8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal Anıldı

8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal, vefatının 26.yılında, Malatya Valiliği ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen etkinliklerle anıldı.

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal Anıldı

8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal, vefatının 26.yılında, Malatya Valiliği ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Malatya Valiliği ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi işbirliği ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi konferans Salonu’ndaki Özal’ı anma etkinliğine Adalet Bakan Yardımcısı Selahaddin Menteş,  Vali Aydın Baruş, AK Parti Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci ve Öznur Çalık, 55. Hükümet Devlet Bakanı Cavit Kavak,  2. Ordu kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hançeri Sayat, 7. Ana Jet Üs Komutanı  Tuğgeneral Selim Karsavuranoğlu, Hakimler ve Savcılar Kurulu Teftiş Kurulu Başkanı Yunus Nadi Kolukısa, Cumhuriyet Başsavcısı  Muhammet Savran, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay karabulut, İnönü Üniversitesi rektörü Prof. Dr.  Ahmet Kızılay, İstanbul Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, Baro Başkanı Enver Han, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar,  İl Jandarma Komutanı Albay Necmi ince, Emniyet Müdürü Ömer Urhal, Yeni Malatyaspor Başkanı Adil Gevrek,  STK yöneticileri, MİAD, MASTÖB, MEV yönetici ve üyeleri, akademisyenler, ile birlikte kalabalık bir topluluk katıldı.

-ÖZAL MÜZESİ KENDİ ADINI TAŞIYAN ÜNİVERSİTESİ DE

Özal’ın vefatının 26. Yıl dönümünde anma etkinlikleri kapsamında daha önce İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi bünyesinde bulunan “Özel Turgut Özal Müzesi” Yüksek  Öğretim Kurulu’nun   Malatya Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde açılması kararı üzerine, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Battalgazi Tarım kampüsündeki  Konferans Salonu girişinde kuruldu. Müzenin açılışı katılımcılar tarafından gerçekleştirildi.

Anma etkinliği kapsamında Özal’ın Malatya’ya yaptığı ziyaretlerde çekilmiş olan 44 adet fotoğrafından oluşan sergide katılımcılar tarafından gezildi.

-CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN; “ÜNİVERSİTE BAŞARILARIYLA BİZİ GURURLANDIRACAK”

Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kuran-ı Kerim tilavetiyle devam eden anma etkinliğinde, daha sonra üniversiteyi tanıtan ve Turgut Özal'ın hayatını anlatan bir sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Anma etkinliğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği telgraf okundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan7ın telgrafında şu ifadeler yer aldı; “Turgut Özal Anma Günü Programına Davetiniz için teşekkür ediyorum.  Ülkemize ivme kazandıran icraatları, Demokratikleşme ve kalkınma sürecinde iz bırakan hizmetleri ile gönlünde müstesna bir yer edinen 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ı saygı ve minnetle yad ediyoruz. Ülkemizin gelişmesi ve ilerlemesi sürecinde büyük rol oynayan Merhum Özal’ı anmak, anlamak ve gelecek nesillere anlatmak amacıyla düzenlenen etkinliğin verimli geçmesini temenni ediyorum.

Bu vesileyle 8. Cumhurbaşkanımızın adını yaşatacak ve başarıyla bizleri gururlandıracak olan Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin kuruluş yıldönümünü de kutluyor, misafirlerinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum.”

-REKTÖR KARABULUT, “KENDİ ADINI TAŞIYAN ÜNİVERSİTEMİZDE İLK KEZ ANILIYOR”

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, "8. Cumhurbaşkanımız, hemşerimiz merhum Turgut Özal’ı vefatının 26. yıl dönümünde bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz"  diyerek şu şekilde konuştu;  "Özal, kendi memleketinde kendi adını gururla taşıdığımız üniversitemiz de ilk defa anılıyor. Turgut Özal Müzesi, kendi adını taşıyan üniversitede açıldı. Malatya her yanıyla Özal'ı ölümsüzleştiriyor ve sahipleniyor. Turgut Özal; renkli kişiliği, yaşamı, davranışları, alışkanlıkları, sevecenliği, hoşgörüsü ve geniş ufku ile önemli siyaset ve devlet adamlarımızdandır. Turgut Özal, hayatında merdivenleri tek tek çıkmasıyla da örnek bir kişiliktir Şöyle ki; devlet bürokrasisine mühendis olarak adım atmış ve genel müdür, ekonomist, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı, Başbakanlık Müsteşarı olmuştur. Siyasete başbakan yardımcısı olarak başlamış,  parti genel başkanı, başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak görev almıştır. Özal’ın Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak görev aldığı, Aralık 1983 ile Nisan 1993 tarihleri arasında devlet tecrübesi, birikimi ve sahip olduğu vizyonla Türkiye’de yeni bir döneme geçilmiş,  ekonomik, siyasal ve sosyal alanlarda reform niteliğindeki icraat ve hizmetleri hayata geçirilmiştir. Özal; 2 Şubat 1992 tarihinde Karadeniz Ekonomik işbirliği toplantısında şöyle demiştir; "Nesiller gelir, nesiller gider.  Önemli olan bir neslin kendisinden sonra gelecek nesile neler bırakabildiğidir.  Tarih ancak bu birikimleri yazar. Büyük millet olmakta bu birikimleri nesilden nesile taşıyabilmektir. Daha evvel söyledim, şimdi buradan bir kere daha tekrar ediyorum; ciddi hatalar yapmasak 21. Yüzyıl Türklerin ve Türkiye’nin yüzyılı olacaktır." Merhum Özal’ın 27 yıl önce göstermiş olduğu hedef doğrultusunda bugün milletimizin 2023, 2053 ve 2071 ideallerinin ne kadar önemli, ne kadar hayati ve değerli olduğu bir kez daha anlaşılmıştır. Özal geleceğe yönelik konuşmalarında sürekli olarak gençlere güvendiğini ifade etmiştir. Ve bugün vefatının 26. yıl dönümünü,   her anlamda donanımlı ve Türkiye sevdalısı gençlerin yetiştirildiği kendi adını taşıyan üniversitede anılıyor olması ise başka bir anlam taşıyor. Bu vesile ile Özal’ın ismini Malatya’da ölümsüzleştiren üniversitemizin kuruluşunu sağlayan ve her konuda desteklerini sürdüren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bir kez daha teşekkür ediyoruz."

-MİLLETVEKİLİ ÇALIK; “MİLLETİN ADAMI OLDU”

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise "Rahmetli Turgut Özal'ın sadece devlet adamlığı değil, aynı zamanda siyaset adamlığı tüm dünya tarafından bilinir. 30 yıl devlet, 10 yıl siyaset adamlığı ve 66 yılda milletin adamı olduğunu her daim gösteren bir cumhurbaşkanımız vardı. 8.Cumhurbaşkanımızın müzesini gezerken suikast girişiminde bulunulduğunda atılan kurşunu önleyen mikrofonun çubuğunu gördük. O gün 'Allah'ın verdiği canı sadece Yüce Rabbimin' alacağını söylemişti. 66 yıl boyunca milletin adamı olarak ömrünü millete vakfetmişti. Rahmetli Özal, Türkiye'de birçok iz bıraktı. Hem ekonomide hem siyasette hem de ülkenin kalkınmasında çok önemli adımlar attı. Rahmetli Özal'ın vefatından 26 yıl sonra ilk kez kendi adına bir devlet üniversitesinin kurulmasına vesile olan başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeğe geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. Rahmetli Özal sadece Malatya için değil, Türkiye için gurur kaynağıydı. Ömrünü bu millet için vakfetmiş bir liderdi" dedi.

MİLLETVEKİLİ TÜFENKCİ; “MALATYA'NIN YETİŞTİRDİĞİ ÇINARLARDAN BİRİSİ”

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci de şunları söyledi; "Malatya'nın yetiştirdiği çınarlardan birisi, özellikle Türkiye'nin gelişimine, değişimine ve dönüşümüne büyük bir katkı sağlayan hemşerimizin vefatı dolayısıyla bu anma programında bir araya geldik. Malatya, burada rahmetli İnönü'yü de anmak lazım, yetiştirdiği ve Türkiye'ye kazandırdığı bu insanlar, devlet adamlıklarının yanında özellikle rahmetli Turgut Özal, milletinde adamı olarak öne çıktı. Ekonomide liberalleşmeyle birlikte Türkiye'yi dışa açan ve Türkiye'nin gelişmesi ve sanayileşmesi noktasında da büyük emeği olan, Türkiye'nin vizyonunu çizen liderlerden birisiydi."

-VALİ BARUŞ; “TARİHE MAL OLMUŞ BÜYÜK BİR ŞAHSİYET”

Malatya Valisi Aydın Baruş, vefatının 26.yılında Malatya ve Türkiye'nin yetiştirdiği büyük devlet ve siyaset adamı merhum Turgut Özal'ı rahmet ve şükranla yad ettiklerin, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihini anımsarken Turgut Özal isminin anılmadan geçilmesinin mümkün olmadığını dile getirerek şöyle konuştu; “Bugün Türkiye'de ve dünyada hatırası minnetle yad edilen tarihe mal olmuş büyük bir şahsiyet. Bazı yıldızlar saçtıkları ışıklarla dünyadaki insanlığa yön göstermeye devam ediyorlar. İşte Turgut Özal, Türk milletinin yetiştirdiği ender liderlerden biri olarak açmış olduğu ufukla hala bize yön göstermeye devam ediyor.  Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Başbakanlık Müsteşarlığı, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı döneminde kazanmış olduğu devlet tecrübesi, Türk milletinin nezdinde sağladığı intiba ve güven onu, 1983 yılındaki genel seçimlerde başbakanlık görevine getirmiştir. Başbakanlığı döneminde onun önümüzde açtığı ufuk ve gerçekleştirdiği reformlar sayesinde Türkiye ekonomisi yıllık yüzde 5,2'lik bir büyüme ivmesi yakalamıştır.Turgut Özal döneminde Türk ekonomisi, uluslararası rekabete açılmış, kalkınmada özel sektör lokomotif haline gelmiş, bu model sayesinde Anadolu'nun dört bir tarafında dünya ile ticarete başlayan sanayi tesisleri faaliyete başlamıştır. 1983 yılında 5,9 milyar dolar olan ihracatımız, 1991 yılında 14 milyar dolara tırmanmıştır.”

-ÖZAL’IN YAKIN ARKADAŞI, ÖZAL’I ANLATTI

55.Hükümet döneminde Devlet Bakanı olarak görev yapan VE Özal ile birlikte siyasete girerek ANAP kurucu üyesi olan  Cavit Kavak, 'Merhum Turgut Özal ile ilgili anıları' konulu bir konferans verdi.

Kavak, 8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile bir dost meclisinde tanıştıklarını anımsatarak, çalışmalarını uzaktan izleyip, takip ettiğini kaydetti.

Partinin kurulacağı aşamada Özal ile görüştüklerini anlatan Kavak, "Tereddüt etmeden kurucu üye olarak katılmayı kabul ettim. 20 Mayıs günü partiyi kurduk. 17 Haziran'a kadar 37 kişiydik. İl teşkilatlarımızı daha kurmamıştık ve 17 Haziran'da kurucular kurulu toplantısındayken konseyden bir mektup geldi. Sırayla bizleri, en son beni çağırdılar. Turgut Bey'in odasından çıkan arkadaşlarının tek tek hüzünlü olduklarını gördüm. İçeri girince 'maalesef sende veto edildin' dedi. Beni sevinçli görmüş. 'Sen diğerleri gibi tepki vermedin' dedi. 'Tek başıma veto edilseydim buradan nasıl çıkacağımı bilmiyorum ama en yakınlarınızla birlikte veto edildim, buna da şükür' dedim. 'Siz seçime gireceksiniz, bende 10 yıldır görmediğim Türkiye'yi sizinle beraber gezeceğim' dedim. Seçim gezilerine başladı, 16 Ekim'de ilk konuşmasını Erzurum'da bir kamyonun kasası üzerinde yaptı. Kendisi gerçekten seçimleri kazanacağına inanıyordu. Ama bunu bize hiç belli etmedi. O sırada bir eski partiden kendisine davet geldi. Hedefi artık eski partilerden hiçbirinin devamı olmadığını söylemek, kavgadan usanmış, bıkmış, Türkiye'nin sorunlarına çözüm çıkmayacağına inandığı için bu öneriyi kabul etmedi. İstanbul'da son mitingimizi yaptık. Seçim gecesi evinde sabah 04.00'a kadar birkaç kişi kendisiyle bekledik. 5 hafta bekledikten sonra Özal'a görev verildi. 5,5 ayda iktidar olduk" dedi.

Kavak, Özal'ın ekonomi eksenli bir insan olduğunu ifade ederek, "Tek televizyonumuz vardı TRT. Özal döneminde Star, Show, Kanal D, ATV, TGRT başladı. Bütün bunlar Türkiye'nin gerçekten teknolojik olarak bilgisayar çağına katkıda bulundular. Özal'ın bütün gününü geçirdiği yer bilgisayar odasıydı. Çok dikkatliydi. 56 yaşında siyasete girmiş, 66 yaşında vefat etmiş bir insan, 'Efendim birinci parti olduk, neden protokolde yedinci sıradasınız?' diye eleştiriliyordu. Kendisi, 'Uhulet ve suhuletle bu işe girelim' derdi. Bazen grupta hükümette değişiklik ya da teşkilatlarda değişiklik olduğunda bazı arkadaşlar darılır, beyanatlar verirlerdi. Derdi ki, 'Hafta içi çalışıyorsunuz ama hafta sonu mezarlıkları gezin. Göreceksiniz ki oralar kendisini vazgeçilmez zanneden insanlarla doludur.' Teşkilatların ahenk içerisinde çalışmalarını çok arzu ederdi. Mutlaka gruplar oluşurdu, kendilerine sadece kötü taraflarını değil, o insanların iyi taraflarını da görmelerini özellikle rica ederdi. Partiyi kurarken bir felsefesi vardı. O felsefeye sonuna kadar bağlı kaldı. Düşünce ve ifade hürriyetiydi. Din, vidan ve teşebbüs özgürlüğü" dedi.

Zaman zaman duygusal anlarda yaşayan Kavak, 1993 yılının mart ayını eşiyle ABD'nin Houston kentinde geçirdiğini ve 7 Mart'ta Özal'ın doktorunun kendilerini misafir ettiğini aktararak, “Doktor, 'Şimdi size acı bir haber vereceğim, maalesef 2 aylık bir ömrü var.' dedi. Rahmetli Özal sürekli o doktora kontrole giderdi. Ben 8 Mart'ta Ankara'ya gittim, bunu partinin Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile paylaştım. Yılmaz, 'Gayet iyi, Uzak Doğu'dan geldi. Şimdi Türk Cumhuriyetlerine gidiyor.' dedi. Hiç inanmadı. Bu arada Mart bitti Nisan ayındayız. 17 Nisan'da Mersin'de açık hava mitingimiz var. Orada otobüsün üzerinde Mesut Yılmaz konuşma yapıyor. Adana Belediye Başkanı Aytaç Durak aşağıdan sürekli bana işaret yapıyor. Aşağıya indim, Durak kulağıma eğildi, 'Özal'ı kaybettik.' dedi. Otobüsün üstüne nasıl çıktığımı hatırlamıyorum. Mesut Yılmaz'a 'Sayın Özal'ı kaybettik.' dedim. Otobüsteki müzik sesi kesildi ve biz bir buçuk saat sonra köşkteydik." şeklinde konuştu.

Konferans sonunda 55.Hükümet dönemi Devlet Bakanı Cavit Kavak'a üniversite öğrencilerinin hazırlamış olduğu hediyeler, Vali Aydın Baruş ile Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut tarafından takdim edildi. Ayrıca ESOB, Esnaf ve sanatkarlar Kredi kefalet Kooperatifi, MASTÖB, MİAD ve Birlik Vakfı Şubesi başkanlarına etkinliklere katkılarından dolayı plaket verildi.

KERVANSARAY’DA MEVLİD-İ ŞERİF VE  AHİLİK PİLAVI İKRAMI

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal7ın vefatının 26. Yıl dönümü anma etkinlikleri kapsamında Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Malatya Kredi kefalet kooperatifi Başkanı Ali Evren ve Birlik vakfı Başkanı Sadi Ergül’ün  katkıları ile Eskimalatya’daki Tarihi Silahtar Mustafapaşa Kervansarayı’nda Mevlid-i Şerif okutuldu . Katılımcılara esnaf kuruluşlarınca Ahilik Pilavı ikram edildi, Birlik Vakfı tarafından ise Mevlid Şekeri dağıtımı yapıldı.

Mevlid-i Şerifi beraberinde eski devlet Bakanı Cavit Kavak ile birlikte katılan Rektör Prof. Dr. Karabulut, Özal’a ve üniversiteye sahip çıkılmasından dolayı teşekkür etti.

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2019, 06:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER