Regaip Kandili'nde Oruç Tutulur mu? Oruç Tutmanın Yasak Olduğu Günler

Regaip Kandili ne zaman? Regaip Kandili’nde oruç tutulur mu? Kandillerde oruç tutmanın faziletleri nelerdir? Regaip Kandili’nin yaklaşmasıyla birlikte Müslüman alemi bu soruların cevaplarını aramaya başladı.

Regaip Kandili'nde Oruç Tutulur mu? Oruç Tutmanın Yasak Olduğu Günler

Regaip Kandili ne zaman? Regaip Kandili’nde oruç tutulur mu? Kandillerde oruç tutmanın faziletleri nelerdir? Regaip Kandili’nin yaklaşmasıyla birlikte Müslüman alemi bu soruların cevaplarını aramaya başladı. 

Müslümanlar için önem arz eden bu güzel günde ibadetler eksiksiz bir şekilde yerine getirilmek istenirken, bu ibadetlerini eksiksiz olarak yerine getirmek için çabalayan Müslümanlar ise merak içerisinde Regaip Kandili'nde oruç tutulur mu? sorusunun cevabını araştırmaya başladı. Diyanet Başkanlığı en çok merak edilen bu soruların cevaplarını ele aldı. İşte dinimize göre bu günde oruç tutmanın fazileti hakkında bazı genel bilgiler. 

REGAİP KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

Peygamber Efendimiz (s.a.s) Şaban ayının ortasında( Berat gecesi) ibadetlerinizi yapınız, gündüz vaktinde oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla birlikte dünya semasına( rahmetiyle) tecelli edecek ve fecir doğana kadar,’benden yok mu af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen, ona rızık vereyim, musibete uğrayan yok mu ona afiyet vereyim, yok mu benden başka bir şey isteyen’...buyurur demiştir. 

ORUÇ TUTMANIN YASAK OLDUĞU GÜNLER HANGİSİ?

Dinimiz gereği oruç tutmanın emredildiği yada tavsiye edildiği günler olduğu gibi oruç tutmanın yasak olduğu ve hoş karşılanmadığı günlerde vardır. Mahiyetine göre ve ağırlık derecesine göre açıklanan bugünlerin bazı kısmında oruç tutmak haram olduğu gibi tahrimen mekruh, diğer kalan bir kısımda ise tenzihen mekruhtu sayılmaktadır.

Dinimizde özellikle oruç tutmanın yasak olduğu günlerin en başında ise bayram günleri gelir. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.s)  iki vakitte özellikle oruç tutulmayacağını bildirmiştir. Bunlardan birisi Ramazan Bayramı'nın ilk günü, diğeri ise Kurban Bayramı'nın günleridir. Gelen Ramazan Bayramı'nın 2. gününde ve ayrıca Kurban Bayramı'nın ise 4. gününde oruç tutmak yasaktır. Oruç tutmanın bu günlerde yasak olmasının nedeni, bayram günlerinin sevinç günleri ve yeme içme olmasıdır. Bir ay boyunca Allah için tutulan orucun arkasından Ramazan Bayramı geldiği için bu da verilen bir ”genel iftar ziyafeti” hükmüne geçmektedir.Bu açıdan ona”fıtır, iftar bayramı” denilmiştir.

Bunların dışında kalan bazı günlerde ise Müslümanların oruç tutmaları çeşitli sebeplerle mekruh sayılmıştır. Mesela, Muharrem ayının 10. gününde oruç tutmak, Yahudilere benzeyerek onları taklit etmek anlamını içerdiği için Müslümanlara mekruh görülmüştür.

 

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2018, 14:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER