Genç Girişimciden Malatya'da Organik, Tavuk ve Bıldırcın Yumurtası Üretimi

Malatya’da toptan ve perakende olarak tavuk yumurtası ve bıldırcın yumurtası üretimi yapan genç  girişimci Turan Akbulut, bıldırcın yumurtasının diğer yumurtalara oranla daha yüksek proteine sahip olduğunu ifade ederek, üretimi Okul Ve Özel Sektör İşbirliği Kapsamında yaptıklarını söyledi.

Genç Girişimciden Malatya'da Organik, Tavuk ve Bıldırcın Yumurtası Üretimi

Serbest gezen doğal tavuk yumurtası ürettiklerinin ifade eden Turan Akbulut,”Kuluçka hanesinde çıkardığımız civcivlerden 15 bin adet hale hazırda yumurtaya bir ay zamanı kalan yarka yani halk dilinde ferik diye tabir edilen tavuklarımızda var bunların tamamen üretimini kuluçka kendimiz yapıyoruz. Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden aldığımız 1. Kan atak es tamamen yerli olan ırkları Malatya ve Bölge halkıyla buluşturan bir kurumuz. Şu An 15 bin adet yarkamız var 2500 civarında yumurtalık anaç tavuklarımız var.Bizim Üretimimiz Bakanlıkça tebliğ edilen serbest gezen tavuk kodeks kodu uygun şekilde yapıyoruz. Yumurtamızın kodu 1’dir Bakanlık yumurta kodlarını 0-1-2-3 ‘diye ayırılıyor 0 kodu organik 1 kodu serbest gezen 2 kodu salma 3. Kod ise kafes tipi geçer. Bizimkisi 1 numara serbest gezen tavuk doğal yumurta diye geçer. Şöyle bir iddiamız var bizim tazelik konusunda iddialıyız. Bugün gıda kodeksine göre 7 güne kadar vatandaşa ulaştırılan yumurta taze diye geçiyor. Bu 7 günden evvel 1 veya 2 gün içinde ürettiğimiz yumurtayı vatandaşa ulaştırıyoruz. Dedi

TURKAL ÇİFTLİĞİ INSTAGRAMDAN TAKİP ET

OKUL ve ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ KAPSAMIDA BILDIRCIN YUMURTASI ÜRETİMİ?

2009 yılından itibaren Bıldırcın üretimi yaptıklarının altını çizen Akbulut,” Battalgazi İlçesinde eski adı (ZİRAAT OKULU) olarak bilinen yeni ismi Fırat Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi yerleşik alanında üretim yapıyoruz. Okul Özel Sektör işbirliği kapsamında Tavuk Bıldırcın ve Yumurta üretim yapılmaktadır. Hem et hem Yumurta mamulleri üretiyoruz. Bıldırcın yumurtası Malatya’da biliniyor ama bıldırcın eti tüketimi anlamında yeterli seviyede değil. Biz Malatya’da hem bıldırcın eti hem bıldırcın yumurtası üzerinde çalışıyoruz. Hem Yumurtacı ırklarımız hem de etçi ırklarımız var. Yumurtacı ırk olarak Japon bıldırcınlarını tercih ediyoruz. Etçi performansı yüksek olan Ukrayna bıldırcınlarımız var. Malatyalılara ve bölge halkına burada hem et hem yumurta şeklinde hizmet veriyoruz.Bıldırcın sayımız 1050 bandında yumurtalarımız otomatik kafes dediğimiz sistemlerde yaklaşık Günlük 700 adet yumurta alabiliyoruz. Bunun haricinde 400-500 kadara etçi dediğimiz Ukrayna bıldırcınlarımız var. Biz bu bıldırcınları hem vatandaşlarımıza hobicilerimize işletmelere paylaşım da yapıyoruz. Başlamak isteyenlere yeni ırklardan yeni genç sürülerden verip onlarda kendi hallerinde bunları çoğaltmalarını sağlıyoruz.İfadelerine yer verdi

BILDIRCIN YUMURTASI ve ETİNİN FAYDALARI NELERDİR

Bıldırcın yumurtasının protein açısından önemine de değinen genç  girişimci Turan Akbulut, “Bıldırcın yumurtası etine nazaran Türkiye’de çok bilinen ve yıllarca tüketilen yumurta Bıldırcın yumurtası tavuk yumurtasının 7’de 1’ri olmasına rağmen bir küçük bıldırcın yumurtası 3 katı kadar protein 6 katı fosfora sahip. Özellikle çocuk gelişimine faydalı bir ürün astım bronşit nefes darlığı hastaları için kullanılan yumurta. Diğer kanatlı yumurtasına nazaran tavuk yumurtası ile yapılan her şey bıldırcın yumurtası ile yapılıyor.” dedi.

Makina mühendisi ve Veteriner Teknikeri olan  genç  girişimci Turan Akbulut, Turkal Çiftlik olarak üretmiş oldukları organik  Bıldırcın Yumurtası ile Tavuk yumurtalarının Malatya içi evlere ve iş yerlerine teslimatının olduğunu sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2021, 14:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER