Ağbaba'dan Yeni Cami Açıklaması

Ağbaba'dan Yeni Cami Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 2 yıllık restorasyon ve güçlendirme çalışmalarının ardından, ucube demir/beton bloklar ile hapsedilen Yeni/Teze Cami ile ilgili Malatya halkının tepkisini TBMM’ye taşıdı.

Malatya Yeni Cami etrafına yapılan ve caminin görünümünü büyük ölçüde engelleyen bloklar ile ilgili Malatyalıların tepkisi devam ediyor. Proje başlangıcındaki yapı ile bitimindeki yapı arasında fark olduğu ve Malatya’nın en önemli kültürel yapılarından biri olan Yeni Cami’yi adeta halktan kopardığı belirtilen çalışmaların kimlerden izin alınarak bu hale getirildiği de tartışılmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel ve Malatya Kültür Yaşam Derneği Başkanı Atilla Kantarcı ile birlikte Yeni Cami’de yapılan çalışmaları yerinde inceleyen, başkanlar ile birlikte basın açıklaması yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, konuyu meclis gündemine taşıyarak  Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından cevaplandırılması isteğiyle bir soru önergesi verdi.

Ağbaba soru önergesinde şu görüşlere yer verdi;

“Halk arasında Teze Cami olarak bilinen Malatya Yeni Cami 24 Ocak 2020’de Elazığ/Malatya depreminde ana kubbenin bir bölümde çökme, duvarlarda çatlama ve  diğer bölümlerinde ciddi hasarlar meydana gelmesi sebebiyle ibadete kapatılmıştır. 2 yıla yakın süren restorasyon, güçlendirme ve çevre düzenlemesi çalışmalarının ardından, Malatya’nın  çok önemli bir değeri olan Yeni Cami ibadete açılmış, ancak yapılan düzenlemeler tüm Malatyalıların tepkilerine sebep olmuştur.

PROJEDE OLMAYAN YENİ YAPILAR ORTAYA ÇIKTI

Bina ve zemin güçlendirmesi gerekçesiyle, özgün mimari yapısına yeni kolonlar eklenen, kubbesi ve tabanı yeniden inşa edilen, caminin özgün yapısındaki abdest muslukları kaldırılıp bahçenin bir başka bölümüne alınan çalışmada son olarak  avlunun çevresini saran, demir ve mermerden oluşan 'anlamsız duvar' ortaya çıkmıştır. Restorasyon projesinde yer almayan ancak daha sonra hangi kuruma danışılarak yapıldığı belli olmayan çalışmalar nedeniyle cami adeta ucube bir yapıyla çevrelenmiş, cezaevi duvarları gibi hapsedilmiştir.

YAPILAN PROJE DEĞİŞİKLİKLERİNİN MALİYETİ NEDİR?

Ağbaba’nın Bakan Ersoy’a yönelttiği sorular şu şekilde;

“Malatya Yeni Cami  restorasyon, güçlendirme ve çevre düzenlemesi işi hangi kurum/kurumların kontrolünde yapılmaktadır? Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün cami görünümünü engelleyen, ucube duvar şeklindeki yapıdan haberleri var mıdır? Var ise tüm Malatyalıların tepkisini çeken bu yapıya neden engel olunmamıştır? İş başındaki proje ile iş sonundaki proje arasında fark var mıdır? Var ise bu fark hangi nedenle ortaya çıkmıştır? Yapılan proje değişikliğinin yarattığı artı maliyet ne kadardır? Sürekli proje değişikliği yapılarak ilgili firmanın daha fazla para kazanmasının amaçlandığı iddiaları doğru mudur? Yeni Cami restorasyon, güçlendirme ve çevre düzenlemesi işi ile ilgili ortaya çıkan /kabul edilemeyen yeni eklentilerin kaldırılması,cami dışının görünümü engelleyen yapıların eski haline getirilmesi için çalışma yapılması planlanmakta mıdır?”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER