Çalık ve Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı Pütürge'de

“Pütürge, Doğanyol, Kale, Battalgazi ve Yeşilyurt’ta yaralar çok hızlı bir şekilde sarılmaya devam ediliyor”

Çalık ve Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı Pütürge'de

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Pütürge, Doğanyol, Kale, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerimizde yaralar çok hızlı bir şekilde sarılmaya devam ediliyor. Merkezde evlerimiz inşa ediliyor, hak sahipliği konusunda pandemi dolayısıyla tespit çalışmaları gecikmeli başladı ve hak sahipliği çalışmaları da nasip olursa bu ay sonuna doğru bitmiş olacak” dedi. 

Milletvekili Çalık, 4 Ağustos’ta Pütürge ilçesinde meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki deprem nedeniyle İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ile birlikte Vali Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Pütürge Kaymakamı Barbaros Akbulak, AK Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca, AFAD İl Müdürü Mustafa Türker ve diğer ilgililerin katılımıyla Tepehan Mahallesi’nde muhtar ve vatandaşlarla bir araya geldi.

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, depremin hemen ardından bölgeye gelerek vatandaşların yanında olduklarını söyledi.

Milletvekili Çalık, kentte depremin yaralarının hızla sarıldığını anlatarak, hak sahipliği konusunda bazı sorunlar yaşandığını bunların aşılması için hızlıca çalışma yaptıklarını ifade etti.

24 Ocak'ta Elazığ'ın Sivrice ilçesi merkezli 6,8 büyüklüğündeki depremde ağır, orta ve az hasarlı binalarda daha şiddetli hasarlar meydana getirdiğini kaydeden Çalık, “İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, depremden sonra hemen aradı ve konuyu yakın takip ettiğini, Cumhurbaşkanımıza da bilgilendirmeleri yaptığını söyledi. Burada siz muhtarlarımızla yaptığımız görüşmede de bakanımız, telefonla geçmiş olsun dileklerini iletti. Pütürge’de yaşanan depremi ilk elden takip ettiğini söyledi” ifadelerini kullandı. 

Çalık, depremlerde AFAD’ın çok büyük bir önemli bir rol oynadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “AFAD’ın kurduğu çadırlar, yapmış oldukları yardımlar, hasar tespitleri çok önemliydi. AFAD, İçişleri Bakan Yardımcımız İsmail Çataklı’ya bağlı ve biz depremin yaşandığı dönemden sonra Ankara’da yaptığımız görüşmede de İçişleri Bakanımızın Çevre ve Şehircilik Bakanımızın, depremlerle ilgili Malatya’ya yapmış oldukları destekleri çok takdirle anlattık. AFAD’ın yapmış olduğu çalışmaları da çok detaylı bir şekilde konuştuk. Pütürge, Doğanyol, Kale, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerimizde yaralar çok hızlı bir şekilde sarılmaya devam ediliyor. Merkezde evlerimiz inşa ediliyor ama sorunumuz şu; hak sahipliği konusunda pandemi dolayısıyla tespit çalışmaları gecikmeli başladı ve hak sahipliği çalışmaları da nasip olursa bu ay sonuna doğru bitmiş olacak. Hak sahipliği konusunda Pütürge’de muhtarlarımızın bütün vatandaşlarımız adına talepleri özellikle İstanbul’da yaşayan Pütürgeli hemşerilerimizin aile fertlerinin burada her birinin hissesinin olduğu araziler ve evler, yer tespitleri konusunda problem yaşıyorlar. Biz, İçişleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanımız ile bu konuyu görüştük. Özellikle hak sahibi olamayan vatandaşlarımız sorun yaşamasın diye hak sahipliği çalışmalarını başlatmadan hemen hak sahibi olan vatandaşlarımıza evlerini verirken, ‘sosyal konut’ dediğimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın uygun kredilendirme şekliyle isteyen vatandaşlarımıza ev verelim düşüncemizi bakanımızla konuştuk ve onaylattık. Şimdi buradaki muhtarlarımızın en önemli talebi; hak sahipliği çalışmaları bir an önce bitsin, acilen ağır hasarlı evler yıkılsın ve orada konteynırların acilen kurulması. Tarımköy projesi kapsamında Pütürge’de bin 250 ev yapılacak, Çevre ve Şehircilik Bakanımız ile görüştük ve bakanımız hak sahipliği edilmeden de ihaleye çıkılması için talimatlarını verdi. Kış şartları Pütürge’de çok ağır geçiyor. Çadır ve konteynırda kalan vatandaşlarımızın bir an önce sağlıklı evlerine kavuşması gerekiyor. Pütürge merkezde evlerimiz inşa edildi. Kentsel dönüşüm projelerimiz başladı. İkinci deprem ve ardından artçıları yaşadık. Hızlı bir şekilde hak sahipliği çalışmalarının tamamlanıp, bu konuda da kolaylaştırıcı usulleri sizlerden istiyoruz.”

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ise Tepehan Mahallesi'nde muhtar ve vatandaşlara, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun geçmiş olsun dileklerini iletti.

Çataklı, valilikte depremle ilgili geniş bir durum değerlendirmesi yaptıklarını kaydederek, “Gelinen aşamada bizce 'afetin son aşaması' diye değerlendirdiğimiz kalıcı konutların inşası ve insanlarımızın oraya geçişinin sağlanarak artık hayatın bütünüyle normalleşmesi safhasına geldik. Hasar tespitleri bakamından bir ilçemiz hariç tamamı kesinleşmiş durumda. Bir ilçemizde de askıda ve itirazlar bekleniyor, kısa süre içerisinde de onlar tamamlanacak. Bundan sonraki süreç esasen şöyle bir durum var; Listeler kesinleştikten sonra hak sahipliği için başvuruların alınıp onların değerlendirilip hak sahipliğinin kesinleştirilip, arkasından da yer tespitlerinin yapılması aşaması var. Çarşamba gününe kadar, şu ana kadar hak sahipliği kesinleşmiş olanların bütün resmi süreçlerini bitirip çarşamba günü itibariyle listeler şu ana kadar hak sahipliği kesinleşenleri için söylüyorum, tamamlanıp sürecin tamamını beklemeksizin perşembe günü itibariyle onların resmi yer seçim işlemlerini yapmalarını talimatlandırdım. Ankara'dan da bir daire başkanımız da geliyor, başlarında olacak. Valimizin koordinesinde bu işi olabildiğince şu ana kadarki olanların resmi sürecini başlatacağız. Hazır olanların önüne açalım ki bir taraftan da TOKİ yol alabilsin. Arkadan diğer müracaatlar oldukça onların işlemlerini bitirerek yolumuza devam edelim” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2020, 21:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER