Çekül Vakfı Arapgir'de

Çevre Ve Kültür Değerlerini Koruma Ve Tanıtma(ÇEKÜL) Vakfı ile Tarihi Kentler Birliği işbirliğiyle hazırlanarak 3 Ekim Perşembe Malatya’da başlayıp, 4 Ekim Cuma günü Elazığ’da devam eden ve 5 Ekim günü Arapgir’de Fırat Nehrine kıyısı olan yerleşimlerden geniş bir katılımla son günü gerçekleştirilen “Fırat Havzası 2023 Ortak Değer Ortak Gelecek” konulu 3 gün süren toplantı düzenlendi.

Çekül Vakfı Arapgir'de

Çevre Ve Kültür Değerlerini Koruma Ve Tanıtma(ÇEKÜL) Vakfı ile Tarihi Kentler Birliği işbirliğiyle hazırlanarak 3 Ekim Perşembe Malatya’da başlayıp, 4 Ekim Cuma günü Elazığ’da devam eden ve 5 Ekim günü Arapgir’de Fırat Nehrine kıyısı olan yerleşimlerden geniş bir katılımla son günü gerçekleştirilen “Fırat Havzası 2023 Ortak Değer Ortak Gelecek” konulu 3 gün süren toplantı düzenlendi.

5 Ekim Cuma Günü Arapgir’de son günü gerçekleşen toplantının gündemini Fırat’ın Ortak Değerleri, Ortak Gelecek İçin Öneriler ile ne yapalım, nasıl yapalım? sorularına aranan cevaplar oluşturdu.

Toplantı Arapgir Belediyesi ev sahipliğinde Tarihi Millet Hanında misafirlere ikram edilen sabah kahvaltısının ardından başlarken, toplantıya ÇEKÜL Vakfından Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Göksu, Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Danışma Kurulu Üyesi Hurşit Arslan, ÇEKÜL Vakfı Doğu Anadolu Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Levent İskenderoğlu, Şehir Plancıları Sıla Akalp Demirci, Sonia Irani, Mimarlar Ceren Kılıç Hale ve Seda Gecü Erdem katıldı. Toplantıya bölgede bulunan belediye başkanlarından ev sahipliği yapan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu ile Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, Kemaliye Belediye Başkanı Mehmet Karaman, İliç Belediye Başkanı Mustafa Gürbüz, Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök ve Ağın Belediye Başkanı Ali Uslu katıldı. Toplantıya katılım sağlayan diğer temsilciler ise Belediyelerin ilgili personelleri, Mimarlar Odası Malatya Şubesi temsilcileri, ÇEKÜL Malatya, Arapgir, Elazığ temsilciliklerinden yetkililer ve Belleğini Koruyan Kentler Derneğinden temsilciler oldu. ÇEKÜL Vakfı Arapgir Temsilcisi Tuncay Çağdaş açılış konuşmasını yaparak, katılımcılara 3. Gün programını sundu. Ardından ortak değerlerin ele alındığı toplantı ile program başladı. Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Göksu’nun koordinatörlüğünde sabah erken saatlerde başlayan toplantı öğlen saatlerine kadar sürdü. Belediye Başkanları ve temsilcilerle fikir teatisi gerçekleştirilirken Fırat havzasında bulunan yerleşim merkezlerinin tarihi, doğal, kültürel, gastronomik, folklorik, dini ve diğer çeşitli alanlarda ortak değerleri ele alındı. Genelden özele ön plana çıkan ortak ürünler değerlendirildi. Turizm konusundaki ilçe ilçe hedefler ile bölgenin tamamını kapsayan hedeflere nasıl ulaşılabileceği tartışıldı. Turizm rotaları hakkında önemli öneriler sunuldu. Bölgede konaklama yapılabilecek merkezler, gezilerin süreleri, turist ve ziyaretçilerin beklentilerinin neler olabileceğine değinildi. Harita üzerinde akılda kalıcı ve birbirinden önemli fikirlerin ortaya atılmasıyla değerlerin bir bir ele alındığı toplantıda ilçelerin ve şehirlerin birbirleriyle işbirliği içerisinde olması gerektiği vurgulandı. Fırat havzasıyla ilgili sloganlar üretilerek Fırat havzasının marka değerine de vurgu yapıldı.

Tespitlerin ve önerilerin sonucunda toplantıda yapılan çıkarımlarla, anket ve karşılıklı soru-cevap   yöntemi ile katılımcıların proje hakkındaki fikirleri kaydedilerek alınan bu görüşler ÇEKÜL Genel Merkezinde uzman ekipler tarafından değerlendirilerek ve bölgenin güçlü ve zayıf yönleri tespit edilerek bu doğrultuda çalışmalar yapılması, yine çalışmalar neticesinde her ilin kendi tarihi, kültürel ve turistik değerleri ortaya çıkartılarak bu bilgilerin birleştirilmesi konuşuldu. Yine bölgede turizme yönelik alt yapı eksiklikleri ile ulaşım ve konaklama gibi turizmin olmazsa olmaz değerleri de dikkate alınması gerektiği vurgulandı. Elde edilen bu bilgilerden hareketle, havzanın turizm rotaları belirlenerek, bölgeye gelecek olan ziyaretçilerin hangi hava alanından alınacağı, nerelerin gezdirileceği, ne yedirileceği, nerede konaklanacağı ve nereden uğurlanacağı bir plana işlenerek tur operatörleri ile irtibata geçilmesi konuşuldu.  

 

Toplantı sonunda konuşma yapan Ali Faruk Göksu, başta ev sahibi olan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu olmak üzere toplantıya katılan herkese teşekkürlerini iletti. Fırat Havzasının merkezinde bulunan Arapgir’de bu toplantının yapılmasının çok anlamlı olduğunu, bölgede tarih, doğa ve kültür mirasının birlikte hareket edilerek ayağa kalkacağını, dünyaya duyurulacağını belirterek birlikte hareket etmenin önemine değindi. Ayrıca Proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Çekül Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Ali Faruk Göksu, “Bugün burada bulunmamızın en temel nedeni Fırat 2023 yol haritasını hazırlıyoruz. Yıllar önce Tarihi Kentler Birliği olarak Aşağı Fırat’ı çalışmıştık. Şimdi ise Çekül Vakfı, Tarihi Kentler Birliği işbirliği Yukarı Fırat Havzası üzerinde çalışıyoruz.  Prof. Dr. Metin Sözen Başkanlığında çok geniş bir ekibimiz var. Amaç şu; Mezopotamya, Fırat dediğimiz bölüm ortak bir coğrafya bu ortak coğrafyada değerlerimizde geleceğimizde ortak eğer değerlerimiz ve geleceğimiz ortak ise ortak hareket etmemiz gerekiyor. Bu nedenle öyle projeler hazırlayalım ki ortaklık üzerine, iş birliği, etkileşim üzerine kurulsun çok detaylı bir çalışma yapmayacağız çerçeve bir çalışma olacak. Temel amaç Fırat’ı dünyaya tanıtmak. Çünkü biz Fırat’ı dünya ya tanıtırsak Fırat gelecek yüzyılın vizyon projesi olur. Bugün burada bunun çalıştayını yapıyoruz” dedi.

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu ise, bu toplantılarla atılan adımların, tarihin son dönemlerinde birbirine uzak kalmış, aynı zamanda sınırdaş olan birbiriyle aynı kültürü paylaşan kentlerin aralarındaki bu uzaklıkları yok etmek, iç içe geçmek, birlikte el ele yükselmek için tarihi fırsat olduğunu belirtti. Her partiye üye belediye başkanlarının bu organizasyonlarla bir araya gelerek, siyaset üstü bir çabayla hareket ederek, kaderine terkedilmiş coğrafyanın geleceğini aydınlatmak için makus tarihini değiştirecek adımların atıldığını söyledi. Bu anlamda ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği çalışmalarının önemli olduğunu belirten Cömertoğlu, tüm katılımcılara teşekkür etti.

Toplantının sona ermesinin ardından heyet tarafından Tarihi İpekçi Sokakta ÇEKÜL Vakfı Arapgir Temsilciliği Hizmet Binasının açılışı gerçekleştirildi. Açılışı gerçekleştirilen temsilcilik ziyaretinin ardından Arapgir Tarihi Konakları, 1071 Tarih Parkı, Kaşkaloğlu Gastronomi Merkezi gezildi. Ardından Millet Han’da Arapgir yöresel yemeklerinden ikramda bulunuldu. Öğle yemeğinin ardından heyet Onar Mahallesinde bulunan tarihi ve kültürel miras olan 850 yıllık Cem Evi ile binlerce yıllık geçmişe sahip kaya oda mezarlarını ziyaret etti. Onar mahallesi ziyaretinin ardından heyet ilçeden ayrıldı.

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2019, 08:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER