Ağbaba; 'Hem Suriye’yi hem Türkiye’yi mahvettiniz'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba; “Hem Suriye’yi hem Türkiye’yi mahvettiniz. Bir gün Faşist Avrupa Birliği diyip ertesi gün ‘kendimizi AB’de görüyoruz’ dediniz.36 askerlerimizi şehit eden Putin’in kapısında beklediniz.Önceden Arap dünyası İsrail karşıtlığında bir araya gelirdi,şimdi Arap dünyasını Türkiye karşıtlığı birleştiriyor. Geldiğimiz nokta bu..”

Ağbaba; 'Hem Suriye’yi hem Türkiye’yi mahvettiniz'

-Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada AKP Hükümetinin dış politikadaki çarklarını örneklerle sıraladı. Sözlerine “Filistin halkının özgürlük ve yaşam mücadelesinde Filistin halkıyla, Filistin Kurtuluş Örgütüyle omuz omuza mücadele eden, antiemperyalist Deniz Gezmiş'i ve tüm devrim şehitlerini saygıyla, sevgiyle anıyorum” diyerek başlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “AKP döneminde tarihimizde akmadığı kadar Müslüman kanı aktı.Suriye paramparça oldu, Irak'ta 1,5 milyon Müslüman katledildi, yüz binlerce kadına tecavüz edildi ve hepsini izleyen bir Türkiye Hükûmetiyle karşı karşıya kaldık.”dedi.

HEM SURİYE’Yİ HEM TÜRKİYE’Yİ MAHVETTİNİZ

“Devletler arası ilişkileri düzenleyen uluslararası bazı temel kurallar vardır: Bu kuralların birincisi komşuların iç işlerine karışmamak kuralıdır. Karıştınız mı? Vallahi billahi karıştınız” Diyen Ağbaba, “ Suriye'de karıştınız, hem ülkeyi mahvettiniz hem Türkiye'yi mahvettiniz. Türkiye'nin başına bir mülteci sorunu açtınız ve Suriye  darmadağın oldu. Yanlış politikalarla, Suriye'de bu mülteci meselesinin dışında, Aylan bebek gibi on binlerce insanın Ege'nin ve Akdeniz'in karanlık sularında kaybolmasına neden oldunuz. Bu yanlış politikaların öyle acı bir sonucu var ki hem gururumuzu incitti hem bu ülkenin onurunu aşağıladı hem de 36 ana kuzusunu şehit verdik. Bir seferde, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra en fazla şehidi bu olayda verdik, Suriye'de 36 canımız, 36 kardeşimiz, evladımız maalesef geçen yıl bu zamanlar şehit oldu” ifadelerini kullandı.

DEVLET KONUKEVİNDE AĞIRLANAN PYD LİDERİNDEN "TERÖRİST PYD"YE

Dış politikada bir başka ilkenin, komşuların toprak bütünlüğüne saygılı olmak olduğunu kaydeden Veli Ağbaba “ Oldunuz mu? Vallahi olmadınız. Hatırlarsınız, "Suriye'de cuma namazı kılacağız." dediniz, kendi toprağımızı kaybettik; Süleyman Şah Türbesini taşıdınız ve mobil türbeye dönüştürdünüz. Kimle taşıdınız? Onu da hatırlayalım. PYD'yle taşıdınız, PYD'yle, PYD'den yardım aldınız, beraber taşıdınız. Öyle bir çark var ki burada, herhâlde dünya tarihinde gözükmeyen bir çark; devlet konukevinde ağırlanan PYD liderinden "terörist PYD"ye doğru anormal bir dönüşe şahit olduk. PYD, Türkiye'de ağırlanırken de yandaş medyanız ve sizler alkışlıyordunuz, PYD teröristken de alkışlıyorsunuz. Buna en hafif deyimle "çark" denir, bunu yapanlara da "çarkçı" denir. “şeklinde konuştu.

36 FAKİR ANADOLU ÇOCUĞU ŞEHİT OLDU, GIKINIZ ÇIKMADIĞI GİBİ PUTİN'İN KAPISINDA BEKLEDİNİZ

Suriye sınırında Rusya uçağı düşürüldüğünü; Cumhurbaşkanı ile Başbakanın"Biz düşürdük." diye yarıştığını, Putin dişini gösterince "Biz değil, FETÖ düşürdü." Denildiğini kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Rusya, Türkiye'ye yaptırımlar uygulamaya başlayınca, Rusya "Doğal gazı keseriz." deyince "Gerekirse tezek yakarız." söyleminden "Gerekirse İncirlik'i Rus uçaklarına açarız." dediniz. Rusya'yla barışmak için yalvardınız, yakardınız, araya elçiler soktunuz, özür mektupları yazdınız  ve Rusya'yla barıştınız. Bakın, bir askeri öldüğü için Rusya, dünyayı başımıza yıkmaya kalktı; bizim Suriye'de 36 fakir Anadolu çocuğu şehit oldu, gıkınız çıkmadığı gibi Erdoğan, heyetiyle beraber gitti, Putin'in kapısında bekledi. Türkiye'nin onuruyla, gururuyla oynadınız ve oynattınız. Bu ayıp da AK Parti’ye yeter. Bu yapılanları tarih yazacak,elbette unutulmayacak.”İfadelerini kullandı.

BESLEYİP BÜYÜTTÜĞÜNÜZ IŞİD 2 ASKERİMİZİ YAKARAK KATLETTİ

“Şimdi size Sefter Taş, Fethi Şahin isimlerini hatırlatmak isterim. Size ne hatırlatır bilmem ama ben bu isimleri görünce çocuklarım aklıma geliyor, yüreğim yanıyor, gözlerim doluyor” diyen Ağbaba, elindeki 2 askerin yakıldığı fotoğrafları göstererek “Şu fotoğraflara bakın 2 askerimiz,bunlar ana kuzusu; 2 askerimiz cayır cayır yakıldı. Kim yaktı? Sizin besleyip, büyüttüğünüz sınır kapılarını açtığınız IŞİD katilleri, bu topraklara gelmiş geçmiş en barbar örgütün mensupları katletti bu çocukları. Bu çocukların kanı sizin elinizde! Peki bu vahşet karşısında ne yapıldı? Sadece yayın yasağı getirildi.”dedi.

DÜN ‘FAŞİST AVRUPA BİRLİĞİ’ BUGÜN ‘KENDİMİZİ AVRUPA'DA GÖRÜYORUZ’

Ağbaba konuşmasının devamında ; “AKP dış politikası deyince akla çark gelir, çarkçılar gelir. Avrupa Birliği en temel hedeflerimizden biriyken, Ankara'nın Kızılay Meydanı'nda "Avrupa Birliğiyle anlaşma imzaladık." diye havai fişekler fırlatırken, ne yaptınız? "Avrupa Birliğiyle yolumuz ayrıdır." dediniz. Daha dün "Faşist Avrupa Birliği." Hitler'e benzetilirken, Almanya'ya "Nazi Almanyası." Hollanda'ya "Nazi kalıntısı." derken, ekonomi krize girince, para bitince ne yaptınız? "Kendimizi Avrupa'da görüyoruz." dediniz "Avrupa'yla ilişkileri rayına oturtmamız gerekir." dediniz. "Ey Birleşmiş Milletler, sen ne işe yarıyorsun? Alnımızda enayi mi yazıyor? Kapıyı açar hayırlı yolculuklar dileriz." dediniz. Alkışlarla mültecileri Edirne sınırına yığdınız, yandaş basın alkışladı. Milletvekilleri burada konuşmalar yaptı, İçişleri Bakanı "Türkiye  mültecileri Avrupa'ya gönderdi." diye nutuklar attı, kendi belediye otobüslerinizle Edirne'ye insanları yığdınız. Ne oldu? Geri döndünüz, biraz para alınca sustunuz” ifadelerini kullandı.

AKP U DÖNÜŞLERİNİN PARTİSİ, ÇARKLARIN PARTİSİ

 “Merkel'i Hitler'e benzettiniz. Şimdi, Merkel'e sırçalı saray aynası hediye ediyorlar beyefendiler” diyen Ağbaba, “Bakın, söze bak, mahallede söylenmez: "Zihinsel tedaviye ihtiyacı var." diyor. Başka, diyor ki: "Macron, Fransızların başının belasıdır.Kavgada söylenmez, doğru söylüyorsun. Sonra ne yapmış biliyor musunuz? Mektup sızdı, mektup, gülüyorum; 20 Ocak 2020'de bir mektup basına sızdı: "Sizinle ilişkilerimizi geliştirmek istiyorum sevgili Emmanuel." Kim o? Macron. "Sevgili Emmanuel, siz iyileşir iyileşmez ilişkilerimizi düzeltmek istiyoruz." demiş dünya lideri, hatta muska yazdıracak belki Emmanuel Macron iyileşsin, tekrar görüşsün diye. Emmanuel Macron'a ne zaman söylemiş? 6 Aralıkta hakaret etmiş, 20 Ocakta -daha kırkı çıkmadan- Emmanuel'le barışmışAvrupa Birliğinde böyle, Amerika Birleşik Devletleri'nde nasıl? Onun da pek farkı yok.Olacak iş mi ya? Diyor ya "U dönüşlerinin partisi, çarkların partisi…" şeklinde konuştu.

ORTADOĞU'DA SELAM VEREN ÜLKE KALMADI, HALA "ORTA DOĞU'NUN LİDERİ”DİYOR

Ağbaba konuşmasında şu ifadeleri kullandı; "Er ya da geç bir cuma Gazze'ye gideceğim." dedi. Kim? Reis. Erdoğan Gazze'ye niye gidemedi? 12 Eylül 2011, ne diyor? "Nisanda Gazze'ye gideceğim." 14 Nisan 2013 "Tarih kesinleşti, mayıs sonu gibi Gazze'ye gideceğim." 21 Nisan 2013 "ABD Dışişleri Bakanı John Kerry 'Erdoğan'a Gazze'ye gitme.' dedim." 14 Mayıs 2013 "Kerry'nin demeci hiç şık değil, haziranda Gazze'ye gideceğim. 18 Mayıs 2013 "Haziranda Gazze'deyim." Ocak 2021, hâlâ gidecek. Kaç cuma geçmiş? Tam 489 cuma geçmiş, hâlâ gidecek. Peki, kim bu? Orta Doğu'nun lideri. Orta Doğu'da selam veren ülke yok, beyler diyor ki "Orta Doğu'nun lideri”

ORTADOĞU'DA SORUN ÇÖZEN BİR ÜLKEDEN, SORUNUN KAYNAĞI BİR ÜLKEYE DÖNÜŞTÜK

Ağbaba Mavi Marmara ile ilgili de değerlendirmelerde bulunarak; " Mavi Marmara'yı da unutmayın. Mavi Marmara'yı giderken Bakanlar uğurladı, samimi, Filistin davasının yanında olan 10 insanımız şehit oldu; "Katil devlet" oldu, sonra ne oldu? "Mavi Marmara'yla İsrail'e giderken, Gazze'ye giderken dönemin Başbakanına mı sordunuz?" dedi. Kim dedi? Sizinki. Nereden tutsak elimizde kalıyor. Orta Doğu'da sorun çözen bir ülkeden, sorunun kaynağı bir ülkeye dönüştük. Suudi Arabistan 100-150 yaşında vardır herhâlde- kral öldü, Suudi Arabistan kralı, üç gün yas ilan ettik. Bu kral Türkiye'ye geldiği zaman, oteline Cumhurbaşkanı, Başbakan gittik, selam durduk. Şimdi nedir ilişkimiz? Şimdi Suudi Arabistan bisküvi almıyor, bisküvi. Ali Şeker diyor ki: "Karaman'da bisküviciler 'Ya, kimseyle kavga etmeyin, bisküvi satamıyoruz, bisküvi.' diyor." Suudi Arabistan'la durum  bu. Mısır'da, Suriye'de, İsrail'de büyükelçiliğimiz yok. Mısır tarihsel dostumuzdu. Mısır'da kınadığımız bir darbe yaşandı, Mısır'la bütün ilişkilerimiz kesildi .Şimdi, Mısır'la barışmak için alttan alta heyetler gönderiliyor. Biz geleceği gördük diye -Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Mısır'a 2 milletvekilini göndermişti- siz o zaman Sisi'nin yanında olmakla suçladınız bizi. Yakında Sisi'yle barışır, Emmanuel'e yazdığınız mektubu Sisi'ye yazarsanız şaşırmayız. Ne derler? "Sevgili kardeşim Sisi, sen bizi yanlış anladın!" diye söyleyebilirler.”Şeklinde konuştu.

Veli Ağbaba konuşmasının sonunda ; “Arap dünyasını birleştiren İsrail'di, Arap dünyası İsrail karşıtlığında bir araya gelirdi. Şimdi üzülerek, utanarak söylüyorum, Arap dünyasını kim birleştiriyor? Türkiye karşıtlığı birleştiriyor, Türkiye karşıtlığı; geldiğimiz nokta bu. AKP döneminde tarihimizde akmadığı kadar Müslüman kanı aktı.Suriye paramparça oldu, Irak'ta 1,5 milyon Müslüman katledildi, yüz binlerce kadına tecavüz edildi ve hepsini izleyen bir Türkiye Hükûmetiyle karşı karşıya kaldık.”ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER