Ağbaba:'Vazgeçilmeli'

Milli Eğitim tarafından son yıllarda okulların, halk eğitim merkezlerinin sürekli yer değiştirmesinin Malatya’daki eğitim kalitesini olumsuz etkilediğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, şehir merkezinde yer alan Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin de taşınacağına dair duyumları Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sordu.

Ağbaba:'Vazgeçilmeli'

Milli Eğitim tarafından son yıllarda okulların, halk eğitim merkezlerinin sürekli yer değiştirmesinin Malatya’daki eğitim kalitesini olumsuz etkilediğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, şehir merkezinde yer alan Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin de taşınacağına dair duyumları Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sordu.

Okulların kapanacağı hafta gündeme gelen taşınmanın öğrencileri, öğretmenler,i ve velileri mağdur edeceğini kaydeden Ağbaba, Malatya’nın en köklü okullarından biri olan Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’yle ilgili okul yerini bağışlayan ailenin ‘sadece okul yapılması şartı ve şerhiyle’ bağış yaptığı yönünde iddialar olduğunu, buna rağmen okulun taşınmak istenmesindeki amacın anlaşılamadığını belirtti.

Ağbaba soru önergesinde; “Malatya Akşam Sanat Ortaokulu 1943 yılında eğitim-öğretime başlamış, 1944-1945 Eğitim Öğretim yılından itibaren bugünki binasına taşınmış,1946 yılında ‘İsmet İnönü Kız Sanat Enstitüsü’ adını,1951 yılında Kız Sanat Enstitüsü adını almış 2014 yılında ise  Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak eğitim vermeye devam etmektedir.”ifadelerine yer verdi.

KIZ ENSTİTÜSÜ KENTİN HAFIZASIDIR
“Malatya’nın en köklü okullarından biri olan Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kentin hafızasıdır” diyen Veli Ağbaba, “Çok sayıda başarılı çalışmaya imza atan, çok değerli insanlar yetiştiren okulun akıbeti meçhule sürüklenmesi Malatyalılar tarafından kabul edilmemektedir. Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 778 kız öğrenci eğitim görmektedir. 18 derslikli, 82 öğretmenin görev yaptığı okulun kademeli olarak kapatılarak, 22 derslikli, 846 kız öğrencinin eğitim gördüğü Fatma Aliye İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile birleştirileceği dillendirilmektedir” dedi.

AÇIK LİSE ÖĞRENCİLERİ DE MAĞDUR OLACAK
Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ‘MESLEKİ AÇIK LİSE’ olarak da eğitim verildiğini,hafta sonları 800’ün üzerinde öğrenci okulda eğitim gördüğünü kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba; “Kapatılacak olan Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yerini Milli Eğitim Bakanlığına ‘sadece Kız Enstitüsü olarak kullanılabilir şerhiyle’ bağışlandığı, buna rağmen okulun boşaltılarak bu şerhin ortadan kaldırılmasının sebebi anlaşılamamıştır.”ifadelerini kullandı.

BAKAN SELÇUK’A SORULAR; “22 DERSLİKLİ OKULDA 1600 ÖĞRENCİ NASIL EĞİTİM GÖRECEK?
Veli Ağbaba, okulun taşınmasıyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a şu soruları yöneltti:

“Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin kademeli olarak kapatılması gündemde midir?

Gündemde ise bu kapatmanın gerekçesi nedir? Okul kapatılır ise yerine ne yapılacaktır? Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yeriyle ilgili bağış yapan ailenin ŞERH’i var mıdır? Var ise bu şerhe rağmen okulun kapatılmasının yaratacağı hukuki sorunlar neden göz önüne alınmamaktadır?  Şerhten kaynaklı bağış yapan aile veya mirasçıları boşaltılan okulun yerini ister ise bu sorun nasıl  çözülecektir?Burada amaç, okul yerinin aileye geri verilmesi midir?

778 öğrencinin zaten 846 öğrencisi olan bir okula taşınmasının yaratacağı sorunlar değerlendirilmiş midir? 22 Derslikli Fatma Aliye İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 1.600 öğrenciye nasıl eğitim verilmesi planlanmaktadır?

Kapatılası planlanan Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki 82 öğretmenin akıbeti ne olacaktır? Taşınmanın ardından oluşacak norm fazlalığı sorunu nasıl çözülecektir?

Malatya şehir merkezinde bulunan ve kız öğrencilerin rahatlıkla ulaşım sağladığı okulun,İstasyon Kavşağındaki bir okula taşınmasının kız öğrencilerin ulaşımlarında yaratacağı sorunlar düşünülmüş müdür?

Hafta sonları eğitim gören, genellikle maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin açık lise eğitimleri ne olacaktır?

Taşınılan yeni okulda bu eğitimleri verecek alt yapı var mıdır? Şehrin doğu bölgesinden gelen öğrencilerin yeni okula 2 araç değiştirerek ulaşacak olmaları ve mağduriyetleri neden gündeme alınmamaktadır?

Malatya’nın en köklü eğitim kurumlarından biri olan ‘Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin kapatılması Malatya’nın kent hafızası için de büyük bir kayıp olacaktır. Okulun kapatılması düşüncesinin bir kez daha ele alınarak değerlendirtmesi düşünülmekte midir?

Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2019, 06:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER