Başkan Cavlak,'Tam Kapanma, Süresiz Kapanma Olmasın'

Covid 19 önlemleri kapsamında alınan 17 günlük tam kapanmanın birçok sektörde ve meslek dalında süresiz kapanmalara sebep olacağını dile getiren Attarlar Esnaf Odası Başkanı Sinan Cavlak, “Toplum sağlığımız ve salgın sebepli can kayıplarımızı en aza indirmek için alınan tam kapanma önlemini yerinde buluyorum. Ancak esnaf sanatkarlarımız için alınan kararları yersiz buluyorum. Salgının yükü küçük esnafın sırtına sarılmamalı. Esnafı kapatıp zincirini kırmış ulusal marketleri açık tutmanın izah edilebilir bir yanı yoktur. Tek bir izahı olabilir o da sermayenin küçük bir zümrenin eline geçirilmesi operasyonudur. Devletimizin, hükümetimizin böyle bir eylem içerisine girebileceğini düşünmek bile istemeyiz lakin uygulamalar bunu göstermektedir.”ifadelerini kıllandı.

Başkan Cavlak,'Tam Kapanma, Süresiz Kapanma Olmasın'

Attarlar Esnaf Odası başkanı Sinan Cavlak, “Esnafımız satış yapamazken esnafımızın sattığı ne varsa hepsini satan zincir marketlerin, süpermarketlerin ve marketlerin açık bırakılması çok sayıda sektörümüz için faciadır. Züccaciyecilerimiz kapalı iken zücaciye satan, aktarlarımız kapalı iken aktar ürünleri satan, nalburiyelerimiz kapalı iken nalburiye ürünü satan, petshoplarımız, kitapçılarımız, kırtasiyecilerimiz, çiçekçilerimiz, kozmetikçilerimiz, parfümericilerimiz, bujitericilerimiz, elektronikçilerimiz, elektrikçilerimiz, kağıt ambalajcılarımız, plastik ambalajcılarımız, oyuncakçılarımız, hediyelik eşyacılarımız, zahirecilerimiz, hoby evlerimiz, elektrikli ve elektriksiz ev aletçilerimiz kapalı iken bu ürünleri satışa sunan zinciri kırılmış marketler ve süpermarketler bu ürünleri satmaya devam edecek. Pazar günleri zincir marketlerin kapalı olması çözüm değildir. Halkımızın gıda ihtiyacını karşılamak için bakkallarımız yeterlidir, yerel marketlerimizin gıda reyonlarının açık olması yeterlidir. Köyde bağda bahçede çalışan çiftçinin ihtiyaç duyduğu kazmayı küreği çapayı kim satacak? Tabi ki çözüm zincir yine marketler! Mevcut uygulama ile fırsat eşitliği yerle bir edilmiştir. Güçlüden yana pozitif ayrımcılık vardır. Halbuki güçlünün pozitif ayrımcılığa ihtiyacı yok. Büyük zaten küçüğü eziyor.”dedi.

TAM KAPANMA GÜNLERİ, RESMİ TATİL OLMALI

Esnafımızın can çekiştiği bu günlerin tatil statüsünde değerlendirilmemesinin acı sonuçları olacağını ifade eden Başkan Cavlak, “Esnafımız kapalı, bankalar açık. Anlaşılan o ki pandemi sebepli hafta içi kapanma günleri resmi tatil statüsünde olmadığından bankalar aracılığı ile ödenecek kredi taksitleri, kredi kartı ödemeleri, çekler, senetler, vergiler, sgk ödemelerine ara verilmeyecek ve gecikme faizleri devam edecek. Kapalı olan esnaf parayı nereden bulacakta bankaya yatırabilecek. Taksit bekleyen esnaf ödemelerini toplamadan çekini nasıl ödeyecek. Bunun hesabı belikli yapılmamış. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü “Covid-19 kapsamında kamu çalışanlarına yönelik tedbirler” adlı genelge yayımladı. Buna göre kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanların 10 Mayıs 2021 Pazartesi ve 11 Mayıs 2021 Salı günleri tam gün, 12 Mayıs 2021 Çarşamba günü yarım gün idari izinli sayılmalarına karar verildi. Belirtilen tatil günlerinde bankaların da kapalı olacağını öngörüyoruz. Ancak 12 Mayıs Çarşamba günü yarım gün tatil olması nedeniyle kalan yarım gün bankaların açık olacağı ve ödeme bekleyen çeklerin senetlerin tahsil edileceğini öngörüyoruz. Tüm bunları değerlendirdiğimizde 30 Nisan ile 3-7 Mayıs tarihleri arası ve 12 Mayıs esnaf sanatkarlarımız ile tacirlerimizin en büyük krizini yaşayacağı günler olacaktır. Bu günler birçok esnafımızın süresiz kapanmasına, ciddi sosyal yaraların açılmasına sebep olacağını anlıyoruz.”dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER