Uzun zamandır konuşulan Milliyetçi Hareket Partisi ve AK Parti arasında gerçekleşecek olan seçim ittifakına yönelik çalışmalar tamamlandı.26 maddelik paket yarın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuluyor. Sunulacak olan 26 maddelik pakette, MHP ve AK Parti amblemleri bulunacak. Diğer partiler ise pakette” görünmez ortak” olacaklar. Ortak olacak partiler ise alabilecekleri kontenjanlara göre, belirleyecekleri isimleri AK Parti listesinde aday gösterebilecekler.
25 MADDELİK PAKET
26 maddelik paket yarın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulurken, açıklanan pakette ise toplamda 3 bölüm oluşuyor. Yapılan düzenlemelerde; seçimi güvenliği, seçim ittifakı ve yerel seçimler ile alakalı maddeler yer almakta. Milliyetçi Hareket Partisi ile AK Parti yapılacak olan Pusulada ittifak partileri olarak karşımıza çıkarken, BBP gibi birçok küçük partiler ise AK Parti ile yapacakları pazarlık sürecinden sonra kontenjanlarını belirleyecek ve bu isimleri AK Parti listesinden aday olarak gösterebilecekler.
BARAJ KALKIYOR MU?
Açıklanan ittifaka üçüncü bir partinin katılım yapmasına sıcak bakmayan Milliyetçi Hareket Partisi, sunduğu ittifak tezinde iki ana Parti'nin çatısı altında seçime gidilebileceğini savunuyor. Milliyetçi Hareket Partisi'nin sunmuş olduğu ittifak tezine olumlu olarak cevap veren AK Parti yönetimi ve Ak Parti kaynakları, Büyük Birlik Partisi gibi küçük partilerinde bu ittifakta “ milli ve yerli” unsurlar olarak yer alacaklarını, ama bu partilerin seçimlerde milletvekili çıkarmalarının zor olduğundan dolayı adaylarını AK Parti'nin listelerinden aday göstermelerinin gündemde olduğunu söylediler.
PUSULA NASIL OLACAK?
Milli ittifak ile birlikte en çok vatandaşların merak ettiği konu ise Pusula konusu oldu. Avrupa'daki örnekleri dikkate alan Milli Mutabakat Komisyonu, istenirse “ittifak” başlığı adı altında, ya da bir isimle,” tek parti gibi” pusulada yer alabilecek. Bu ittifakta YSK’ya bildirilecek. Partilerin amblemleri ise ittifakın ismi altında yer alırken, ittifaka girmek isteyen parti sayısında sınır konulmayacak. Bu seçim ittifakına girmek ya da girmek istemeyen partiler için ise baraj yüzde 10 olarak konulacak. 2019 yılında yapılacak olan seçimlerin ardından hem seçim sistemi, hem de baraj sisteminin değiştirilmesine yönelik çalışmalar başlayacak.