Büyükşehir Belediyesi 100. Yıl Kent Parkı Temel Atma ve İlk Fidan Dikim Programı yapıldı

Bakan Kurum: Tüm Gücümüzle Projelerimizle Yiğit Malatya’nın Yanında Olmaya Devam Edeceğiz

Büyükşehir Belediyesi 100. Yıl Kent Parkı Temel Atma ve İlk Fidan Dikim Programı yapıldı

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Tecde Mahallesi Altın Kayısı Bulvarı üzerinde bulunan ve 300 dönümlük alana sahip olan 100. Yıl Kent Parkında ilk fidan dikimi ve temel atma töreni, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla gerçekleştirildi. 

Malatya Büyükşehir Belediyesinin kendi imkânları ve kaynaklarıyla yapacağı, içerisinde biyolojik gölet, bitkisel renk ve koku bahçeleriyle birlikte tıbbi ve aromatik bahçeler, endemik bitkiler, bisiklet yolları, yürüyüş yollarıyla birlikte çocuk ve yetişkinler için eğlence alanlarının yanı sıra birçok etkinliğin yapılacağı 100. Yıl Kent Parkında ilk fidan dikimi yoğun katılımın gerçekleştiği törenle yapıldı. 

Cumhuriyetimizin 100. yılına ithafen 2023 yılında açılması planlanan 100.Yıl Kent Parkının temel atma ve ilk fidan dikimi programına Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Vali Aydın Baruş, AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İl Jandarma Komutanı J.Kd. Alb. Ercan ALTIN, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, AK Parti İl Başkanı İhsan Koca, MHP İl Başkanı Mesut Samanlı, Muhtarlar, Meclis Üyeleri, STK Temsilcileri, Vakıf, Dernek ve Oda Başkanları ile binlerce vatandaş katıldı. 

100. Yıl Kent Parkında ilk fidan dikimi ve temel atma programında açılış konuşmalarını yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Bizler belediyecilik anlayışını 1994'te Sayın Cumhurbaşkanımız İstanbul belediyesini aldığında orada çöp, çamur ve çukurla ilgili sıkıntıları ve akmayan muslukları 3,5 yıl gibi bir zaman içerisinde ihya etmesiyle öğrendik.Biz, 2004'te göreve geldiğimizde şunu dedik;yerel kalkınma başlıyor. 2009'da işimiz hizmet gücümüz millet dedik. 2014'te daima hizmet daima millet dedik.Geldiğimiz 2019'da da tevazu, samimiyet, gayretle memleket işi gönül işidir dedik. Hacı Bayram Veli hazretlerinin ifadesinde yerini bulan,-insan taşın toprağın arasında şehri inşa ederken esasında kendisini inşa eder- diyor.- Gönlü taş olanın şehri taş olur, gönlü aşk olanın şehri gülistan olur- diyor.Biz bu şehri Gülistan yapmaya geldik.Geçmiş tarihimizdeki medeniyetlerden bize intikal eden tarihi mirasımızın ayağa kaldırılmasında hanlar, hamamlar, kervansaraylar, türbeler, ziyaretler, yatırlar, kışlalar ve surların hepsini ayağa kaldırdığını görüyoruz.Bu tarihi olan vecibemizin en güzel şekilde yerine getirilmesinin örneğidir. 

Belediyeciliğibeş temel üzerinde ihya ediyoruz, inşa ediyoruz. Hizmet belediyeciliği diyoruz, sosyal belediyecilik diyoruz, katılımcı belediyecilik diyoruz, çevrenin korunması ile ilgili belediyecilik diyoruz ve kültür belediyecilik olmak üzere beş temel üzerinde belediyeciliği ihya ediyoruz. Beş temel ilkelerden bir tanesi de yeşilin korunmasıdır. Günümüz dünyasından iklim değişikliği, kuraklık gibi konular konuşulurken,ekolojik dengelerin bozulduğu konuşulurken ve bu süreçte yeşil alanların daraltıldığıbu süreçte biz Malatya'da şehr-ül emin olarak yeşil alanları mevcutların kat be kat üzerine çıkardık. Şehrimizin doğusunda Battalgazi ilçemizde 3 milyon 300 bin m2’lik park yapıyoruz ve şehrin merkezinde. Yani artık Malatya’da ve Türkiye’de Hyde Park ve Central Park’a özenilmeyecek ve çalışmaların büyük bir ekseriyeti de bitirildi.  Bugün şehrimizin gelişen lokasyon bölgesinde de 300 dönümlük bir parkın temel atma töreninde hep birlikte bulunuyoruz. Burası da şehrin en güzel lokasyonuylakonsept olarak en güzel yerlerinden birisi. Burası 1984 yılında rahmeti rahman'a kavuşan Seyhan Semercioğlu döneminde ilk defa 85 dönüm yer olarak ayrılmış.Daha sonra belediye başkanımız ile milletvekilliğimizi yapan Münir Erkal döneminde de 450 dönüm yer olarak ihdas edilmiş, daha sonraki süreçte de 300 dönüm olarak sınırlandırılmış. Bizde 300 dönüm yere Malatya’mıza yakışır yaraşır, 100. yılımıza yaraşır bir yeşil alan ihdas edeceğiz. 

Sayın Cumhurbaşkanımız diyor ya;bizim şehirlerimizde yapacağımız parklarda şairler şiirini yazacak, edebiyatçılar romanını yazacak,bestekârlar bestesini yazacak, ressamlar resimlerini yapacaklardır.İşte biz bu şehri huzur şehri yapma noktasında ve mazisine layık istikbale hazırlama noktasında bütün ekibimizle birlikte gece gündüz demeden 7gün 24saat yoğun bir çalışma içerisinde gayret gösteriyoruz. Bu şehre olan aşkımız bitmeyecek. Malatya’mızı mazisine layık geleceğe hazırlama noktasında başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmakla birlikte bakanlarımızla birlikte el ele vererek Malatya’mızı mazisine layık istikbale hazırlayacak. Parkımızın hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

Törende selamlama konuşmalarını yapan AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır’da, “Çok değerli bir yatırımın temelini atıyoruz. Gerçekten bölgemizi geliştirecek. Yeşilyurt bölgemiz gelişen bir bölge. Hızla yükselen bir bölge. Bu parkımız çok büyük değer katacağına inanıyorum. Dolayısıyla bu bölgemiz bizim bir alt bölgemiz, Karakavak ve Tecde bölgemiz. Gerçekten yüz akı bir bölgemiz. Hızla gelişiyor. Açılan yollarıyla caddeleriyle 200 bin yaşayan nüfusumuz oluştu. İnşallah bu parkta buraya çok büyük bir değer katacak. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere bütün belediye ekibini yürekten tebrik ediyorum. İnşallah açılışını da hep birlikte yaparız. Allah hayırlı uğurlu etsin” şeklinde konuştu.

Temel atma töreni ve ilk fidan dikim programına katılan AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, “Büyükşehir Belediye Başkanımız göreve geldiğinden bu yana her noktada, hizmet noktasında koşturuyor ve eserleri ortaya çıkmaya başlıyor.  Biz, bir ve bütün olduğumuz sürece İnşallah 2023 seçimlerinde de Türkiye'yi dünyada hak ettiği yere getirmiş olacağız. Bu vesileyle emeği geçen başta bakanımız olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanımıza, teşkilatımıza ve milletvekillerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.  

Vali Aydın Baruş’da, “ Şehirler sadece konut inşa etmekle olmuyor. Konutlarda yaşayan insanlarımızın sosyal ihtiyaçlarını giderebilecekleri ve aileleri ile çocukları ile birlikte vakit geçirebilecekleri, kendilerini bir anlamda yenileyebilecekleri alanlara da ihtiyaç var. Bu alanlar yeşil alanlar, doğa ile iç içe olduğunu hissettirebilecek alanlar. Bugün de bu alanlardan birinin başlangıcını yapmak üzere bir araya geldik. İlk ağaçlarımızı dikerek parkımızın, millet bahçemizin hayata geçmesinin başlangıcını yapacağız. Büyükşehir belediyemizin bu çalışması çok önemli çünkü şehrin gelişim alanlarında en önemlilerinden birisinde olan bu alanda karakavak bölgesinde yaklaşık 300 dönümlük bir park hayata geçiyor. Bu alanda çevrede yaşayan vatandaşlarımız olduğu gibi bütün Malatya'daki vatandaşlarımız da güzel, eğlenceli vakit geçirme imkânı ve kendilerini dinlendirebilecekleri zaman geçirme imkânı bulacaklar.Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan olmak üzere tüm belediye çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

100.Yıl Kent Parkı’nın temel atma ve ilk fidanın toprakla buluşturulması programına katlan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Bugün hepimizde, hem Ramazan ayının hem de ülkemize kazandırdığımız yeşil yatırımlara bir yenisini daha eklemenin mutluluğu var. Şehrimize sunduğumuz 4 millet bahçesinin ardından, şimdi de 100. Yıl Parkı Millet Bahçemizin ilk fidanlarını, Malatya’nın toprağıyla buluşturuyoruz. Bu yeşil eseri hayata geçiren Malatya Büyükşehir Belediyemize ve kıymetli başkanımıza, tüm mimar, mühendis ve işçi kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum, başarılar diliyorum. Malatya’mız için, Cumhurbaşkanımızın belirlediği yeşil kalkınma hedefi yolunda çok büyük bir adım olacak bu özel eserimiz; ülkemiz, milletimiz, gençlerimiz ve çocuklarımız için şimdiden hayırlı uğurlu olsun diyorum. “Malatya Malatya bulunmaz eşin, gönülleri coşturur ayla güneşin” dizelerindeki Malatya’nın hakkını vermek için, belediyemizle, milletvekillerimizle, teşkilatımızla; el birliği, gönül birliği, hedef birliği diyoruz; canla başla çalışıyoruz.  

Milletimizin dirilişinin sembolü olan bu güzel şehre, bu yiğitler şehrine yakışır eserlerimize, yatırımlarımıza aşkla, şevkle, azimle devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde; Malatya’mıza sadece çevre ve şehircilik alanında; 12 milyar liralık dev yatırımlar kazandırdık.Bakanlık olarak; sadece son 4 yılda Malatya’ya 5 milyar liratutarında yatırım gerçekleştirdik. Bundan sonra da tüm gücümüzle, kalbimizle, ruhumuzla, projelerimizle, eserlerimizle Yiğit Malatya’nın hemen yanında olmaya, omuz hizasında durmaya devam edeceğiz.Medeniyetimizden gelen çevre anlayışımızı, 81 şehrimize nakış nakış işlemenin derdini, gayretini taşıyoruz. Çevre ve doğa hassasiyetimizin en muazzam örneği, hiç şüphesiz dünyada eşi benzeri görülmemiş büyüklük ve sayıya ulaştığımız millet bahçelerimizdir. 

81 ilimizde; yıllarca milletimizden esirgenmiş olan şehirlerimizin en değerli yerlerini, millet bahçeleri yaparak bu aziz milletin hizmetine sunmaya kararlılıkla devam ediyoruz. Bu anlamda yeri geldi konut ve ticaret imarlı alanları dahi iptal edip yeşil alanlara kattık, millet bahçelerimize dâhil ettik, ediyoruz.Hamdolsun, 81 ilimizin tamamında, 922 ilçemizin ise hemen hemen yarısında, yaklaşık 70 milyon metrekare büyüklüğünde 443 millet bahçesi sayısına ulaştık. Bunlardan 127’sini tamamlayarak milletimizin hizmetine sunduk. Diğer millet bahçelerimizin yapım çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor. Biliyorsunuz, Malatya’mızda da, toplam 8 millet bahçesi projemiz vardı. Bunlardan dördünü; ÇöşnükBeydağı, Sümer Park 1.Etap, Tecde Mahallesi ve Malatyaspor’umuzun zaferlerinin şahidi eski stadımızın yerinde yaptık.  Malatya Doğanşehir Vahap Küçük ve Beylerderesi Millet Bahçelerimizin yapımlarına süratle devam ediyoruz. 

Şimdi müjdemizi buradan verelim! Eski stad yerinde 44 bin metrekarelik ikinci etabın ve Yeşilyurt Millet Bahçe’mizin de çok yakında yapımlarına başlıyoruz. Malatya’mız için şimdiden hayırlı uğurlu olsun.
Tabi bugün, yapımına başlayacağımız 300 bin m2 büyüklüğündeki Malatya 100. Yıl Parkı Millet Bahçemiz’de; biyolojik gölet, çocuk oyun alanları, açık hava sergi alanı, meyve bahçeleri, çok amaçlı etkinlik çayırı, bisiklet ve yürüyüş yolları yer alacak. İnşallah bu millet bahçemizde tüm Malatyalı kardeşlerimiz masmavi gökyüzünün altında, yemyeşil ağaçların, mis kokulu çiçeklerin içerisinde, kuşların cıvıltısı eşliğinde vakit geçirecek, dinlenecek, nefes alacak. Malatya’mızdaki on binlerce kardeşimizin yürüme mesafesinde olan bu millet bahçemiz, ülkemiz ve milletimiz için, Malatya’nın güzel insanları için, gülyüzlü çocukları için, engelli kardeşlerimiz için hayırlı uğurlu olsun. 

Millet Bahçemizin yapımında başta Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’a emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Malatya 100. Yıl Parkı Millet Bahçemizin tekrardan hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Yapılan protokol konuşmalarının ardından Bakan Kurum ve Beraberindekiler tarafından 100. Yıl Kent Parkının temeli atılarak, parkın ilk fidanları toprakla buluşturuldu. 
Tecde Mahalle Muhtarından Teşekkür

Tecde Mahalle Muhtarı Ali Yiğit, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından kendi mahalle sınırları içerisine böyle devasa bir parkın yapılmasından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a 100. Yıl Kent Parkı yapımına vermiş oldukları desteklerden dolayı teşekkür etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER