Çakır, TBMM'de konuştu

AK Parti Malatya milletvekili Ahmet Çakır, TBMM'de konuştu

Çakır, TBMM'de konuştu

20 senede  470 Milyar TL tarımsal destek ödemesi gerçekleştirdik"

TBMM'de konuşan AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, 20 senede yaklaşık 470 Milyar TL tarımsal destek ödemesi gerçekleştirdiklerini ifade ederek "Dünyada yaşanan gıda krizine rağmen 2021 yılında tarımsal ihracatımız 2020 yılına kıyasla yüzde 21 artmış, dış ticaret fazlamız ise yüzde 31 yükselişle 7,2 Milyar dolara yükselmiştir" dedi.

AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, TBMM'de İyi Parti'nin Meclis Araştırması açılması teklifinin aleyhinde AK Parti Grubu adına söz aldı.

Dünyada gıda fiyat artışı nedenlerini çok iyi bilmek gerektiğini aktaran Çakır, Türkiye'nin bu süreci çok iyi bir şekilde yürüttüğünü söyledi. 

Çakır, "Dünyada geçtiğimiz 3 yıllık süreç covid 19 gölgesinde kalmış, dünyada ekonomiden güvenliğe, sosyal hayattan sanayi ve üretime kadar her alanda etkisini göstermiş ve birçok sektörü de durma noktasına getirmiştir. Pandeminin yanında, buğday ve yağ gibi tarım ürünlerin önemli bir kısmını karşılayan bölgede Rusya-Ukrayna krizinin yaşanması, ayrıca iklimsel değişiklikler sebebiyle oluşan kuraklık ve yine doğalgaz, petrol ve enerji hammadde fiyatlarının yükselmesi ve spekülatif söylentiler dünyada gıda fiyatlarını yükseltmiş, arz talep dengesini bozmuş ve bu olumsuzluklardan elbette ülkemiz de etkilenmiştir. Ancak Türkiye aldığı hızlı ve kararlı tedbirler sayesinde bu zorlu süreci dünyada en başarılı şekilde yürüten ve atlatan ülkelerdendir" şeklinde konuştu. 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nün küresel gıda fiyatlarının 2021 yılında yüzde 28 artarak son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladığını hatırlatan Çakır, hükümet olarak tarıma verdikleri desteklerden bahsetti.

 "AK Parti Hükümetleri olarak 20 senede yaklaşık 470 Milyar TL tarımsal destek ödemesi gerçekleştirdik" diyen Çakır sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Dünyada yaşanan gıda krizine rağmen 2021 yılında tarımsal ihracatımız 2020 yılına kıyasla yüzde 21 artmış, dış ticaret fazlamız ise yüzde 31 yükselişle 7,2 Milyar dolara yükselmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla 2022 yılında 25,8 Milyar TL olarak planlanan tarımsal destekleme bütçesi 29 Milyar TL’ye çıkarılmıştır. Gübrede yüzde 18 olan KDV 10 Şubat 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme ile kaldırılmıştır. 2007/13033 sayılı 'Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar'ın I Sayılı Listesinin 5 inci maddesinde belirtilen tohumluklara KDV oranın yüzde 1 olarak uygulanmaktadır. Ayrıca ülkemiz için stratejik öneme sahip buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi hububat üretimi yapan çiftçilerimize mevcut desteklere ilave ödeme yapılmaktadır. Üreticilerimize 2022 yılında mazot, gübre, sertifikalı tohum ve ek girdi desteği olarak dekara toplam 116 TL ödenecektir. Böylece hububat üreticilerimize 2022 yılında ödenecek girdi destekleri toplamda yüzde 127 arttırılmış olacaktır. Aziz vatandaşlarımızın dünya genelinde yaşanan bu sorunlardan olabilecek en az seviyede etkilenebilmesi adına azami gayreti gösteriyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi çalışacağız, üreteceğiz. Kısacası yaşanan sorunlar geçici, devletimizin aldığı önlemler güçlü, geleceğimiz adına atılan adımlar bilinçli ve sağlamdır. AK Parti Hükümetleri olarak gelişimin, kalkınmanın ve refahın yolunun üretimden geçtiğini biliyor, gıda güvenliğini milli güvenlikten ayırmıyoruz. Çiftçilerimize omuz vermeye devam edecek, üretimi desteklemeyi kararlılıkla sürdüreceğiz" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2022, 23:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER