Ağbaba'dan Kepenk Kapatan Esnaf Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba iktidarın esnafa verdiği göstermelik desteklerin esnafın gelir kaybını karşılamaktan uzak olduğunu ve iflaslara engel olamadığını söyledi.

Ağbaba'dan Kepenk Kapatan Esnaf Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba yazılı bir açıklama yaparak esnafların içinde bulunduğu zor duruma dikkat çekti. Ağbaba, sadece nisan ayında 7 bin 75 esnafın iflas ettiğini belirterek, 2021 yılının ilk 4 ayında iflas eden esnaf sayısının ise 36 bin 112 ‘ye yükseldiğini açıkladı.

İktidarın esnafa verdiği göstermelik desteklerin esnafların iflaslarına engel olamadığını belirten Ağbaba, esnafa verilen hibe desteğinin yaklaşık 15 aydır aç kapa yapılan ve en sonunda 17 günlük tam kapanmanın ardından halen kepenk açamayan esnafın gelir kaybını karşılamaktan uzak olduğunu dile getirdi.

Tam kapanmanın ardından halen açılmayan yeme -içme sektöründe faaliyet gösteren işyerleri haziran ayında kepenklerini açamazlarsa iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalacakğını belirten Veli Ağbaba, sadece yeme içme sektöründe 1587 işyeri ve işletmenin iflas ettiğini ifade etti.

 2021 YILINDA KEPENK KAPATAN ESNAF SAYISI 36 BİN 112'YE YÜKSELDİ

Ağbaba yaptığı yazılı açıklamada şu bilgilere yer  verdi:

* Bir yandan pandemi bir yandan ekonomik zorluklarla adeta tek başına bırakılan esnaf, toplu iflaslar ile  karşı karşıya kaldılar. Esnaf ve Sicil Gazetesi verilerine göre Türkiye genelinde sadece Nisan ayında, sicilden ve meslekten terkinini yaparak iflas eden esnaf sayısı 7 bin 75 oldu.

* Nisan ayında sicilden terkinini yapan esnaf sayısı 5 bin 650 olurken, meslekten terkinini yapan esnaf sayısı ise  Bin 425 oldu. Bu durumda 2021 yılının ilk 4 ayında iflas eden esnaf sayısı 36 bin 112'ye yükseldi.

* 2021 yılının ilk 4 ayında esnaf iflaslarının en yoğun olduğu iller;3 bin 810 iflasla İstanbul, 2 bin 389 iflasla İzmir, 1998 esnafla Ankara, 1776 esnafla Antalya ve 1775 esnafla Bursa oldu. 

VERİLEN DESTEKLER DEVEDE KULAK

* Esnaflara en son açıklanan toplamda 4,6 milyar TL'lik 3 bin ve 5 bin TL'lik hibeler yaklaşık 15 aydır kapalı olan esnafın gelir kaybını, biriken kira ve faturalarını karşılamaktan oldukça uzak. Verilen 5 bin TL'lik bir defaya mahsus hibe 15 aylık süreçte aylık sadece 333 TL'ye denk gelmektedir.

* Esnaflara 3 bin veya 5 bin TL'lik hibeler yerine; Büyük şehirlerde 3 bin TL olmak üzere 3 aylık toplam 9 bin, büyük şehir olmayan belediyelerde ise 2 bin TL olmak üzere 3 aylık toplam 6 bin TL kira yardımı yapılmalı.

* Tam kapanma sürecinde mağdur olan esnaflara aylık 4 bin TL olmak üzere 3 aylık 12 bin TL hibe desteği verilmelidir. Esnaf Destekleri Sigortası fonu hayata geçirilmeli, esnafın kapalı olduğu dönemlerde ki ciro kaybının en az yüzde 8'i fon tarafından karşılanmalıdır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER