİ Genel Müdürü Yıldız, ’Malatya’da Sulanmadık Toprak Bırakmayacağız’

DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.

DSİ Genel Müdürü Yıldız, ’Malatya’da Sulanmadık Toprak Bırakmayacağız’

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.
 
Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.

Malatya ilinde son 19 yılda yapılan ve devam eden DSİ yatırımları hakkında açıklamada bulunanDSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız yapmış olduğu açıklamada; “Malatya’mıza son 19 yılda devasa su yapıları inşa ederek aziz milletimizin istifadesine sunduk. Malatya’nın mümbittopraklarını su ile buluşturmak için yatırımlarımız hız kesmeden devam etmektedir.‘dedi.

Malatya’nın Sulama Projeleri Dikkat Çekiyor

Malatya’da yapmış oldukları çalışmaların ayrıntılarına da değinen Genel Müdür Yıldız; “Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 19 yıldaMalatya’dainşa edilen10 sulama tesisi ile 405 bin 160dekarzirai arazinin sulamaya açıldı.Böylece Malatya’da topraklarımızı daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 607Milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık.

241 Bin600Dekar Arazide İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor…

Malatya’mız için sulamanın önemi çok büyük. Bunun için 13 adet sulama tesisi inşaatı devam ediyor. İnşaatı devam eden 13adet sulama inşaatının tamamlanması ile toplam 241 bin600 dekar arazinin sulanması sağlanacak olup bu sulama tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte Malatyazirai üretimde ülkemizin söz sahibi illerinden biri olacaktır.” dedi.

Malatya’mıza13 Baraj, 1 Gölet ve 1Yeraltı Depolaması Kazandırdık

Doğu’nun ve ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Malatya’da ziraatın daha da gelişmesi için son 19 yılda kente86 adet Tesis ile3milyar 90 Milyon TLyatırım yaptıklarını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Malatya’da son 19 yılda 13baraj, 1 gölet ve1yeraltı depolamasıinşa ettik.
İnşaatı Devam Eden6 Baraj ile Malatyalı Çiftçimiz Kalkınacak

Diğer taraftan Malatyalı vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Malatya’nın su kaynaklarını değerlendirmek için yeni barajlar inşa ediyoruz. Bu kapsamda1barajın yapım çalışmaları devam etmektedir.

Malatya’da Taşkın Riskini Azaltıyoruz

Yıldız; “Ayrıca; Malatyaİlinde taşkın riskini azaltmak için son 19 yılda tamamlanan48 adet taşkın koruma tesisi ile 46yerleşim yeri ve 4bin 682dekar arazinin taşkından korunması sağlanmıştır. 

Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri İle Toprağımız Daha Kıymetli

Son 19 yılda, Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında Malatya’da4 adet iş tamamlanarak toplam 1 milyon 679bin390 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapılmıştır. Malatyailinde 54 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile toprağımız daha kıymetli ve daha verimli olmaktadır.

Malatya’da son 19 yılda 9 adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 

240 milyon kWh enerji üretimi sağlıyor, kurulu gücü 45 MW olan bu tesisler sayesinde milli ekonomimize katkısunuyoruz. ’dedi.
.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER