Engelliler Ölüme Terk Edildi!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 3 Aralık Engelliler Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. 

Engelliler Ölüme Terk Edildi!

Covid-19 salgınıyla birlikte engellilerin sorunlarının katlandığını ifade eden CHP’li Ağbaba, “Sosyal mesafeye uyabilmemiz için öncelikle sosyal devleti görmemiz gerekiyor. Engelli yurttaşlara evinde otur diyerek 10 milyon insanı yok sayamazsınız. Bu insanlar gıdaya erişebiliyor mu, hastalığa yakalananlar sağlık hizmeti alabiliyor mu bunları görmezden gelemezsiniz. Hükümetin salgından önce de sonra da engellilere dair tek politikası eve kapatmak. Engelliler özel gereksinimleri olan insanlar, kişisel ihtiyaçları var sağlık sorunları var, pandemide bunların hiçbiri umursanmadı üstüne bir de açlıkla mücadele etmeye başladılar. AKP iktidarı engellileri bu zor günlerde ölüme terk etmiştir.!!”  Önce sosyal mesafe değil önce SOSYAL DEVLET!! ”  

ENGELLİLER SALGIN GÜNLERİNİN GETİRDİĞİ ZORLUKLARI MİSLİYLE YAŞIYOR!

“Türkiye nüfusunun yüzde 12’sini oluşturan engelliler pandemi sürecinde yaşam koşulları olumsuz etkilenen toplumsal kesimlerin başında geliyor. Koronavirüs tehlikesi, engelli bireylerin yaşadığı rutin kısıtlılıkların üzerine yeni kısıtlamalar getirdi. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan istihdama birçok alanda engellilerin sosyal yaşama erişimi normal şartlarda bile oldukça zorken salgınla birlikte neredeyse imkânsız hale geldi. Bu konuda AKP iktidarının çözüm üretmek yerine klişe açıklamalar yaparak sorunlarını örtbas ettiğini görüyoruz. Salgında engelliler işten atılıyor, açlıkla başbaşa bırakılyor, sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanamıyor, engelli öğrenciler eğitim hakkından yararlanamıyor, evde, işyerinde, sokakta engelliler hiçbir zaruri ihtiyacına erişemiyor, zorluklar yaşıyor. Bu anlamda salgın sürecinde engelli bireylerle ilgili çalışan STK’lar ve derneklerle görüşülerek etkili politikalar üretilmesi gerekiyor; ancak görünen o ki, iktidar engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmak bir yana hayatını idame ettirebilmesi için bile yeterli ve etkili önlemler almıyor. Adeta engelliler ölüme terk edilmiş durumda!!”

ENGELLİ BİREYLER İŞTEN ATILIYOR, SOSYAL GÜVENLİK HAKKI ASKIYA ALINIYOR!

“Birçok engelli yurttaşımız yıllardır işsiz durumda, özellikle pandemiyle birlikte işinden atılanların da sayısı da sürekli artıyor. Engelli bireyin işten atılması demek onun yaşamsallığına darbe vurmak demektir. Engellilerin sosyal güvenliği askıya alınıyor, emekliliği de durdurularak adeta ölüme terk ediliyor. Devlet bu konuda taşın altına elini koymalı, kendi kurumlarını ve politikalarını geliştirerek özellikle engellilerin eğitimi ve istihdamı konusunda bir devlet politikası oluşturmalıdır. Buna ek olarak engelli öğretmenlere kadro verilmemesi, engelli memurların göreve başlatılmaması, engelli tutukluların insanlık dışı koşullarda tutulması, engelli avukatların yaşadıkları zorluklar, pandemide sağlık kurumlarında engellilerle iletişim kurabilecek uzmanların olmayışı, ulaşım konusunda engellilerin sinyalizasyon ve yönlendirici levha ve işaretlere erişememesi, eğitim konusunda engelli öğrencilerin ebeveynlerin sırtlarında taşınarak sınavlara girmesi gibi birçok alanda karşılaşılan sorunlar ivedilikle çözülmelidir.”

HÜKÜMET SALGIN SÜRECİNDE ENGELLİLER İÇİN HER AY 1000 TL YAŞAM DESTEĞİ VERMELİDİR!

“Hem Dünya Sağlık Örgütü’nün hem Birleşmiş Milletlerin çalışmalarda engellilerin pandemi sürecinde özel bir desteğe ihtiyaç duydukları belirtilmiş, hem ülkemizde birçok STK ve dernek pandemi döneminde engellilerle ilgili neler yapılabileceğini sıklıkla kamuoyuyla paylaştılar. Kısa vadede hemen yapılması gerekenler:

•    Hükümetin engelliler için ayda 1000 liradan az olmamak kaydıyla acilen bir yaşam desteği paketi açıklamalı ve engellilere özel olarak salgın politikası üretmelidir. 
•    Engellilerin pandemi sürecinde sağlığa erişimi ve ilaç temini konusunda özel hizmete tabi tutulması gereklidir. Ulaşım hizmeti verilmesi ve bakım hizmetlerinin artırılması gereklidir. 

Uzun vadede engelliler için yapılacaklar ise  mutlaka engelli STK’larıyla iletişim ve işbirliği içinde yapılmalıdır. Partimiz engellilerin hayatını kolaylaştıracak ve sosyal hayata erişimlerini artıracak her politikaya destek olacaktır. Biz, CHP olarak, zihinlerdeki engeli aşmak ve engellilerin hayata eşit katılımını sağlamak için bu konuda çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Türkiye’de engelli nüfusun %80’i çalışma hayatına dâhil olamamaktadır. İş kanununa göre; elli ve üzeri çalışanı bulunan özel sektör iş yerlerinde en az %3, kamuda ise %4 engelli personel çalıştırma zorunluluğu bulunmasına rağmen engelli istihdamı maalesef bunun çok gerisindedir. Öncelikle yasaların revize edilmesi, sonrasında da uygulamanın, denetim ve yaptırımın hayata geçirilmesi gereklidir. 
Kamuda ve özel sektörde uygulanan engelli kotalarının yüzde 5’e çıkarılması yönünde TBMM’ye bir kanun teklifi sunduk.  Hükümet eğer engelliler konusunda samimi ve yapıcı bir politika geliştirmek istiyorsa teklifimize destek versin hemen uygulamaya geçirelim. Cumhuriyet Halk Partisi olarak milyonlarca engelli yurttaşımızın ve ailelerinin sorunlarını her platformda dile getirip TBMM’de onların sesi olmaya devam edeceğiz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER