Ağbaba, 'Bir yılda geniş tanımlı işsizlik 3 milyon 518 bin arttı'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı işsizlik rakamlarına tepki gösterdi, “TÜİK işsizliğin azaldığını söyleyerek yalanda iktidarı sollayacak” dedi.

Ağbaba, 'Bir yılda geniş tanımlı işsizlik 3 milyon 518 bin arttı'

CHP’li Ağbaba’nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“TÜİK, yalan ve manipülasyonda AKP’yle yarışıyor. Bugün yüzde 12,9 olarak belirttiği işsizliğin düştüğünü açıkladı. Türkiye’de iş bulma ümidi olmayan sayısı neredeyse 1 milyon artarak 1 milyon 674 bin kişiyle rekor kırılıyor, zamana bağlı eksik istihdam bir yılda dört kat artıyor, istihdam son bir yılda 1 milyon 103 bin; son bir ayda 381 bin azalıyor ama TÜİK’e göre her ne hikmetse işsizlik de azalıyor. Genç işsizlerin oranı yüzde 25,4 olarak açıklanıyor ancak ümitsiz gençlerimiz bu sayıya eklenmiyor. TÜİK işsizliğin azaldığını söyleyerek yalanda iktidarı sollayacak.”

Bir yılda geniş tanımlı işsizlik 3 milyon 518 bin arttı

“TÜİK’in son verilerine göre son bir yılda istihdamdaki azalış 1 milyon 103 bin; sadece son bir ayda istihdamda azalış ise 381 bin kişi. Başka bir deyişle son bir ayda her gün 12 bin 700 kişi işsiz kalmış durumda. TÜİK kendi verileriyle bile işsizlik gerçeğini gizleyememiştir. Geniş tanımlı işsizliği hesapladığımızda ise Kasım 2019’da 7 milyon 677 bin olan işsiz sayısının Kasım 2020’de 11 milyon 195 bine ulaşarak tam 3 milyon 518 bin arttığını görüyoruz. Bir yılda işsizliğin bu kadar arttığı bir ülkede aylardır istihdamın da düşmesine rağmen ‘işsizlik azalıyor’ demek, 83 milyonun aklıyla alay etmektir.”

İş bulma ümidini kesenlerin sayısında yeni rekor kırıldı!

İş aramayıp çalışmaya hazır olan ve iş bulma ümidi olmayan 4 milyon 832 bin işsizin olduğunu aktaran CHP Malatya Milletvekili Veli  Ağbaba, bu kişilerin TÜİK tarafından işsiz sayılmadığını belirterek şunları söyledi: “Son bir yılda iş bulma ümidini kesenlerin sayısı 959 bin kişi artarak 1 milyon 674 bine yükselerek yeni bir rekor kırılmış durumda. TÜİK iş bulma ümidi olmayanları hesaplamalarında yer alsa dahi işsiz olarak saymamaktadır. Tüm dünyada uluslararası kuruluşların gerçek anlamda işsiz olarak değerlendirdiği bu kişilerin işsiz olarak değerlendirilmemesi de yine başka bir manipülasyondur. İşsizlik, genç işsizlikteki artış da göz önüne alındığında şu haliyle ülkemizin birinci gündem maddesidir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER