Keskin: 'Esnafımız 30 yıl devlete bakıyor, devletimizde 1 yıl esnafa bakmalı'

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, “Piyasa böyle devam ederse küçük esnafın ayakta kalması çok zor. Esnafımız 30 yıl devlete bakıyor, devletimizde 1 yıl esnafa bakmalı. Devletimiz esnaftan gelen girdilerden, vergi ve primlerden bu dönem için vazgeçmeli.” dedi.

Keskin: 'Esnafımız 30 yıl devlete bakıyor, devletimizde 1 yıl esnafa bakmalı'

MESOB Başkanı Şevket Keskin, beraberinde Malatya Bakkallar Odası Başkan Vekili Necdet Özyalın ile birlikte Çavuşoğlu Mahallesinde Boztepe caddesi üzerinde bulunan esnafları ziyaret etti.

Esnafları işyerlerinde tek tek ziyaret edip sohbet eden, şikayet, sorun ve taleplerini dinleyen Keskin,  “Elimizde geldiği kadarıyla esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarına çözüm bulunması için çalışma yürütüyoruz.  Pandemi döneminde en büyük sıkıntıyı yaşayan esnaf ve sanatkârımızın, küçük esnafın ayakta kalabilmesi için mutlaka faizsiz, 1 yıl ödemesiz, uzun vadeli bir kredi talep ediyoruz. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Sayın Bendevi Palandöken, esnafımızın sorunlarını ve taleplerini Sayın Cumhurbaşkanımıza, ilgili tüm bakanlara zamanında ve en hızlı şekilde ulaştırıyor. TESK genel Başkanımız Sayın Bendevi Palandöken son olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza iletmiş olduğu talep mektubunda  esnafımız adına 9 istek yer alıyor. Bunlar,; 1- Esnaf ve sanatkârlarımızın gelir vergisi, stopaj vb. gibi tüm vergilerden muaf olması, 2-Elektrik, su, doğal gaz gibi enerji girdilerinin geçici olarak devletimizce finanse edilmesi, 3-Tüm meslek dallarında sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanlara ekonomik destek verilmesi, 4-Tüm meslek dallarında sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanlarının SGK primlerinin devletimiz tarafından karşılanması, 5-Ticari araçların kullanmakta olduğu akaryakıt fiyatlarında KDV ve ÖTV indirimine gidilmesi, 6-Esnaf ve sanatkârlarımızın borçlarının süresiz ve faizsiz olarak ertelenmesi, 7- Ödenemeyen vergi borçlarının, geçmiş kredi borçlarının ve bankalara olan tüm borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi, 8- Söz konusu pandemi sürecinde ekonomik olarak sıkıntıya giren ve daha önce yararlandıkları yapılandırmaları bozulan esnaf ve sanatkârlarımıza yeni bir yapılandırma hakkının acilen sağlanması,  9-Salgın sona erip piyasa normalleşene kadar desteklerin sürdürülmesi gerekmektedir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan destek bekliyoruz. Çünkü piyasa böyle devam ederse küçük esnafın ayakta kalması çok zor. Esnafımız 30 yıl devlete bakıyor, devletimizde 1 yıl esnafa bakmalı.” diye konuştu.

-“Önce kendinizi, sonra ailenizi korursanız, tüm toplum korunmuş olur”

Ziyaret ettiği tüm esnaflardan öncelikle kendi sağlıklarını korumalarını ve dikkat etmelerini isteyen Keskin, “Önce sağlık. Bu hastalığı hep birlikte atlatacağız. Koronovirüsün bitmesi için sadece esnaf ve sanatkarın kurallara uyması yeterli değil, sokakta bulunan tüm vatandaşların kurallara uyması gerekiyor. Zorluğu çeken esnaf, işyeri kapanan esnaf, sanki esnafın kapısında ‘Burada virüs var’ yazıyor.  Herkes önce kendisi, sonra ailesini korursa tüm toplumu, dolayısıyla bütün Malatya’yı korumuş oluruz. Yeniden eski günlerimize, işimize dönebilmemiz için herkes dikkatli olmalı, kurallara uymalı.” diye konuştu.

Kahvehane gibi bazı meslek dallarının bu dönem büyük sıkıntılar yaşadığını aktaran Keskin, “Kahvehaneler açık, ancak müşteri alamıyorlar. Oyun oynanmadığı için kimse kahvehanelere gitmiyor, daha doğrusu pandemiden dolayı gidemiyor.” dedi.

Esnaflar, kendilerini ziyaret eden, işyerlerinde sorunlarını dinleyen ve Malatya’nın sorunlarını da gündeme getiren Keskin’e teşekkür ettiler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER