Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Tarafından Balık Ölümlerine Dair Açıklama

30 Temmuz 2019 tarihinde Sivas Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gelen ihbarda Sivas İli, Kangal ilçesi sınırları içerisinde yer alan Sarıca köyünden geçmekte olan derede balık ölümleri olduğu ve ölümlerin Kangal Termik Santrali deşarj sularından kaynaklandığı İlimiz Kuluncak ilçesine kadar ulaştığı bildirilmiştir.

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Tarafından  Balık Ölümlerine Dair Açıklama


30 Temmuz 2019 tarihinde Sivas Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gelen ihbarda Sivas İli, Kangal ilçesi sınırları içerisinde yer alan Sarıca köyünden geçmekte olan derede balık ölümleri olduğu ve ölümlerin Kangal Termik Santrali deşarj sularından kaynaklandığı İlimiz Kuluncak ilçesine kadar ulaştığı  bildirilmiştir. 

Sivas Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre; Sivas Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Sivas Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri koordineli bir şekilde bahse konu olan Kangal Termik Santraline gidilmiştir.

Kangal Termik Santralinde oluşan atık suların arıtılması amacıyla işletmeye ait endüstriyel nitelikli atıksu arıtma tesisinin çalışır durumda olduğu atık su numunesi alındığı ve analizlerinin yapılması amacıyla ilgili laboratuvarlara gönderildiği ifade edilmiştir. 

Kangal termik santrali çevre mühendislerinin de katılımıyla, 4_4,5 km mesafedeki Uyuzpınarı gölü mevkiinde derede denetim yapılmış, balık ölümleri görülmemiş ve derede yapılan Ph ve çözünmüş oksijen ölçümlerinde değerlerin normal olduğu görülmüştür. (Ph:7.8, Çözünmüş Oksijen:6.90, Sıcaklık:22.3 )
Ancak dere boyunca yapılan denetimde dereye yüksek bir debiye sahip sel şeklinde (çamurlu) suyun Tohma Çayına karıştığı görülmüştür. Fakat karışan suyun iddia edildiği gibi Kangal Termik Santrali ile alakasının olmadığı ve balık ölümlerinin olmadığı belirtilmiştir.  

Sel şeklinde gelen suyun sebebi ve kaynağı araştırılmış ve bölgede uzun yıllardan beri Kangal Termik Santraline kömür sağlanan sahada çukur olan alanlarda; yeraltı suları, yağmur ve kar suyunun birikmesi sonucu irili ufaklı olan yaklaşık 12 adet göletin olduğu, bu doğal göletlerden birinin derin 2 noktasında sızma olduğu ve suyun buradan boşaldığının tespit edildiği bildirilmiştir. Tohma Çayına kirli bir şekilde karışan bu sudan da ayrıca yetkili laboratuvarlar tarafından numune alınarak tahlile gönderilmiştir. Doğal yollarla oluşan bu göletlerin bazılarında halihazırda balıklar yaşadığı da ifade edilmiştir.
Sivas Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işletme yetkilileri ile iletişime geçilerek tedbir almaları gerektiği bildirilmiş, Sivas Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından teferruatlı rapor hazırlanacağı ifade edilmiştir. Ayrıca kirlilik kaynağının olduğu bölgenin uydu görüntüleri Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilmiş olup bülten ekinde bulunmaktadır.  

Diğer taraftan Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Malatya Tarım Orman İl Müdürlüğünden personellerce ilimiz sınırları içerisindeki bölgeye gidilmiş olup, gerekli  numune alınmış analiz için ilgili laboratuvara gönderilmiş olup; her iki ilden alınan numune sonuçlarına göre işlemler yürütülecektir.
Kamuoyunun Bilgisine sunulur.


                                                                                                        Fikret ONHAN 
                                                                                      Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü

 

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2019, 13:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER