banner53

Otizmin Farkında mıyız?

İnönü Üniversitesi Engelli Çocuklar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Abdurrahman Hamamcı İNÜHABER ‘e konuştu .

Otizmin Farkında mıyız?

İnönü Üniversitesi  Engelli Çocuklar Araştırma ve Uygulama Merkezi  Müdürü  Abdurrahman Hamamcı  İNÜHABER ‘e konuştu .

İnönü Üniversitesi Engelli Çocuklar Araştırma ve Uygulama merkezi müdürü Abdurrahman Hamamcı özel eğitimli çocuklar için yoğun çalışmalar ve dersler içerisinde olduklarını gereken hassasiyeti göstererek hem ailelere hem de çocuklar için çalıştıklarını söyledi. İNÜHABER’ in sorularını yanıtlayan Hamamcı  şu açıklamalarda bulundu . 

Hocam sizinle ilgili kısa bir bilgi alabilir miyiz?

Abdurrahman Hamamcı,2010 yılında özel eğitim bölümünün lisans başlayıp 2014 yılında mezun oldum .5 yıldır özel eğitim alanda faaliyetler sürdürüp öğretmenlik yapıyorum.1,5 yıldır İnönü Üniversitesi Engelli Çocuklar Araştırma ve Uygulama Merkezinde idarecilik yapıyorum.

Bu bölümü okumaya nasıl karar verdiniz?

Bu bölümün içinde olmayı ,bu mesleği severek yapacağım inancını hep taşıdım. Manevi olarak özel çocuklarımız ile çalışma bana gurur verici bir iş olacağını hep kanısındaydım ,severek yapıyorum

Sizce özel eğitim öğretmenlerinin taşıyacağı özellikler nasıl olmadır?

Öncelikle çocukları sevmek, kendini onlara yakın hissetmek ,onlara karşı sabırlı daha hassas daha duyarlı yaklaşmak ,bireysel farklılıklarına ve en önemlisi severek yapmak.

Otizm nedir, belirtileri nelerdir?

Otizm: yaşamın ilk üç yılı çıkan ve yaşam boyu devam eden ,sosyal etkileşim ,sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler ,tekrarlayıcı davranışlar ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren karmaşık gelişimsel bozukluktur.

Belirtileri: Göz kontağı kısıtlı ya da yoktur. Çevreye ilgisizdir. Adıyla hitap edilince tepki vermezler. Aşırı hareketli ya da hareketsiz olabilirler. Taklit becerisi sınırlı ya da yoktur. İlgi ve takıntıları vardır.

Otizmi etkileyen olumlu – olumsuz etkenler nelerdir?

Öncelikle annenin psikolojik durumu, kalıtım, çevresel faktörler , uyaran eksikliği , tüketilen yiyecek ve içecekler olumsuz etkilemektedir. Otistik bireyin sosyal oyun ve aktivitelere katılması akranları ile almış olduğu eğitim çocuğa uygun diyet listeleri hazırlamak olumlu sonuçlar ve etki verebilmektedir.

Otizmle ilgili kullanılan davranış programınız nedir?

Otizmle ilgili eğitsel çalışmalarımda “ABA ” eğitim programını kullanmaktayım.

UDA( Uygulamalı Davranış Analizi) ilkelerini dikkate alarak davranış kazandırma ve söndürme tekniklerini bireysel eğitim doğrultusunda çocuğun gelişim özelliklerine göre kullanmaktayız.

Özel eğitim çocuklarına ne gibi imkanlar sunuyorsunuz?

Özel eğitim(bireysel eğitim sınıfları)

Grup eğitimi ,dil konuşma eğitimi , sportif etkinlikler ,resim ve müzik , hippoterepi, hidroterapi

Devlet otizmli bireylerde yapmış olduğu hizmetlerde yeterlimi?

Devletin otizmli çocuğa sunmuş olduğu imkanlar baz alındığında yetersiz , çünkü grup eğitimi varsa haftada  12 saat eğer grup eğitimi yoksa bu oran 8 e kadar düşebiliyor ve bu grup eğitimi her öğrenciye verilemiyor .Yurt dışında özel eğitim programların ayrılan saat  bunun iki katı ve özel eğitim alan çocukların gelişimi daha hızlı ve net sonuçlar elde ediliyor.

Şeklinde konuşmalarını sonlandırdı.

Haber : Arzu ERGÜN – Habibe ÖDEMİŞ

Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2018, 05:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER