Hırs Başka Azim Başkadır Karıştırma Derim...

 Azim başkadır!
 Hırs çok başka bir tabiattır!

İkisi arasında ince ama muazzam etkili çizgiye nef's denir!

Hırsının kurbanı olurda insan, azminin kurbanı olduğuna pek rastlanmamıştır. 

Çünkü azimli olan insan '' İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır (Necm 53/39)'' ayetini benimsemiştir. Duracağı yeri bilir, kimseye göre şekil almaz.
Onun için bir nasip, bir rızık varsa geleceğini ve mücadele ederken de hayırlısı demeyi bilir. Koşacağı yolları seçer, kendi değerini hiçbir şeye takas etmez. Nefsi uğruna değerlerinden geçmez. Olsun da nasıl olursa olsun demez. Olmuyorsa yerinde durur. Sabırlı ve sebatlıdır. Azimli insanın amacı faydadır. Kendini aşmıştır. Nefsini ezmiş çığır açmıştır. Kendini bir değere layık buluyorsa onu başkası için de ister ve o yolda şavaşır. Mevki, makam değil, gönül sevdalısıdır. Çalıştığından fazlasından korkar, birden bire olan herşeyden çekinir ve haketmediğine inanır. O nefsine ağır gelenin hakkın da hayırlısı olduğunu bilecek kadar razıdır olana ya da olmayana. Onu vezgeçirmeyen inancı ve azmidir, hırsı değil. 

Ya hırs; hırslı insan beni her zaman ürkütmüştür. Ben ondan çekinirim. Çünkü onun pek çekincesi kalmamıştır. O istedikleri uğruna başta kendini hiç etmiştir.

 Beni neden etmesin ki? 

Olsun da nasıl olursa olsun der ve ona göre başarıya giden her yol mübahtır. Hırsı gözünü kör eder ve kendi sonunu eliyle yazar. Tıpkı azimli insanın benimsediği ayet gibi hırslı insanın da bazen farkedemeden benimsediği bir ayet vardır. '' Sana gelen her iyilik Allahtan, başına gelen her fenalık ise senin kendi nefsindendir (Nisa 4/79)'' Ona kimsenin bir kötülük etmesine gerek kalmaz o kendi sonunu kendi hazırlar. Hırslı insan intikam duygusuyla beslenir. Kötülük ve fenalık etmekten çekinmez. Çünkü o nefsine hizmet edip kendini tıpkı yaradılışı gibi mahlukat olarak bırakıp,  bir kıymete layık bulamamıştır. Onun gönüllerde olmak, fayda sağlamak gibi bir gayesi olmaz o insanlara da nefisleri doğrultusunda silah doğrultup onları safında tutmaya çalışır. İşte onun kıymeti de o kadardır.

Bu yüzden hırslı insandan ben çok tırsarım!

Çünkü ben azimli, faydalı, gönül sevdalısı insanların hayranıyım. Hırslı insanın nefsi, azimli insanın Rabbi vardır. 
Onlara incili kaftan, gerisi yamalı fistan!

YORUM EKLE
YORUMLAR
Alaattin Göneş
Alaattin Göneş - 1 yıl Önce

Tevafuken Yazınıza denk geldim.
Okudum.
İstifade ve istifaza ettim.