'Süper marketlere pandemi de giremiyor, devlette giremiyor'

ESOB BAŞKANI KESKİN: “Tedbir nedeniyle kapanan işyeri sahiplerine asgari ücret desteği verilmeli”

'Süper marketlere pandemi de giremiyor, devlette giremiyor'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Şevket Keskin, koronavirüs salgını nedeniyle tedbir amaçlı işyeri kapanan ve işleri düşen esnafımıza geçici süreyle en az asgari ücret desteği sağlamasını, Esnaf kredilerinin ve vergilerinin en az Haziran 2021’e kadar ötelenmesini, küçük esnaf ve sanatkardan 2020 dönemine ilişkin vergi alınmamasını istediklerini bildirdi.

-“Cumhurbaşkanımızın da esnaf ve sanatkâra dönüp bakmasını talep ediyoruz”

Keskin yaptığı yazılı açıklamada, “Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında işyerleri kapanan, iş potansiyeli kaybolan esnaf ve sanatkarlarımız zor bir dönem geçiriyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın son açıklamasında esnaf ve sanatkarın beklentisine cevap verilmedi. Esnaf ve sanatkarlar camiası Cumhurbaşkanımızın yıllarca arkasında durdu ve halen de duruyor. Cumhurbaşkanımızın da esnaf ve sanatkâra dönüp bakmasını talep ediyoruz. Aylardır beklentilerimiz cevapsız, esnaf ve sanatkar yalnız.

Devlet kurumlarındaki, işçi-memurlar, özel sektördeki işçiler tedbir amaçlı çalışmasalar bile maaşları ödeniyor, ama esnaf kapalı olan dükkanının vergisini, Bağ-Kur’unu, belediye harçlarını ödemekle mükellef. Koronavirüsün yükünü de küçük esnaf ve sanatkar çekiyor. Okullar kapalı, okul kantincisi aylardır mağdur, okular kapalı, servisçi esnaf aylardır mağdur, okullar kapalı kırtasiyeci esnaf aylardır mağdur. İnternet evleri ve eğlence merkezleri, kafeler ile birlikte çay ocağı, kahvehane işleten esnaflarımız aylardır mağdur. Bunlar gibi onlarca iş kolunda esnafımız mağduriyet içerindedir. Hükümetimiz ve yerel yöneticiler küçük esnaf ve sanatkarlarla kader birliği yapmalı. Hükümetimiz koronavirüs salgını nedeniyle tedbir amaçlı işyeri kapanan ve işleri düşen esnafımıza geçici süreyle en az asgari ücret desteği sağlamalıdır. Esnaf kredileri, vergileri en az Haziran 2021’e kadar ötelenmeli. Küçük esnaf ve sanatkardan 2020 dönemine ilişkin vergi alınmamalı. Devlet ‘kapat’  der kapatırız, ama bu insanların nasıl geçim sağlayacağını da devletimiz planlamalıdır.  Kapanan değil, açık olan işyerleri de büyük sıkıntı içinde.  Devlet hiçbir girdisinden vaz geçmiyor. Belediyeler hiçbir girdisinden vaz geçmiyor.  Faizli kredilerle bu süreç atlatılamaz.  Gerçekten küçük esnaf ve sanatkar imdat diyecek duruma gelmiştir.  Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan, Hükümet Üyelerimizden, AK Parti yönetiminden, MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli ve yönetiminden kalıcı destek bekliyoruz. “ ifadelerini kaydetti.

-“Süper marketlere pandemi de giremiyor, devlette giremiyor”

Piyasada büyük bir denetimsizlik yaşandığını da belirten Keskin, “Sayın bakanlarımız acaba 1 torba unun, 1 torba şekerin fiyatını biliyorlar mı? Fabrikalar temel gıda maddelerine istediği kadar zam yapıyor, süper marketler istediği kadar zam yapıyor, Ama devletin denetim gözü esnaf ve sanatkarın üzerinde. Piyasada denetim yoktur. Süper marketlere pandemi de giremiyor, devlette giremiyor. Temel gıda maddesi üreticilerinin tesislerine pandemide girmiyor, devlette giremiyor.  Bugüne kadar bu kadar piyasada başıboşluk yaşanmamıştır.” dedi.

-“Seçim günlerinde bizimle birlikte olanları, kötü günde, hastalıkta da görmek istiyoruz”

Keskin şunları da söyledi, “Gaziantep’in Malatya gelini olan kıymetli başkanı Fatma Şahin örnek bir girişimde bulunmuştur, tebrik ve takdir ediyoruz. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kapanan işyeri sahiplerine bin 500 TL destek ve su faturalarında yüzde 50 indirim yapmıştır. Aynı duyarlılığı Malatya Büyükşehir Belediyesinden de bekliyoruz. İyi günde, seçim günlerinde bizimle birlikte olanları, kötü günde, hastalıkta da görmek istiyoruz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER