Rektör Kızılay Açıkladı! 56 Yaşındaki İlk Plazma Hastası Corona 'yı Yendi

İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay, A Haber canlı yayınına katılarak Turgut Özal Tıp Merkezi'nde gerçekleştirilen “İmmün Plazma" tedavisi hakkında bilgiler vererek, plazma verilen hastanın iyileştiğini açıkladı.

Rektör Kızılay Açıkladı! 56 Yaşındaki İlk Plazma Hastası Corona 'yı Yendi

"İmmün Plazma" tedavi sürecini değerlendiren İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay," Covid-19 Dünyada bir pandemi yaptı ve tedavi arayışları ise hala devam ediyor. Daha önce  bildiğimiz ve farklı hastalıklarda uyguladığımız "İmmün Plazma" tedavisininin coronavirüs tedavisinde olumlu olacağını düşünerek yola çıktık. İlk kez Çinde 5 hastaya ugulanan bu tedavi sistemi, Türkiye ve Dünya'nın başka yerlerinde uygulanmamıştı. Bizde Malatya'da Ülkemizde ilk olarak bunu Turgut Özal Tıp Merkezinde uyguladık. Plazma tedavisini 46 yaşında coronvirüsten iyileşmiş bir hastadan alarak, 56 yaşında ve covid-19 nedeniyle ağır bir tabloda olan, yoğun bakımda yatan hastamıza 5 Nisan gecesi uyguladık. Yapılan uygulamayıda yine canlı olarak A Haber ekranlarında vermiştik"dedi

KIZILAY, "HASTADA KAS GÜÇSÜZLÜĞÜ İZLENDİ"

Plazma tedavisi uygulanan hastanın solunum cihazına bağlı entibe bir hasta olduğunun altını çizen Rektör Kızılay," 5 Nisan günü hastamız, ventiratöre bağlı ve entübe bir hastaydı. Diğer gerekli tedavileri uygulamıştık ama hastamızda tablo ağırlaşarak devam ediyordu. İşte plazma tedavisini böyle bir hastaya uyguladık. Tedavinin 72 saatlik bir süreci vardı, bu sürecin tamamlanmasının ardından akciğer ve kan bulgularında kısmi iyileşmeler izledik. Bu iyileşme onuncu günü sonuna kadar devam etti ve hastamız entübebasyondan ve ventilatörden (solunum cihazı) ayrıldı. Daha sonra ise yoğun bakımda tedaviisne bir müddet daha devam ettik. 27 Nisan itibariylede hastamız coronavirüsü tamamen yenmiş durumda. Bunda uygulanan diğer tedavilerde etkili ama tabiki plazma tedavisi önemli bir yer tuttu. Hastanın coronavirüs ile ilgili hiç bir tedaviye ihtiyacı kalmadı. Fakat uzun süre yoğun bakımda solunum cihazına bağlı kaldığı için kas güçsüzlüğü hastamızda izleniyor. Bu durumda eve göndermek uygun değil, fizik tedavi verdikten sonra solunum kasları güçlenecek ve daha sonra kendisini taburcu edeceğiz"şeklinde konuştu.

yenimalatyahaber.com

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2020, 22:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER