'Hemşireler 2030 yılına kadar rahat istihdam edilecek'

2018-2019 Yeni Eğitim Öğretim Yılı İçin konuşan İnönü Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr Rukiye Aylaz, Hemşireler 2030 yılına kadar Türkiye’de rahat bir şekilde istihdam edileceğini ifade etti.

'Hemşireler 2030 yılına kadar rahat istihdam edilecek'

2018-2019 Yeni Eğitim Öğretim Yılı İçin konuşan İnönü Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr Rukiye Aylaz, Hemşireler 2030 yılına kadar Türkiye’de rahat bir şekilde istihdam edileceğini ifade etti.

İnönü Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr Rukiye Aylaz yeni eğitim öğretim yılı hakkında bilgi verirken aynı zamanda akademik kadrosu ve bölümün sağladığı avantajlardan bahsetti.

Kadro sayısının her geçen gün arttığını söyleyen Aylaz,”Akademi kadro olarak 11 tane öğretim üyemiz var. 1 Tane öğretim görevlisi var, 18 tanede araştırma görevlimiz var şuanda mevcut aktif çalışan ama. Bizim 5 tane öğretim üyemiz, bugün 1 tanesinin ataması oldu.  Sağlık bilimleri fakültesinden bir arkadaşımız bize gelecek. Öyle olunca da 18 tane öğretim üyesi olacağız. Eylül ayında dönem başlayınca 2018-2019 öğretim yılında 18 öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi ve 18 asistanla işe başlayacağız. Kadromuz her geçen gün artıyor. Rektör bey sağ olsun pozitif ayrımcılık yapıyor ve bize kadro konusunda çok yardımcı oluyor.”

“Hemşirelik Türkiye’yi geçtim Dünya’da çok ihtiyaç duyulan bir”

 O yüzdende istihdam alanında bizde hiçbir problem yok.  Şöyle bir örnek vereyim. İnönü Üniversitesi Turgut Özal tıp Merkezi ilanında 150 hemşire ilanı var şua anda mevcut. 2 tane ise fizyoterapist ilanı var. Türkiye’nin 2030 yılına kadar hemşire ilanı var. Bunun anlamı da şu; Hemşireler 2030 yılına kadar Türkiye’de rahat bir şekilde istihdam edilecek. Türkiye’de olduğu gibi Dünya’nın da hemşireye ihtiyacı var. Almanya’da bir hastane beni aradı ve bizim hemşireye ihtiyacımız var dedi. Düşünün Almanya’nın 100 bin hemşireye ihtiyacı varmış bizden hemşire talebinde bulundular. O yüzden de istihdam problemi kesinlikle yok. Türkiye istihdam problemleri olmayacakların başında geliyor buda bizi çok memnun ediyor. Hem öğrencilerimizin, hem de emek vermiş olduğumuz kişilerin emeğine kavuşması da bizi, son derece mutlu ediyor.”dedi 
“Temel hedefimiz İnönü Hemşirelik Fakültesini Türkiye’de 1. sıraya çıkarmak” 

Yeni projeler ve yeni hedeflerin olduğunu söyleyen Dekan:“Yeni Eğitim ve öğretim yılı ile ilgili deminde söylediğim gibi akademik personel kadromuz artıyor. Akademik kadromuz arttığı için özellikle biz yüksek lisans doktora eğitimine ağırlık vereceğiz ve onun içinde ilana çıktık. 2018-2019 döneminde 17 tane yüksek lisans doktora öğrencisi alıyoruz. Yani yüksek lisans doktora eğitimine önem vereceğiz. Ayrıca bizim hemşirelik fakültesi olarak temel hedefimiz İnönü Hemşirelik Fakültesini Türkiye’de 1. sıraya çıkarmak. Bunu hem akademik çalışmalarla, hocalarımızın yaptığı yayınlarla, hem öğrencilerimize vereceğimiz eğitim ve çıktılarımızın kaliteli olmasıyla ilgili bir dizi planlamalarımız var. Öğretim elemanı sayımız arttığı için daha iyi eğitim kalitesi vereceğiz, uygulama sahalarımızı arttıracağız Özellikle Devlet Hastanesine uygulamada çıkmada sıkıntı vardı, onda bir sıkıntımız yok. Turgut Özal tıp Merkezi Orta doğunun en büyük hastanesi ondan zaten yararlanıyoruz. Eleman sayımız çok olduğu için bu alandaki öğrencilerle bire bir uygulama imkanımız olacak. Ayrıca daha büyük bir uygulama laboratuarı açmayı düşünüyoruz. Hemşirelik fakültesi olarak uluslararası bir kongre düzenlemeyi düşünüyoruz. Bütün Türkiye’yi de buraya çekecek bir kongre. Özelliklede yüksek lisans doktora eğitimini kapsayan bir şey düşünüyoruz. Çünkü biz, yüksek lisans doktora eğitiminde de şuanda da öğleyiz ve doğuya hizmet ediyoruz. Doğu’ya hizmet ettiğimiz için bu alanı biraz daha güçlendirmek, hemşireliğe bu alanda daha çok katkı sağlamak istiyoruz. Çünkü, Hemşirelikteki problemlerden birisi hemşirelikte yetişmiş öğretim elemanında sıkıntı var. Bu sıkıntıyı hızlı bir şekilde gidermek için, okuldaki bütün öğretim elemanı arkadaşlarım ile birlikte yardımcı olacağımızı düşünüyoruz.”şeklinde konuşan Dekan sözlerine şu şekilde devam etti.

“Hemşirelik bir kere insan mesleği. Siz bu mesleği sevmiyorsanız, siz insanla çalışmayı sevmiyorsanız mümkünse bu mesleği tercih etmesinler. Çünkü biz, insanın her haliyle çalışıyoruz. Bizim mesleğimiz temelinde insan var, insana sevgi ve saygı var. Sizin insanla iletişiminizde problem varsa, insanla sevginiz yoksa, insanla uğraşmak istemiyorsa bizim bölümde başarılı olma imkanı yok birincisi bu. Ama insan sevginiz var, insanlara yardım etmeyi seviyorsunuz hoş görülü iseniz ve bu meslekte ilerlemek istiyorsanız bu mesleği tercih edebilirisiniz. Bizim mesleğimiz hızlı bir şekilde ilerliyor ve artık profesyonel bir meslek olduk. Okul olarak ta 2018-2019 öğretim yılına 18 öğretim üyesi ile başlayacağız. Bizde 8 anabilim dalı var. Her anabilim dalında yetişmiş öğretim üyemiz var. Her ana bilim dalında yüksek lisans doktora yapma imkanı var. O yüzden bizde lisans eğitimini tamamlayan öğrenci aynı zamanda yüksek lisans doktora eğitimini yapma imkanını da bulacak. Profesyonel bir şekilde hemşirelik için eğitimim nasıl alabilirim? Diyenler burada alabilirler. Önce lisans eğitimin daha sonra ise yüksek lisans doktora eğitimine devam edebilir. O imkanı da bizler öğrencilerimize sunuyoruz.”

Hemşireliğin profesyonel bir meslek olacak  şeklinde vurgu yapan Dekan:”Bütün ekibim ve arkadaşlarım adına konuşuyorum burada. Bizim amacımız hemşireliğin profesyonel bir meslek olmasını ve profesyonel meslek olmasında da İnönü Üniversitesi’nin Türkiye’ye katkı sağlamasını  hadde ve hadde adını birinci sıralarda duyurmasını istiyoruz. Bunun içinde bütün ekip arkadaşlarımızı ile birlikte çalışıyoruz ve çalışmaya da devam ediyoruz. TÜBİTAK ile ilgili projelerimiz, halka açık projelerimiz, özelliklede istihdam projelerimiz ile ilgili çalışan arkadaşlarımız var, mesela ben istihdam projeleri ile ilgili çalışıyorum. Halkı daha güçlendirmek ve mesleğimizi tanıtmak adına böyle çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.
Bizim okulumuzda okuyan öğrencilerimiz çok şanslılar. Orta Doğunun en büyük hastanesi burada. Uygulama sahamız, öğrencimiz birebir uygulama imkanı bulabiliyor. Uygulamanın dışında gözlem yapma imkanı bulabiliyor.  İnönü Turgut Özal tıp Merkezi’nde hemşire modelini de, profesyonel hemşireliği rahatlıkla  görebiliyor. Ayrıca bizim hastane okul iş birliğimizde çok güzel. Hemşirelik hizmetler müdürü ile ortaklaşa çalışmalarımız var, bir sorun olduğu zaman birlikte çözebiliyoruz. Onlarında temel amacı bizim öğrencimizin en iyi şekilde yetişmesine katkı sağlamak. Zaten bizim en büyük avantajımız bu. Bizim derslerimiz 5 saat teorik, 12 saat uygulama. Yani bizde ağırlıklı uygulamalı dersler. O yüzden de Turgut Özal tıp Merkezi bizim öğrencimizin kaliteli yetişmesinde son derece önemli bir yere sahip. Türkiye’nin bir çok yerinde hemşirelik sağlık bilimleri fakültesi içinde var. Çoğunda uygulama alanları yok, öğrenci uygulamaya çıkamıyor. Ama bizim özellikle Turgut Özal Tıp Merkezi, Devlet Hastanesi onlarda sağ olsunlar bize, 2 yıldır kapılarını sonuna kadar açtılar ve öğrencilerimiz uygulamaya çıkabiliyor. Artı Öğrencilerimiz ASM’ler de rahatlıkla uygulamaya çıkabiliyor. Yani şöyle söyleyebilirim sonuç olarak. Öğrencimiz almış olduğu teoriyi birebir uygulamada yapabiliyor, uygulayabilecek saha ortamı bulabiliyor. Bu nedenle de İnönü Üniversitesi öğrencileri son derece şanslılar diğer illerde göre, Doğu’ya hatta batıya göre. Batıda ki arkadaşlarla da görüşüyoruz bizim kadar uygulama alanları yok onların. O yönden şanslıyız biz. Öğrencimiz her tür vakayı, her tür hastayı burada rahatlıkla görüp, eğitimine katkı sağlayabiliyor. Bizde mezun olan öğrenci Türkiye’nin her yerinde rahatlıkla çalışabiliyor ve bize son derece övgü sözlerde geliyor. Birebir uygulama imkanı bulabildiği için, uygulama sahası olduğu için son derece önemli oluyor. Bir sıkıntımız da öğrenci sayımız fazla onu da belirtelim. 2014 yılından beri bizim öğrencimiz 2 katı geliyor. İkinci öğretimimizde var. Ama buna rağmen biz yine eğitim kalitemizden ödün vermemeye, özelliklede akademisyen arkadaşlarımız, Araştırma görevli arkadaşlarımız birebir uygulamada yer alıyorlar ki öğrenci en iyi şekilde mezun olsun. Çünkü bizim öğrencimiz insanla çalışacak. Yani insanla çalıştığı içinde en iyi eğitimi, en kaliteli eğitimi alması lazım. Hepimizin ortak düşüncesi de bu yönde.”konuşmalarını sonlandırdı .
 Haber:Habibe ÖDEMİŞ

 

 

 

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2018, 12:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER