'Türkiye, sağlıkta parlayan yıldız konumunda'

Çalık,“18 yılda sağlıktaki reform bizim sağlık sistemindeki başarımızın en önemli gerekçesidir”

'Türkiye, sağlıkta parlayan yıldız konumunda'

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Hem sosyal güvenlik sistemimiz hem sağlık sistemimiz hem de sosyal devlet anlayışımızla biz çok önemli işler yaptık. Türkiye’nin sağlıktaki başarısına dün muhalefet uluslararası güçler, medya örgütleri bugün bu başarı hikayesini yazıyorlar” dedi. 

Milletvekili Çalık, Malatya’daki temasları kapsamında Sağlık-Sen Malatya Şubesini ziyaret ederek, sağlıkçılarla bir araya geldi. 

Ziyarette konuşan Sağlık-Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Bingöl, sağlık çalışanlarının iş yükünün ciddi bir artış içerisinde olduğunu ifade etti. 

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, kovid-19 ile mücadelede büyük fedakarlık ve özveri gösteren sağlık çalışanlarına teşekkür etti. 

Milletvekili Çalık, pandemi sürecinde Türkiye’nin çok büyük bir başarıya imza attığına dikkat çekerek, büyük başarıda en önemli etkenin sağlık çalışanlarının özverili çalışması olduğunu belirtti. 

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla koronavirüs (kovid-19) sürecinin ilk olarak Çin’de görülmesinin ardından önlemlerini aldığını kaydeden Çalık, “Önce Avrupa’ya yayılan salgın, aldığımız tedbirlerle Türkiye’ye bir ay sonra ancak geldi. Türkiye’de ilk vakanın görülmesinden itibaren ülkemizde 18 yıllık süreçte sağlıktaki dönüşümümüz, reformumuz etkisini gösterdi. Biz, ‘Bu hastaneleri niye yapıyorsunuz? Bu paraları, bu hastanelere niye akıtıyorsunuz? Hangi müteahhitlere bu hastaneleri peşkeş çekiyorsunuz?” diyenler, bugün dünyanın bütün gözlerinin çevrildiği Türkiye’nin sağlık sisteminin nerelere geldiğini görmeleri gerekir” diye konuştu.

Çalık, AK Parti iktidarları döneminde 18 yılda sağlıkta önemli yatırımların yapıldığını, büyük bir değişim ve dönüşümün yaşandığını ifade ederek, “Pandemi sürecinde sağlık sisteminde bir başarı varsa bunun temelinde yatan en önemli etken Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu vizyon ve misyondur. ‘Önce canımız, sağlığımız’ dedi ve ilk reformları sağlıkta yaptı. Bütün fiziksel gerçekleşmeleri yaptık. Dünyanın en iyi otelcilik hizmetini veren ülkeyiz. Şu an bir milyon 200 bin sağlık çalışanıyla bugün sağlıktaki parlayan yıldız Türkiye olmamızı sağladı” şeklinde konuştu. 

Sağlık alanında yapılan yatırımların tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (kovid-19) sürecinde önemini gösterdiğini dile getiren Çalık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eski Türkiye’de emekliler ayrı, SSK’lılar ayrı, devlet memurları ayrı, Yeşil Kartlılar ayrı hastaneye gider, onlara insan muamelesi yapılmazdı. Bu pandemi süreci 2002’nin eski Türkiye’sinde yaşanmış olsaydı, siz sağlık çalışanlarımız aynı özveriyle çalışmış olsanız da fiziksel, ekonomik şartlar, destek yok ise, bugünün yüzde yüzünü kapsayan sosyal güvenlik sistemi o gün yoksa Türkiye başarı hikayesini yazamazdı. Türkiye hem vaka ve vefat sayısında bugün başarı hikayesi yazarken, 2002 öncesi Türkiye’sinde yaşansaydı maalesef başarısızlığın hikayesi yazılırdı. Sağlıktaki başarımızın birinci en önemli gerekçesi 18 yılda sağlıkta yapmış olduğumuz yatırımlardır. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyonla biz hala hastanelerimizi yapmaya devam ediyoruz. Sağlık turizmine açacağımız hastanelerimizi yapmaya devam ediyoruz. 18 yılda sağlıktaki reform bizim sağlık sistemindeki başarımızın en önemli gerekçesidir. İkinci en önemli gerekçemiz; bizim sosyal güvenlik sisteminde yapmış olduğumuz reformdur. 2002 yılında sadece sosyal güvenlik şemsiyesi altında olan vatandaşlarımızın oranı yüzde 69 yani 45 milyon idi. Bugün Türkiye 83 milyon ve yüzde yüzü sosyal güvenlik kapsamında yer alıyor. 83 milyondan 10 milyonunun sosyal güvenlik primini de hükümet olarak biz yatırıyoruz.” 

Milletvekili Çalık, sosyal güvenlik sisteminde yapılan reformun pandemi sürecindeki en önemli başarılar arasında yer aldığını da sözlerine ekledi.

Türkiye’de, bir milyon 394 bin engelli vatandaşa ve yaşlılara evde bakıldığını kaydeden Çalık, “Engelli maaşı ödüyoruz. 550 bin 65 yaş üstü yaşlımız ve evde bakım hastalarımız var. Bu vatandaşlara ayırdığımız bütçe yaklaşık 6,5 milyar. Gelişmiş ülkelerdeki yaşlılar huzurevinde ölüme terk edildi, bizim yaşlılarımız, evde bakım hastalarımız evimizdeydi ve onlara evde evlatları olarak biz baktık. Evlatları olarak evde baktığımız yaşlılarımız için devletimiz evde bakım parası verdi. Hem sosyal güvenlik sistemimiz hem sağlık sistemimiz hem de sosyal devlet anlayışımızla biz çok önemli işler yaptık. Bunun yanında pandemi sürecinde oluşturduğumuz vefa gruplarıyla hepimiz sahadaydık. Vefa grupları, insanlarımıza ulaşmamıza vesile oldu. Türkiye’nin sağlıktaki başarısına dün muhalefet uluslararası güçler, medya örgütleri bugün bu başarı hikayesini yazıyorlar” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER