İnsanı Kıymetsizleştiren Nedir?

 İnsan hayatının kıymetsizliğinden konuşuyorduk dün akşam. Bir büyüğüm aynen şöyle dedi; Eskiden haksız yere öldürülen insanlar için Ozanlar destan, Şairler şiir yazardı bizler de okuyup ona üzülür yas tutardık. Şimdi kıymetsiz oldu insanoğlunun ölüsü de dirisi de, ölene acımak üzülmek bile yalnızca kendi canımız olmadıkça pek mümkün değil diye sohbet ettik.  Hatta bir takım sebepleri saydık ama ben sizlere de yazmadan edemedim.

   İnsan dedim; kendinden uzaklaştıkça nasıl da döndü pula!

   Yazar Ediz Sözüer'in kitabın da bahsettiği ''Picasso'nun Tablosu'' adlı yazısı geldi hemen aklıma. Ne muazzam izah etmişti insan ve imanı tam manasıyla! Kendim de toparlasam böyle bir benzetmeyle insanı anlatalıp bu duyguyu geçirebilir miydim okuyucuma bilmiyorum. Bu yüzden aynen onun anlattığı cümleleri yazacağım bu satırlara;
   
    ''Bir sanat eserinin mesela bir tablonun kıymetini ortaya çıkaran şey nedir? Elbette öncelikle onun bir sanat eseri olduğunun ve manasız nakışlar olmadığının bilinmesidir. Daha önemlisi, onun büyük bir ressamın eseri olduğunun bilinmesi ve onun ismi ile teşhir edilerek değer görmesidir. Yoksa çerçevesi ve üstündeki boyaların maddi değeri bir kıymet ifade etmeyeceği gibi o maddeler bize bir şeyde anlatmayacaktır. Ama ''bu tablo Picasso'nun orjinal tablosudur'' dendiği anda milyarlara paha biçilecektir. 
    İşte maddesi, her an dağılmaya ve çürüyüp gitmeye müsait olan bir et ve kemik yığınından başka birşey olmayan insana bundan öte bir kıymet verecek olan nedir diye soruyoruz? Elbette sanatkarına yaratıcısına bağlılığı ifade eden iman ile o insanın ilahi bir sanat harikası olduğunu bilmesidir. Ve üzerinde binlerce ilahi isimlerin manalı nakışlarının görünmesi ile asıl kıymeti ortaya çıkacaktır.
   Sanatkarın unutulması ve akla getirilmemesi ise, o sanatkar ile sanat arasında ki bağın koparılması, sanatkarla bağlantılı tüm manaların anlaşılamadan kalması demektir. Kainatta aziz bir misafir ve yaratıcıya akıllı bir muhatap olan insanın, yaratıcı ile olan bağını kopararak kıymetini maddeden ibaret hale getiren inkar, insanın bu yüksek kıymetini baş aşağı düşürür ve kıymetsizleştirir. Tesadüflerin ve tabiatın eseri olarak görülen ve kısa bir zamanda az bir istifade hayat geçirdikten sonra çürüyüp gidecek insanın kıymeti elbette hiç hükmündedir. Halbu ki, inanılmaz bir sanat güzelliğiyle yaratılmış şu muhteşem kainat, ilahi sanatın en nadide parçası olan insanın hizmetinde koşturulmaktadır. Demek insanın o sanatkardan dolayı aldığı değer, elbette paha biçilemez olacaktır.  Öyle yüksek bir kıymeti kazanmak ise ancak onunla olan bağın bilinmesiyle yani iman ile mümkün olacaktır. ''
 
    Ben de bu güzel tarifin üzerine ancak şunu söyleyebilirim ki; ''insan ahlakının güzelliği kadar kıymetlidir.''

YORUM EKLE