Başkan Gürkan, 67. dönem pancar alım sezonu törenine katıldı

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya Şeker Fabrikası 67. dönem pancar alım sezonu törenine katıldı. 

Başkan Gürkan, 67. dönem pancar alım sezonu törenine katıldı
banner76

Malatya Şeker Fabrikasında gerçekleştirilen pancar alım töreni, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti. 
Altun, “50 bin ton kristal şeker üretimi yapılacak”

2022-2023 yılı pancar alımı nedeniyle Malatya Şeker Fabrikası’nda düzenlenen törende açılış konuşmalarını yapan Malatya Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun, “ Malatya Şeker Fabrikası 1956 yılından dönemin başbakanı, demokrasi şehidi rahmetli Adnan Menderes tarafından hizmete açılmış olup, bu yıl 67. kampanyasını yapmanın onur ve gururunu taşıyoruz. Fabrikamızın kuruluş kapasitesi 1800 ton iken 1979 yılında yapılan kapasite artırımı çalışmaları neticesinde günlük pancar işleme kapasitesi 3 bin 600 tona çıkarılmış olup 67 yıldır ülkemizin tarım ekonomisine hizmet vermektedir. Üretim döneminde Elazığ, Sivas, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman ve Malatya olmak üzere toplam 7 ilde pancar ekimi yaptırılmıştır. Bu yıl 7 ilde toplam 70 bin dönüm alanda 1292 çiftçi ailesiyle pancar ekimi yapılarak 445 bin ton pancar tesellüm edilecek ve yaklaşık 400 bin ton pancar işlenecektir. Buna karşılık olarak 50 bin ton kristal şeker üretilerek yan ürün olarak 120 bin ton yaş pancar posası ve 18 bin ton melas elde edilecektir. Fabrikamızın bu üretimiyle ülke ekonomisine yaklaşık 900 milyon lira katma değer sağlayacaktır. Yeni dönemin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor, siyasi partilerimizin milletvekillerine ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’a teşekkür ediyorum” dedi.

Şahin, “ Türkiye’de hiçbir zaman şeker krizi ve şeker arzında bir sıkıntı yok”

67. dönem pancar alım törenine katılan Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Genel Müdürü Dr. Muhiddin Şahinise, “ Malatya Şeker Fabrikası 1956 yılında Türkiye’nin 15. şirketi olarak kuruluyor. Hali hazırda Türkiye’de 33 şeker fabrikası var. Bunlardan 15 tanesi devletimize ait, yani hepimize ait. 6 tanesi yarı kamusal kurum PANKO birliğe ait. 12 tanesi de özel sektöre ait. Oransal olarak baktığımızda son dönemdeki şeker fiyatlarındaki hareketlilikten dolayı belirtmek istiyorum %36.5 gibi bir rakamı devlet olarak Türkiye’de şeker üretimini yapıyoruz ve piyasayı regüle ediyoruz arz güvenliğini sağlıyoruz. Kalan %35’ide yine yarı kamusal kuruluş olan PANKO birlik yapıyor. Türkiye’de hiçbir zaman şeker krizi ve şeker arzında bir sıkıntı yok. Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan savaştan dolayı bir dalgalanma oldu ama genel olarak Türkiye’de kişi başına şeker tüketimi 29 ile 31 kg’dur ve bu yıllar itibariyle çok fazla değişmemiştir. Malatya için güzel olan Türkiye şeker sektörü için güzel olan Sayın Cumhurbaşkanımızın takdirleri ve kararıyla geçtiğimiz yıl Malatya özelleştirme kapsamından tamamen çıktı. Yani Malatya Şeker Fabrikası kamu iktisadi bir teşekkül olarak hayatına devam edecek. Bu anlamda yeni yatırımlarımızı ülke ekonomisine çok büyük katkılar yapacak projelerimizi hazırlıyoruz. Malatya şeker fabrikası Türkiye’deki şeker üretiminin ilk açılışı ve benimde göreve kısa bir süre önce geldim ve ilk açılışım. Yaptığımız açılış inşallah hayırlara vesile olur” ifadelerini kullandı.

Gürkan, “ 15 gün gibi bir sürede Şeker Fabrikası’nda çalıştım ve bu heyecanı yaşadım”

Şeker Fabrikasının 67.dönem pancar alımına ilişkin yapılan törende konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “ Pancar alım kampanyasının Malatya’mıza, çiftçilerimize ve fabrikamıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Şeker Fabrikaları ve Sümerbank Fabrikaları Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinin ilk kurucu lokomotif sanayileridir. Bu anlamda bu fabrikaların bizim nezdimizde, hafızamızda ve belleğimizdeki yeri büyüktür. Şeker fabrikamızın korunması Malatya açısından çok önemlidir. Şeker Fabrikalarıyla ilgili benimde bir geçmişim var. 1976 yılında 15 günlük bir sürede olsa şeker fabrikasında tesellüm memuru olarak çalıştım. O süreçteki heyecanı hatırlıyorum. Çiftçinin, üreticinin, taşıyıcının, alıcının, pancar açılış kampanyasındaki işçilerdeki heyecanın, fabrikadaki heyecanın en üst seviyede olduğunu gördüm. Dolayısıyla bu değerlerimizin muhafaza edilmesi ve idame ettirilmesi birinci görevimiz olsa gerek diye düşünüyorum. 
Malatya’da pancar ekim alanlarının sınırlandırılması ve periyodik aralıklarla farklı kotalar koyularak üretimin yapılması önemli. Üretim alanlarının genişletildiği takdirde üretim kapasitesi fabrikada geliştirilebilirse bu da artar diye düşünüyorum. Zaman zaman kırsal kesime gittiğimizde vatandaşlarımızın pancar ekim kotalarının daha genişletilmesi noktasındaki taleplerini biz buradan yöneticilerimize ifade etmiş olalım. Geçtiğimiz yıl 435 bin ton pancar üretimi bunun karşılığında 45 bin ton şeker üretimi gerçekleştirilmiş. Bu yılda 500 bin ton civarında pancar üretimi ve karşılığında 50 bin ton şeker üretimi planlanmakta. Malatya’mızdaki fabrikamızda ispirto fabrikamız da var. Arıtma ile ilgili bir problemin olduğu ve bu problemin çözüldüğünde fabrikamızın tekrardan faaliyete geçeceğini öğrendim. Eğer böyle bir imkân varsa bununda değerlendirilmesi genel müdürümüzün nezdinde Malatya açısından, Malatya’daki üretim açısından ve Türkiye’deki katma değer açısından önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum. Şeker Fabrikamızın 67. kampanya yılının Malatya’mıza, çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Fabrikamızın daha nice yıllar Malatya’mıza, çiftçimize ve Türkiye’mize faydalı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER