Ağbaba’dan Krizin Etkileri Raporu

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Genel Koordinatörü Veli Ağbaba halkın temel besin maddeleri için yaptığı harcamaları ve asgari ücretle geçinen emekçilerin alım güçlerini değerlendirdiği bir rapor hazırladı.

Ağbaba’dan Krizin Etkileri Raporu

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Genel Koordinatörü Veli Ağbaba halkın temel besin maddeleri için yaptığı harcamaları ve asgari ücretle geçinen emekçilerin alım güçlerini değerlendirdiği bir rapor hazırladı.

“Kriz derinleşiyor, mutfaktaki yangın büyüyor” başlığı ile ele alınan raporda asgari ücretlilerin maaşları ile alabilecekleri temel gıda maddelerinin yarı yarıya azaldığına dikkat çekildi. Asgari ücretlilerin 1.603 Liralık maaşları ile Ağustos 2018 de Ocak 2018’e göre 3 bin adet daha az yumurta, 32 kg daha az pirinç, 16 kg daha az peynir,25 litre daha az süt alabildiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Kriz en çok vatandaşın mutfağını vurdu.İnsanların en temel ihtiyaçları olan gıda harcamalarında kısıntıya gitmelerine sebep oldu.İğneden ipliğe her şeye yapılan zamlar, açlık sınırının bile altında verilen asgari ücretlileri perişan etti.Çalışanların maaşlarında düzenlemeye gidilmez ise önümüzdeki günlerde krizin çok daha derin etkileri görülmeye başlanacaktır” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba’nın “Kriz derinleşiyor, mutfaktaki yangın büyüyor” raporu şu şekilde;

Ağustos ayı enflasyon verileri son 14 yılın zirvesinde yer alarak yüzde 17.90 oranında gerçekleşmiştir. Ayrıca Merkez Bankası yaptığı son açıklamaya göre yıl sonu enflasyon oranı beklentisi ise yüzde 19.6 olarak tahmin edilmektedir. Ülkemizde 24 Haziran seçimleri öncesinde başlayan ve sonrasında etkisini giderek hissettiren ekonomik daralma ve en nihayetinde ortaya çıkan ekonomik kriz gündelik yaşamda etkisini artırarak göstermektedir.

Kur krizine bağlı olarak TL değerinde yaşanan hızlı düşüş, halkı gündelik yaşam gereksinimlerinin karşılaması noktasında oldukça zorlamaktadır. Enflasyon oranında görülen yüksek eğilim başta tüketim ürünleri olmak üzere birçok ürüne yeni zamlar yapılmasına yol açmıştır. Asgari geçim ücretinin yoksulluk ve açlık sınır altında kalması, yapılan zamlar ve vergi sisteminde yaşanan adaletsizlikler ülkemiz de çalışan milyonlarca kişiyi daha da zor duruma düşürmektedir.

AÇLIK SINIRI 2 BİN LİRA

Döviz kuru karşısında günden eriyen ücretler ve halkın ekonomik alanda gerileyen alım gücü kendini en çok temel besin maddeleri üzerinde etkisini göstermektedir. Gündelik yaşamın pahalılaşması neticesinde ülkemiz de açlık ve yoksulluk sınırı altında çalışan milyonlarca kişinin ‘mutfak masraflarının her geçen gün daha da artmasına ve sofradaki temel besin maddelerinin daha da azalmasına sebep olmaktadır.

Sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin son raporlarına göre Ağustos ayı içerisinde açlık sınırı ortalama 2.000 TL sınırına dayanırken, yoksulluk sınırı ise yaklaşık olarak 6.000 TL ve üzeri olarak hesaplanmaktadır.

Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2018, 12:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER