Ahilik Haftası tarihi kervansarayda kutlandı

Malatya’da 2022 yılı Ahilik Haftası kutlama töreni Esikmalatya’da tarihi Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda gerçekleştirildi.

Ahilik Haftası tarihi kervansarayda kutlandı
banner76

Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı nedeniyle Malatya’da ilk törende Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumu ve saygı duruşu yapılarak İstiklal Marşı okundu.

Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı nedeniyle ikinci tören; Eskimalatya’da Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda gerçekleştirildi.

Halk Bankası’nın da organizasyonun da yer aldığı tören öncesi kervansarayın bahçesinde Malatya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı bir gösteri yaptı.

Törene Vali Hulusi Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi Kaymakamı Erkan Savar, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, MHP İl Başkanı Mesut Samanlı, MHP MKYK Üyesi Eyüp Gönültaş, TSO Meclis Başkanı Hasan Özkan, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan,  Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ, Milli Eğitim Müdürü Hatice Özdemir, Halk Bankası Bölge Müdürü Tuncay Koramaz, Halk Bankası Malatya şube Müdürü Hürüyet Tekin, Türk Ocakları Şube Başkanı Nadir Günata, Deva Partisi İl Başkanı Onur Güneş, Hacı Bektaşı Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli, çok sayıda esnaf ve sanatkar odası başkanları ve yönetimleri, esnaflar ve vatandaşlar katıldılar.

Battalgazi Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Adil Culha, birlik ve beraberlik içinde olduklarını belirterek etkinliğin Eskimalatya’da düzenlenmesinden dolayı mutlu olduklarını ifade etti.

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, “Ahilik kültürünün devam etmesi için anne ve babaların geleceğimiz olan çocukları mesleki okullara göndermelerini arzu ediyorum” diye konuştu.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ise esnafın her dönemde devletinin ve milletinin yanında olduğunu belirterek, “Ahilik Haftası kutlama törenlerinden dolayı Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin’e, esnaf ve sanatkar camiasının tüm paydaşlarına teşekkür ediyoruz. Esnaf ve sanatkâr camiası insanlığın bütün ihtiyaçlarını karşılarken belki öyle zaman ve günlerde çocuklarımızı ve eşlerimizi teslim ettiğimiz kıymetli ve önemli insanlardan bahsediyoruz. Ülkemizin ve dünyanın ara ara girdiği bütün ekonomik krizlerde en çok sıkıntı çeken kesim esnaf camiasıdır, bütün sıkıntı ve sorunlarına rağmen esnaf camiası her dönem devletin ve milletinin yanında yer almıştır.” diye konuştu.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclis Başkanı Hasan Özkan da Ahilik kültürünün muhteşem bir sistem olduğuna ifade ederek, “İnsanı hedef alan, insana hizmet etmeyi amaçlayan bir muhteşem bir sistem. Yıllarca denenmiş, işini doğru yapmayanların pabucunu dama atmış bir sistemden bahsediyoruz. Bizde hem esnafın hem tüccarın hem de sanayicinin ilk örgütlü kuruluşu olan Ahilik Haftası’nı kutluyoruz” dedi.

Battalgazi’yi ‘Medeniyetin Kalbi’ olarak tanımladıklarını belirten Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ise şöyle konuştu; “Battalgazi’mizi kendi öznesine uygun bir yere taşıma noktasında ciddi gayretlerimiz var. Sanayi ve Teknoloji Bakanımızı ziyaret ettiğimizde ‘Küçük Sanayi’ diye ifade ettiğimiz sanayi sitesinin Sivas yoluna taşınması noktasında destek istemiştik. Bizde Battalgazi’deki sanayisini yapacağımız bir yere taşıyıp, Eski Malatya’yı aslına uygun şekilde inşa edeceğiz.”

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar da önümüzdeki yıl Ahilik Haftasının Çırmıhtı’da Lezzet Sokağında kutlanacağını belirterek “Ahilik teşkilatı Anadolu Selçuklu’nun son dönemi Osmanlı’nın ilk döneminde Ahi Evran’ın ülkeyi dolaşarak güzel bir erdemliler hareketidir. Bu hareketle ülkedeki o zamanki boşluğu doldurmuştur. O gün ki o düzen, nizam ve esnafın yetişmesi, usta-çırak ilişkisi, erdemlilik ve sevgi hareketi, bugün aslında kurumsal bir yapı olan devleti, çeşitli organizasyonları meydana getirmiştir.” ifadelerini aktardı.

Ahilik kültürünün dürüstlük, ahde vefa, adalet, hak, hukuk ve cömertlik olduğunu kaydeden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Ahilik eline, beline ve diline sahip olmaktır. Bunların hepsi Ahi Evran’ın Anadolu’ya atmış olduğu mayadır. Ahi Evran’ın bugün geçerliliğini yitirmemiş olması adalet, hak, hukuk, düzgünlük, hakka ve hukuka riayet etmek, iyiliği kendisi ve bütün toplum için benimsemiş olmasındandır.” sözlerini kaydetti.

 “Pandemi döneminde esnafımızın o süreci en az hasarla atlatması için çok büyük gayretler gösterdik. O dönemde esnafımıza her türlü yardım yapılarak, imkânlar sağlandı” ifadelerini sözlerine ekleyen

Gürkan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Malatya’ya müjdesinin olacağını da ifade ederek, şöyle konuştu, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile yaptığımız görüşmede, TOKİ tarafından 500 işyerinin yapılması noktasında mutabakat sağladık. Ayrıca, bin 500 tanede ilgili sektörler bazında dükkânları 3 bin dönümlük alana 2 bin dükkân yaparak, Malatya’daki esnafımızın daha sağlıklı ve iyi imkânlara sahip olmaları için gayret göstereceğiz.”

Törede Vali Hulusi Şahin ise şu konuşmayı yaptı; “Bizi biz yapan değerler ahilik sayesinde ayakta duruyor. Atatürk’ün 10.Yıl Nutkunu bağladı son bir bölüm var, “Asla şüphem yoktur ki, Türklüğün unutulmuş büyük medeni vasfı ve büyük medeni kabiliyeti, bundan sonraki inkişafı ile atinin yüksek medeniyet ufkunda yeni bir güneş gibi doğacaktır” diyor. ‘Türklüğün unutulmuş büyük medeni vasfı’ dediği işte bunlar. Biz bunları unuttuğumuz için üç kıtaya hükmeden o büyük medeniyeti elimizden kaçırdık.  Oda başkanı şikâyet etti, “Nerede bizim esnaf?” dedi. Doğru, nerede bizim esnaf? Google’dan ahilik kültürünün ne olduğuna bakılıyor. Hâlbuki ruhumuza işlemiş, bizi biz yapan ahilik kültürünün temel ilkeleridir. Atatürk’ün dediği gibi “Atinin yüksek medeniyet ufkunda yeni bir güneş gibi doğacaktır.” Dükkânların isimlerini hatırlayın; ‘Kanaat Berberi’ bunlar hep ahilik kültürünün ifadeleridir. Büyükşehir Belediye Başkanımız o değerleri sıraladı, bir tek rekabet yok. Bugünkü dünyayı şekillendiren maalesef o kapitalizmin bize dayattığı, dünyayı mahveden, vahşi ve kör kapitalizmin dayattığı temel ilke rekabettir. Yani suyu da toprağı da insanı da sömür, hep kazan. Bizim ahilik kültürümüzde bu yok. Biz yaşarız ve yaşatırız. Ahilik teşkilatımız böyle bir kültür, bir medeniyet inşa etti. Bu medeniyet işte bu topraklarda bin yıldır kalıyor. Bir başka konu, bizim ahilik teşkilatımız millidir. Bizim ahilik teşkilatımız esnafımız, milletine, devletine sonuna kadar bağlıdır, yeri geldiğinde de sorumluluk alır. Biz Kurtuluş Savaşı'nı Anadolu'nun fakir esnafıyla yaptık. Biz bütün krizleri esnaf dayanışması ile atlattık o yüzden bu unutulmuş büyük medeni vasfımıza yeniden ulaşalım. Ahilik Haftası bunun bir başlangıcı bir kıvılcımı olsun ve bundan sonra da Ahilik Haftasını çok daha coşkulu kutlayalım. Bize yakışan da budur ve bunun da Anadolu'ya Malatya'nın dağılması da çok anlamlı olur, çünkü Malatya o açıdan da bir merkez konumundadır.”

Vali Şahin ve beraberindeki protokol üyelerince, yılın ahisi seçilen ayakkabı üretici ve satıcısı Kadir Ünal'a kaftan giydirildi, şet kuşatması yapıldı.

Usta Kadir Ünal ile kalfa Umut Bulut ve çırak Ramazan Sönmez'e plaket verildi, birer çeyrek altınla ödüllendirildi.

Törende İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Aslan tarafından Ahilik konulu bir konferans verildi.

Tören katılımcılara "Ahilik pilavı" ikramı ile sona erdi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER