TİM KOBİ İhracat Seferberliği Malatya Online Eğitim Programı Düzenlendi

Fırat Kalkınma Ajansı işbirliği ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonunda KOBİ'lerin ihracata özendirilmesi, ihracat destekleri, pazarlama stratejisi, finansman ve risk analizi konu başlıklarında firmaların bilgilendirilmesi amacıyla “TİM KOBİ İhracat Seferberliği/Malatya” eğitim programı düzenlendi.

TİM KOBİ İhracat Seferberliği Malatya Online Eğitim Programı Düzenlendi

Online olarak düzenlenen programa, Malatya Vali Yardımcısı Mustafa Şahin, TİM Başkanı İsmail Gülle, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. AbdulvahapYoğunlu katılım sağladı.
Gazeteci Vahap Munyar’ın moderatörlüğünü yaptığı programın açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Mustafa Şahin, bugün TİM’in son iki yıldır yürüttüğü Kobi İhracat Seferberliği Eğitim Programlarının Kalkınma Ajansları işbirliği ile 6.sı toplamda 17.sinin Malatya’ya yönelik olarak düzenlenmesi sebebiyle bir araya geldiklerini söyledi.

Şahin, ocak ayında Orta Vadeli Program’da Türkiye için 2021 yılı ihracat hedefi olarak belirlenen 184 milyar doların revize edilerek 211 milyar dolara güncellendiğini ve bu hedefe de hızla yaklaşıldığını ifade ederek, “Önümüzdeki 5 yıllık süreçte ise 300 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hedefler kapsamında Malatya olarak üstümüze düşen en temel şey ihracatçı sayımızı ve ihracat miktarımızı istikrarlı şekilde artırmaktır. Devletimiz şimdiye kadar olduğu gibi bugün de firmalarımızın ve ihracatçılarımızın yanındadır, arkasındadır” şeklinde konuştu.
TİM Başkanı İsmail Gülle de Malatya’nın ihracattaki güçlü performansına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“2021’in ilk 8 ayında kentimizin ihracatı, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 32’lik artışla 235,5 milyon dolar oldu. Şehrimiz, bu yıl 134 ülkeye ihracat yaparken, özellikle Orta Doğu’ya, Avrupa’ya ve ABD’ye, oldukça başarılı bir ihracat performansı sergiledi. Malatya’nın en çok ihracat gerçekleştirdiği ürünlerin başında kuru kayısı geliyor. Kayısı üretimi ve ihracatında küresel bir marka haline gelen kentimiz, dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 70’ini tek başına karşılıyor. Malatya, 4 bin 84 kilometre olan ortalama ihracat mesafesiyle en uzağa ihracat yapan 13’üncü ilimiz. Bu önemli mesafe, geçtiğimiz yıla göre yüzde 15 artmış durumda.”

Malatya’nın son yıllarda ihracatta güçlü performansıyla dikkat çeken kentler arasında yer aldığını kaydeden Gülle, konuşmasına şöyle devam etti:
 “2021’in ilk 8 ayında kayısının başkentine yakışacağı üzere; 90 milyon dolarla işlenmemiş kuru kayısı ilk sırada yer alıyor. Tavuk eti, kavrulmuş demir piritleri, örme mensucat ve hububat makineleri en çok ihraç edilen ürünler. En çok ihracat yapan sektörlerimiz; geçtiğimiz yılın ilk 8 ayına göre ihracatını yüzde 41 artırarak 107 milyon doları aşan Kuru Meyve Mamulleri, yüzde 43 artıran Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller ile yüzde 100’e yakın bir artışla 20 milyon dolara yaklaşan Tekstil sektörlerimizde yaşandı. Bu üç sektörün ilimiz ihracatındaki payı, yüzde 65 düzeyinde gerçekleşti. Kayısı üretimi ve ihracatında küresel bir marka haline gelen kentimiz, dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 70’ini tek başına karşılıyor. Tüm illerimizde arzu ettiğimiz, ürün bazında markalaşmanın ülkemizdeki en güzel örneklerinden birisi Malatya kayısısı. Öyle ki, Malatya kayısısı ‘Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili’ne de sahip. Anadolu’nun, bu yüce toprakların, bizlere sunduğu tüm nimetlere sahip çıkarak onları hak ettiği marka değerleriyle dünyaya sunmalıyız. Ancak bu şekilde ihracatımızda katma değeri sağlayabiliriz.”

Açılış konuşmalarının ardından eğitim programında konuşan Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. AbdulvahapYoğunlu ise bölgenin ihracatını artırarak, 2023 yılında TRB1 2014 – 2023 Bölge Planı’nında da hedeflendiği üzere 1 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştirmek istediklerini söyledi.
Yoğunlu, bölgedeki firmaların Ar-Ge / Ür-Ge faaliyetleri ve üniversite-sanayi işbirlikleri ile beslenerek katma değeri yüksek ürünler üreten firmalar haline evrilmesi gerekliliğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bölgede ihracatın geliştirilmesi ile bölgedeki firmaların satışlarının ve karlılığın artırılması, pazar farklılaşması ile iç pazardaki talep dalgalanmalarından kaynaklanan risklerin azaltılması, ölçek ekonomiye ulaşılması ve birim maliyetlerin düşürülmesi, ürün yaşam döngüsünün yeni pazarlara girerek uzatılması, verimliliğin ve kalitenin artırılması, küresel pazar trendlerinin takip edilmesi ve firma prestijlerinin artırılması sağlanacaktır.”

Malatya’nın imalat sanayi sektöründe yenilikçilik, ürünlerde katma değer artışı, kaynak verimliği, temiz üretim ve ihracat konularında ilerleme hedeflendiğini aktaran Yoğunlu, “Doğu Anadolu Bölgesi’nin sosyo-ekonomik gelişmişlik, sanayi işletme sayıları, donanımlı insan kaynağı, girişimcilik, ihracat, Ar-Ge ve tasarım merkezleri kapasitesi bakımından gelişmiş ili olan ve bölgesel cazibe merkezi olarak birlikte değerlendirilen Malatya’da tarıma dayalı sanayi, makine,  tekstil-konfeksiyon sanayi kolları başta olmak üzere dış pazarlarda rekabetçiliğin artırılması, altyapının güçlendirilmesi, verimli ekonomilere geçişin hızlandırılması, katma değerin yükseltilmesi ve bu sayede bu illerin Orta Doğu, Afrika ve Kafkas ülkeleri başta olmak üzere dış pazarlara açık birer üretim merkezine dönüştürülmesini amaçlamaktayız” ifadelerini kullandı.
Eğitim programı Fırat Kalkınma Ajansı İmalat Sanayinde Dönüşüm Birimi Başkanı MidhatYüzeroğlu’nun Malatya Yatırım Ortamı ve Dış Ticaretine İlişkin Değerlendirme sunumunun ardından, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Yıldırım’ın İhracatın Temelleri ve İhracatta Pazarlama Stratejileri sunumu,  KOSGEB’ten Oruç Osman Yılmaz’ın İhracat Odaklı KOSGEB Destek Programları ve Proje Hazırlama Kılavuz Eğitimi sunumları, Ticaret Bakanlığı’ndan Jülide Çermikli, Ali Erdal, Seda Kavruker’in  İhracat Destek Programları sunumları,  TÜRK EXİMBANK’tan Burcu Gökçe Yılmaz Akın ve İbrahim Halil Yıldırım’ın İhracatın Finansmanı ve İhracat Kredileri sunumları,  KGF’den Mahmut Şahin’in  İhracata Yönelik Kredi, Garanti ve Sigorta Programları ve Kefalet Uygulamaları ile İhracatın Finansmanında KGF Destekleri, COFACE Türkiye’den Uğur Çetin’in Risk Analizi ve İhracatın Finansmanı, TOSYÖV’den Dr. M. Cevdet Baykal’ın KOBİ'lerin Desteklenmesinde TOSYÖV Faaliyetleri sunumları ile tamamlandı
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER